Υποστελεχωμένοι οι πυροσβεστικοί σταθμοί της Αθήνας με οργανόγραμμα από… το 1970
Για την πυροσβεστική, τον βραχίονα της «υπερσύγχρονης» πολιτικής προστασίας για τον οποίο κομπάζει ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας, ο χρόνος έχει κολλήσει στο 1970. Από τότε η Αθήνα έχει γιγαντωθεί. Σε κάθε πλημμυρικό φαινόμενο, επειδή έχει μπαζώσει τα ρέματά της, ξυπνούν οι μνήμες του Ποδονίφτη και της Μάνδρας. Η επέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεν εξαντλείται μόνο στις φωτιές του καλοκαιριού, αλλά και στα καθημερινά αστικά συμβάντα: πυρκαγιές σε κατοικίες και επιχειρήσεις, απεγκλωβισμοί από κτίρια, ανελκυστήρες ή τροχαία ατυχήματα κ.ά. Αυτά έχουν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβέστες, παρότι λοιδορούνται για «χαλαρές» συνθήκες εργασίας. Και ειδικά τον χειμώνα, αν και πλέον απουσιάζουν οι εποχικοί πυροσβέστες, που επενέβαιναν μαζί με τους μόνιμους σε όλα τα συμβάντα.
Πέρα από τις δυνάμεις τους
«Συνολικά είμαστε 74 πυροσβέστες κι ένα άτομο στο πολιτικό προσωπικό. Από αυτά τα άτομα, χωρίς το διοικητικό προσωπικό, φτάνουμε στα 62 άτομα μάχιμοι. Κάθε βάρδια απαρτίζεται από 19-20 άτομα. Είναι αρμόδια για μια περιοχή που περιλαμβάνει περίπου δώδεκα δήμους, ο πληθυσμός αυτών των δήμων είναι περίπου 1 εκατομμύριο κάτοικοι» εξηγεί στο Documento ο πυροσβέστης Γιώργος Γουρδουράκος, πρόεδρος του Σωματείου Πυροσβεστών Περιφέρειας Αττικής και Νήσων.
Αναφέρεται στον 9ο Πυροσβεστικό Σταθμό, στο ΟΑΚΑ, ο οποίος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα για την οργάνωση και λειτουργία της πυροσβεστικής, καθώς αντιμετωπίζει τα περισσότερα περιστατικά σε όλη την Ελλάδα. Η περιοχή δράσης του εκτείνεται από το Μαρούσι, περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου τομέα Αθηνών, ενώ φτάνει έως τη Ροδόπολη και στο δυτικό άκρο της λίμνης του Μαραθώνα.
Για να γίνουν αντιληπτά η έκταση δράσης και το παρωχημένο οργανόγραμμα της πυροσβεστικής, το Documento παραθέτει τα όρια μερικών από τους μεγαλύτερους σταθμούς της Αττικής. Η περιοχή δράσης τους περιλαμβάνει χιλιάδες στρέμματα αστικού και δασικού ιστού, τα οποία καλούνται να προστατέψουν μετά βίας κάποιες δεκάδες πυροσβέστες ανά υπηρεσία.
Ο 2ος Πυροσβεστικός Σταθμός στον Κολωνό επεμβαίνει σε συμβάντα κατά μήκος του Κηφισού, με το πεδίο δράσης του να εκτείνεται από τα Πατήσια έως τον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, στο Χαϊδάρι, στον Κορυδαλλό και έως τον κόμβο της Αχαρνών. Το προσωπικό του αριθμεί μόλις 64 άτομα. Αντίστοιχα αρμόδιος για μεγάλο μέρος της ακτογραμμής είναι ο 8ος Σταθμός, με το πεδίο του να ξεκινάει από τη Λεωφ. Αλίμου και να φτάνει έως το 30,6ό χιλιόμετρο της Αθηνών – Σουνίου, με μόλις 78 πυροσβέστες να επιχειρούν. Ο δε 7ος Πυροσβεστικός Σταθμός στη Δάφνη, που συνορεύει με τον 8ο, επιχειρεί από τον Βύρωνα κατά μήκος της κορυφογραμμής του Υμηττού, φτάνει έως τα όρια Π. Φαλήρου και Αλίμου, ενώ είναι αρμόδιος και για την προστασία του mall και για τρεις σταθμούς του μετρό (Αγ. Ιωάννης, Δάφνη, Αγ. Δημήτριος) με μόλις 50 άτομα προσωπικό.
Τεράστιες ελλείψεις
«Συνολικά κάθε χρόνο συνδράμουμε 3.500 συμβάντα. Ως συμβάντα ορίζουμε από τη διάσωση ενός ζώου μέχρι μια μεγάλη πυρκαγιά σε διαμέρισμα, εργοστάσιο ή δάσος. Αυτός ο σταθμός για να λειτουργήσει χωρίς υπερεργασία και να πάρουν οι πυροσβέστες κανονικά τα ρεπό τους θα ήθελε το λιγότερο 100 άτομα. Τώρα μας λείπουν 20-30 άτομα το λιγότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας μας είναι τα 45-50 έτη. Μπορεί να τύχουν και 20 περιστατικά διάφορων κατηγοριών σε μια 24ωρη βάρδια. Είναι ένας σταθμός-σχολή για τον πυροσβέστη. Ολοι οι δόκιμοι που βγαίνουν από τη σχολή για να κάνουν πρακτική ζητούν τον 9ο. Γενικά όμως υπάρχει παντού υποστελέχωση στην Αθήνα» σημειώνει στο Documento ο Γ. Γουρδουράκος.
Την αναλογία κατοίκων ανά πυροσβέστες υπογραμμίζει μιλώντας στο Documento και ο Νικόλας Λαυράνος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος: «Δεν γίνεται η μισή Αττική να στηρίζεται σε 40-50 συναδέλφους. Πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση και να βρεθεί ένας αρχηγός που θα πάρει την ευθύνη αυτή και ας στεναχωρηθούν κάποιοι. Πολλοί σταθμοί της πρωτεύουσας έχουν λίγο προσωπικό αναλογικά με τον πληθυσμό και το πεδίο τους».
Το θέμα της αναδιάρθρωσης των δυνάμεων και του οργανογράμματος του 1970 θίγει ο Ν. Λαυράνος: «Αίτημά μας είναι η συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στη χώρα. Δεν γίνεται ο 9ος Πυροσβεστικός Σταθμός που έχει αρμοδιότητα την προστασία της μισής Αττικής να αναφέρεται στο οργανόγραμμα πως η δύναμή του είναι 60 άτομα, όταν στην πραγματικότητα, αφαιρώντας τις αναρρωτικές και τους διοικητικούς που δεν επεμβαίνουν, είναι ένας σταθμός των 40-50 μάχιμων ατόμων».
Το αρχηγείο πετάει την μπάλα στην εξέδρα
Σε μια γενικόλογη απάντηση, με επίκληση ΦΕΚ και χωρίς να παραθέτει ακριβή νούμερα, προχώρησε το αρχηγείο όσων αφορά τα ερωτήματα που έθεσε το Documento για τα κενά, πόσοι είναι οι μάχιμοι στην ΠΕ Αττικής κι αν προβλέπεται κάποια ενίσχυση των σταθμών. Εντύπωση προκαλεί ότι η απάντηση όχι μόνο ήρθε εννέα μέρες μετά αλλά κατόπιν συνεχών τηλεφωνημάτων.
Το αρχηγείο απάντησε ότι η φετινή κατανομή έγινε σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Μεταθέσεων, ενώ ως προς τη στελέχωση σημείωσε ότι θα αξιοποιηθούν 290 άτομα από τις Σχολές της Πυροσβεστικής και των Αξιωματικών. Τέλος, θα συσταθούν νέες ειδικές μονάδες δασικών επιχειρήσεων (ΕΜΟΔΕ) σε Χανιά, Ζάκυνθο, Πύργο και Χαλκίδα, οι οποίες θα ανακοινωθούν.
Διαβάστε επίσης
Το ποδόσφαιρο γύρισε την πλάτη στην έρευνα για τα στημένα
Μιχάλης Μητρούσης: «Μετά το τροχαίο έπιανα να δω αν έχω πόδια και κεφάλι» (Video)