Εικονική πραγματικότητα και Μητσοτάκης σε ρόλο… CEO στην παρουσίαση του προγράμματος διακυβέρνησης της ΝΔ

Παρουσίαση μίας εικονικής πραγματικότητας, με αισθητική εταιρικής εκδήλωσης και απόλυτη απόκρυψη των κυβερνητικών αποτυχίων ήταν τελικά η πολυαναμενόμενη «Παρουσίαση Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027» της Νέας Δημοκρατίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ρόλο CEO να εναλλάσσει εικόνες και γραφήματα, στη σύνθεση ενός success story που κάνει τα αντίστοιχα της διακυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου να ωχριούν.

Εάν κάποιος παρακολουθούσε την παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης 2023-2027 από τον Κυριάκο Μητσοτάκη δίχως να έχει την παραμικρή εικόνα της διακυβέρνησης Μητσοτάκη την περίοδο 2019-2023, αναμφίβολα θα ζήλευε την χώρα και την κατάσταση που εμφανίζονταν στα γραφήματα και τις εικόνες που τον συνόδευαν να απολαμβάνουν οι πολίτες.

Τέτοια ήταν η παρουσίαση του απερχόμενου πρωθυπουργού στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», εναρμονισμένη απολύτως με το περιβάλλον προστασίας που λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις εκλογές του έχει εξασφαλίσει ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης. Μία αποτίμηση από την οποία απουσίαζε η οποιαδήποτε ουσιαστική αναφορά στην επιτεινόμενη ακρίβεια, στην εκτίναξη των επιτοκίων και των πλειστηριασμών, στο πρόσφατο δυστύχημα των Τεμπών και το πόρισμα κόλαφος, στο φιάσκο του Turkaegean και άλλες διεθνείς αποτυχίες.

Φυσικά, ούτε λόγος και για το πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων με την υπογραφή του Μεγάρου Μαξίμου, που έχει φέρει την ελληνική κυβέρνηση στο μικροσκόπιο του ευρωπαϊκού εισαγγελέα. Όχι τυχαία, η μόνη διεθνής αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη κατά την παρουσίασή του ήταν αυτή λίγο πριν το κλείσιμο στην ομιλία του στο Κογκρέσο, συνοδευόμενη με την γνωστή φωτογραφία του ίδιου.

Κατά τα λοιπά, προχώρησε σε μία επιλεκτική παρουσίαση των πεπραγμένων της κυβέρνησής του, η οποία περισσότερο έμοιαζε με εταιρική παρουσίαση, βάζοντας ως αίτημα την εξασφάλιση μίας ακόμα τετραετίας. «Σήμερα θα επιχειρήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό, θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία του πώς οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της ΝΔ. Κάναμε σημαντικά βήματα προόδου και επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε» ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκη περιστράφηκαν γύρω από την Παραγωγική Ελλάδα, την Κοινωνική Ελλάδα, την Ψηφιακή και Πράσινη Ελλάδα, τη Δίκαιη Ελλάδα και την Ισχυρή Ελλάδα. Προμετωπίδα του ήταν η αύξηση των μισθών που τάζει για το τέλος της νέας τετραετίας που ζητάει, επικαλούμενος την αύξηση μισθών και συντάξεων σε αυτή που τελειώνει, σε κόντρα στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που τεκμηρίωσε μείωση εισοδημάτων κατά 7,4%.

Στο παραπλανητικό πνεύμα των αναφορών του για τα μισθολογικά κινήθηκε και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης παρουσίασης, με χαρακτηριστικές αυτές στην Υγεία. Στις οθόνες πίσω του έπαιζαν πλάνα από το εμβολιαστικό πρόγραμμα και διαγράμματα για τα νοσοκομεία, δίχως την παραμικρή αναφορά στις δολοφονικές ελλείψεις που κόστισαν χιλιάδες ζωές κατά την πανδημία, ενώ για τις δραματικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών τις οποίες εκμεταλλεύεται για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ υποσχέθηκε 10.000 προσλήψεις. Αντιστοίχως, οι αναφορές του στην Παιδεία περιελάμβαναν κυρίως εντυπωσιακές φωτογραφίες κτιρίων, κρύβοντας πίσω από αυτές την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης.

Εκτός των αυξήσεων μισθών και συντάξεων, μεταξύ άλλων, υποσχέθηκε μείωση της ανεργίας, αύξηση των εξαγωγών, 12μην τουριστική περίοδο, πληθωρισμό στο 2%, νέες μειώσεις φόρων και εισφορών και άλλα. Επίσης, δεν παρέλειψε να οικειοποιηθεί μεγάλα δημόσια έργα που ήδη είχαν δρομολογηθεί πριν τη διακυβέρνησή του ή αναμενόταν να δρομολογηθούν, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ χαμηλά έβαλε τον πήχη για «καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς» με ελάχιστα νέα αστικά λεωφορεία.

Σε απόλυτη οικειοποίηση προχώρησε και αναφορικά με την ψηφιοποίηση του κράτους, ταυτίζοντας την κυβέρνησή του με αυτονόητες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, υποσχόμενος παράλληλα οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο για γρήγορο ίντερνετ μέχρι το τέλος της ερχόμενης τετραετίας, καθώς και κάλυψη 5G σχεδόν σε όλη την επικράτεια. Αναφορικά με την «πράσινη Ελλάδα», υποσχέθηκε το 80% της ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, και υποσχέθηκε μία σειρά από επιδοτούμενα προγράμματα. Στη δε «δίκαιη Ελλάδα», προφανώς απουσίαζε η σωρεία παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη, με κυρίαρχες κορώνες περί έμφυλης ισότητας και της «Εθνικής Στρατηγικής για την ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ».

Ο τελευταίος άξονας της «ισχυρής Ελλάδας» στηρίχθηκε στην παρουσίαση της άμυνας της χώρας και των υπέρογκων εξοπλισμών ως κομματικό έργο, με κυρίαρχα ζητήματα αυτά του φράχτη στον Έβρο, των συνεχών προσλήψεων σε ΕΛΑΣ και σώματα ασφαλείας, στις απελάσεις μεταναστών, και βέβαια, στα Rafale, τις Belhara, τα F16 και τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού.

Συνολικά, η παρουσίαση του Προγράμματος Διακυβέρνησης του 2023-2027 έδωσε την απάντηση για ποιον λόγο ο πρωθυπουργός καθυστέρησε τόσο να φτάσει στην προκήρυξη των εκλογών. Με περιεχόμενο που απευθύνεται κυρίως σε ψηφοφόρους του κόμματός του και σε πολίτες που… ζουν σε άλλη χώρα, παρουσίασε την πιο ωραιοποιημένη εικόνα του κυβερνητικού του έργου, κρατόντας για τον εαυτό του τον ρόλο του παντοδύναμου οραματιστή «διευθύνοντα συμβούλου».

Διαβάστε επίσης:

Απομονωμένος και σε παροξυσμό αλαζονείας ο Μητσοτάκης

Επισήμως φυγόμαχος ο Μητσοτάκης: «Debate αλλά με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς»

Ετικέτες