Εικονική πραγματικότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα.

Η μεν κυβέρνηση θεωρεί ότι παρά την καταστροφή που προκάλεσαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατίας με τις ευχές της γερμανίδας καγκελαρίου τη δεκαετία του 2010, σήμερα η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση.

Για του λόγου το αληθές, το 2009 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 237 δις. ευρώ, το δημόσιο χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ, ενώ τα κόκκινα δάνεια έφταναν μόλις το 5% των συνολικών τραπεζικών δανείων. Αντίστοιχα το 2020 το ΑΕΠ είχε κατρακυλήσει στα 164 δις. ευρώ, το δημόσιο χρέος είχε φτάσει στο 213% του ΑΕΠ ενώ τα κόκκινα δάνεια εκτινάχτηκαν στο 50% του συνόλου των τραπεζικών δανείων.

Αλλά τα παραμορφωτικά γυαλιά των «σοφών» συμβούλων του Κυριάκου μέσω της κρησάρας των καλοπληρωμένων Μέσων Ενημέρωσης τα βλέπουν πολύ καλύτερα.

Ταυτόχρονα πολύ μεγάλο πλήθος πολιτών αρνείται να δεχτεί την πραγματικότητα και ζει τη ζωή του σαν να μην υπάρχει κρίση και σαν η ακρίβεια να μην τους αγγίζει. Και μπορεί για κάποιους να ισχύει αυτό, αλλά για τους περισσότερους το σοκ είναι μπροστά τους.

Η κοινωνική και επισιτιστική κρίση βρίσκεται στα πρόθυρα της ελληνικής κοινωνίας αν δεν την έχει ήδη καταβάλει.

Οι τιμές των βασικών προϊόντων και της ενέργειας ανεβαίνουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Ηδη οι διαχειριστές χιλιάδων πολυκατοικιών της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της χώρας έχουν ενημερώσει του κατοίκους ότι δεν πρόκειται να ανάψουν για φέτος τα καλοριφέρ καθώς, λόγω των χρεών των κοινοχρήστων, δεν υπάρχουν χρήματα για την προμήθεια πετρελαίου.

Οι τζίροι των σούπερ μάρκετ και των πάγκων των λαϊκών αγορών πέφτουν, οι πολίτες κοιτούν τις βιτρίνες των εμπορικών καταστημάτων αλλά δεν μπαίνουν να αγοράσουν κάτι. Το έργο του 2010-2015 ξαναπαίζεται δυστυχώς όχι σαν κωμωδία αλλά και αυτή τη φορά ως τραγωδία.

Και μπροστά σε αυτή την κατάσταση που βαραίνει τα ελληνικά νοικοκυριά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα βλέπει όλα καλύτερα. Ακόμη και την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ώρα που το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο σε κρούσματα σε διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους.

Η εικονική αυτή πραγματικότητα όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί, οι κυβερνώντες πρέπει να πάνε το γρηγορότερο σπίτι τους και εκεί ας βλέπου ότι τους κάνει κέφι.

documentonews.gr