Είκοσι χρόνια «χειρουργικά χτυπήματα» ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

Είκοσι χρόνια «χειρουργικά χτυπήματα» ανεβάζουν το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή
Τα μέλη του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου της Τεχεράνης φωνάζουν συνθήματα σε μια διαμαρτυρία για να καταδικάσουν τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, που φαίνεται στην εικόνα, στο Πανεπιστήμιο, στην Τεχεράνη, Ιράν, Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2024. Ο Χανίγιε, ο ανώτατος ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή στην ιρανική πρωτεύουσα τα ξημερώματα της Τετάρτης. (AP Photo/Vahid Salemi)

Ο Ισμαήλ Χανίγια, ο πολιτικός αρχηγός της Χαμάς, δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν το πρωί της Τετάρτης, σηματοδοτώντας μια σημαντική κλιμάκωση στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και πυροδοτώντας φόβους για το εάν το Ιράν θα αισθανθεί αναγκασμένο να αντεπιτεθεί.

Η δολοφονία του Χανίγιε στο Ιράν ήρθε μόνο λίγες ώρες αφότου οι ισραηλινές δυνάμεις δήλωσαν ότι σκότωσαν έναν ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ σε επίθεση στη Βηρυτό – σε αντίποινα για μια επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν το Σάββατο, η οποία χτύπησε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, σκοτώνοντας 12 παιδιά και νέους από την κοινότητα των Δρούζων.

 

Διαβάστε επίσης: Έτοιμο για εκδίκηση το Ιράν μετά τη δολοφονία Χανίγια: Υπόσχεται «σκληρή τιμωρία» ο Χαμενεΐ

Σε ανακοίνωσή της, η Χαμάς είπε ότι ο αρχηγός της σκοτώθηκε σε «μια προδοτική σιωνιστική επιδρομή στην κατοικία του στην Τεχεράνη» και ορκίστηκε εκδίκηση. Ο Χανίγια, ο οποίος ήταν ένας από τους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς για σχεδόν δύο δεκαετίες, βρέθηκε στο Ιράν για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι ο Χανίγια πέθανε όταν πύραυλος χτύπησε εγκαταστάσεις βετεράνων στη βόρεια Τεχεράνη.

Το Ισραήλ έχει κατηγορηθεί ότι έχει προχωρήσει σε αρκετές δολοφονίες εντός του Ιράν σε συνεργασία με μαχητές της αντίστασης κατά του καθεστώτος τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς επιθέσεων σε κορυφαίους πυρηνικούς επιστήμονες.

Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το χειρουργικό ισραηλινό χτύπημα, η δολοφονία του θα είναι ένα τεράστιο και ενοχλητικό σφάλμα ασφαλείας για τους Ιρανούς, καθώς ο Χανίγια ήταν κεντρικό πρόσωπο της τελετής της ορκομωσίας, αγκάλιαζε και φιλούσε τον νέο πρόεδρο του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν.

Σε αυτήν την εικόνα που κυκλοφόρησε από το ιρανικό προεδρικό γραφείο, ο Ιρανός Πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, δεξιά, σφίγγει τα χέρια με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο γραφείο του προέδρου στην Τεχεράνη, Ιράν, την Τρίτη, 30 Ιουλίου 2024. (Ιρανική Προεδρία Γραφείο μέσω AP)

 

Η άμεση αντίδραση από την Τεχεράνη ήρθε από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών Nasser Kanaani, ο οποίος είπε ότι το «καθαρό αίμα» της Χανίγια «δεν θα πάει ποτέ χαμένο» και δεσμεύτηκε ότι ο «άθραυστος δεσμός» μεταξύ του Ιράν και των Παλαιστινίων θα ενισχυθεί.

Το πιο μακροπρόθεσμο ερώτημα θα είναι τι κάνει η Τεχεράνη σε πρακτικούς όρους, δεδομένου ότι ήταν διατεθειμένη να εξαπολύσει ένα τεράστιο πυραυλικό μπαράζ εναντίον του Ισραήλ τον Απρίλιο. Το χτύπημα στη Χεζμπολάχ – μια ομάδα που υποστηρίζεται πλήρως από την Τεχεράνη – θα αυξήσει επίσης την προοπτική μιας ιρανικής απάντησης.

Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία η μαχητική ομάδα σκότωσε περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήρε περίπου 250 άλλους ομήρους, οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν ορκιστεί να εκδικηθούν τους αξιωματούχους της Χαμάς. Στους 10 μήνες από τότε, οι αεροπορικές επιδρομές και οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει σχεδόν 40.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας.

Το Ισραήλ έχει μακρά ιστορία δολοφονιών των ηγεσιών της Χαμάς. Το 2004, το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη Γάζα σκοτώνοντας τον τότε ηγέτη της Χαμάς, Αμπντέλ Αζίζ Ραντήσι. Την ίδια χρονιά, δολοφόνησε έναν από τους ιδρυτές της μαχητικής ομάδας, τον Αχμέντ Γιασίν, στην πόλη της Γάζας.

Ο ηγέτης της Χαμάς Αμπντέλ Αζίζ Ραντήσι, εκφωνεί ομιλία σε υποστηρικτές κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στην πόλη της Γάζας κατά του Ισραήλ και για να δείξει υποστήριξη στους Παλαιστίνιους μαχητές στη Δυτική Όχθη την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2002. Ο Ραντήσι σκοτώθηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή το 2004. Τέτοιες δραματικές επιχειρήσεις είναι συμβολικό επίτευγμα αλλά συχνά βραχύβιες, επιφέροντας περαιτέρω βία και εξίσου τρομερές αντικαταστάσεις ως ηγετών μαχητών ομάδων. (AP Photo/Adel Hana, Αρχείο)

 

Τους τελευταίους μήνες, η Χαρίγιε ηγήθηκε των προσπαθειών για διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός από την εξορία του στο Κατάρ.

Ο ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκε το ίδιο βράδυ στη Βηρυτό ονομαζόταν Φουάντ Σουκρ. Οι ΗΠΑ πρόσφεραν ανταμοιβή έως και 5 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με το πού βρισκόταν – συνδέοντάς τον με έναν βομβαρδισμό του 1983 σε στρατώνα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ που σκότωσε 241 στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ.

Αυτή η αφίσα Επικηρυγμένων που κυκλοφόρησε από το πρόγραμμα Ανταμοιβών για τη Δικαιοσύνη του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δείχνει τον Talal Hamiyah, αριστερά και τον Φουάντ Σουκρ. Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017 ότι οι ανταμοιβές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που προσφέρει η κυβέρνηση Τραμπ σε αντάλλαγμα για πληροφορίες που οδηγούν στη σύλληψη των στελεχών της αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών των ΗΠΑ να «δαιμονοποιήσουν» την ομάδα. Ο αξιωματούχος αντέδρασε την Τετάρτη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοινώνοντας συνολικά 12 εκατομμύρια δολάρια σε ανταμοιβές για πληροφορίες που οδηγούν στον εντοπισμό, τη σύλληψη ή την καταδίκη δύο ανώτερων ηγετών της λιβανέζικης σιιτικής μαχητικής ομάδας. (Ανταμοιβές για τη δικαιοσύνη μέσω AP)

 

Η Ουάσιγκτον και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φοβούνται ότι αυτές οι εντάσεις θα μπορούσαν γρήγορα να μετατραπούν σε περιφερειακή σύγκρουση. Ηγέτες και αξιωματούχοι στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν έρθει σε επαφή με ομολόγους τους στο Λίβανο, το Ισραήλ και το Ιράν για να αποτρέψουν έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό για το Παρίσι και τη Ρώμη, που έχουν εκατοντάδες στρατιώτες σταθμευμένους στην προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL).

Ακόμη και η Τουρκία -«βαρέων βαρών» μέλος του ΝΑΤΟ έχει απειλήσει να παρέμβει στη σύγκρουση για να στηρίξει τους Παλαιστινίους. Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας χαρακτήρισε τη δολοφονία του Χανίγια «απεχθή επίθεση».

Η Μόσχα, η οποία θεωρείται φιλική προς τη Χαμάς, καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε την «εντελώς απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του Χανίγια, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο του 2022.

 

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Όταν ο Χανίγια της Χαμάς έδωσε συνέντευξη στον Κώστα Βαξεβάνη (Video)


Η Τουρκία καταδικάζει την δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγιε – «Η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν στοχεύει στην ειρήνη»


Greek mafia: Στην ΕΛΑΣ θάβουν τα κινητά για να μην… κελαηδήσουν


Σήμερα η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους στη δίκη για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραιβάζ


Ραγδαίες εξελίξεις: Δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη ο ηγέτης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια


Ο Άδωνης και το διαζύγιο Ν∆ µε τους ψηφοφόρους της


Καιρός: Μικρή ανάσα δροσιάς και νέα άνοδος από την Παρασκευή – Αναλυτική πρόγνωση

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter