Εικόνες ντροπής στην Μόρια: Πλημμυρισμένα αντίσκηνα, μπάνιο με μπουκάλια και καταστολή (Videos)

Εικόνες που αποτελούν ντροπή για την Ελλάδα και την Ευρώπη από τις συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο κράτησης της Μόριας, στη Μυτιλήνη, δόθηκαν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Τις εξευτελιστικές συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να ζουν χιλιάδες πρόσφυγες καταγράφει σειρά βίντεο που δημοσιοποίησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter ο Ryan Broderick, αναπληρωτής γενικός διευθυντής διεθνών ειδήσεων στο Buzzfeed.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, στις 14 Δεκέμβρη βρέθηκε στη Μόρια με σκοπό να καταγράψει τις συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό. Καταγγέλλει παρενοχλήσεις από την αστυνομία, που είχαν ως αποτέλεσμα την τελική απαγόρευση εισόδου στο κέντρο κράτησης. Κάποια από τα βίντεο που έχει αναρτήσει στο twitter, όπως αναφέρει, τα τράβηξαν πρόσφυγες και του τα έστειλαν μέσω διαδικτύου. 

Η αλληλουχία των tweets που ακολουθεί καταγράφει τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν σε όλο τους το εύρος:

Στο πρώτο του tweet με ημερομηνία 14 Δεκέμβρη o Ryan Broderick αναφέρει ότι για τις επόμενες δύο ημέρες θα βρίσκεται στη Μόρια.

“Τα μέτρα ασφάλειας μέσα στο κυρίως κέντρο είναι ιδιαίτερα αυστηρά. Στελέχη του ελληνικού στρατού προσπάθησαν να διαγράψουν τα πλάνα από την κάρτα μνήμης. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι σε έναν καταυλισμό δίπλα στη Μόρια”, αναφέρει ο ρεπόρτερ. 

“Αυτό είναι ένα χαντάκι στο οποίο πετιούνται τα απορρίμματα του καταυλισμού”

“Μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με τα οποία συνομίλησα μου ανέφεραν ότι στο κέντρο κρατούνται περίπου 7.000 άτομα, ενώ προοριζόταν για 2.000

“Άνθρωποι περιμένουν να μεταφερθούν αλλού, έξω από το κέντρο της Μόριας. Στη συνέχεια μεταφέρονται με λεωφορείο σε ένα από τα μικρότερα, λιγότερο συνωστισμένα κέντρα της περιοχής.”

“Μόλις προσήχθην από στελέχη του στρατού και αστυνομικούς. Μεταφέρθηκα σε ένα σημείο μέσα στο κέντρο της Μόριας, όπου ένας αστυνομικός εξέτασε όλα τα βίντεο ένα-ένα”.

“Αυτό είναι ένα από τα νεώτερα “ντους” στο κέντρο της Μόριας. Είναι ουσιαστικά μια καλύβα με μια τάφρο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μπουκάλι νερό μέσα.”

“Υπάρχουν πολλά εκπληκτικά πράγματα για το #MoriaCamp. Ένα πράγμα που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι υπάρχει ένα σούπερ μάρκετ εκεί.”

“Επιστροφή στο #MoriaCamp. Κάπως έτσι μοιάζει μια τυπική σκηνή εδώ. Σε κάποιες από αυτές ζουν μαζί πολλές οικογένειες.”

“Αυτή είναι η Sabrin. Εδώ ζει η ίδια, ο σύζυγός της και πέντε παιδιά. Βρίσκονται στον καταυλισμός έξω από τον φράκτη της Μόριας”.

“Η ελληνική αστυνομία δεν μας άφησε να μπούμε στο κέντρο αυτή την εβδομάδα”, γράφει ο Ryan την Κυριακή. Ωστόσο “δύο νέοι που ζουν στο κυρίως στρατόπεδο μου έστειλα βίντεο μέσω του WhatsApp. Αυτό είναι σε ένα από τα “μπάνια”.”

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνεται η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια μετά από μια νεροποντή. 

Στο ακόλουθο βίντεο δύο αστυνομικοί μεταχειρίζονται βίαια άτομο μέσα στη Μόρια.

Ryan Broderick on Twitter

Εδώ πρόσφυγες διαμαρτύρονται για τον εγκλεισμό τους στη Μόρια.

“Μου είπαν ότι οι σωροί των μπουκαλιών νερού οφείλονται στην έλλειψη ντους στο #MoriaCamp. Πολλοί με τους οποίους μίλησα μου είπαν ότι προσπαθούν να συσσωρεύουν όσο το δυνατόν περισσότερα μπουκάλια για να γεμίσουν με νερό και να κάνουν μπάνιο.

Το τελευταίο βίντεο προσφέρει μια γενική εικόνα από το εσωτερικό του κέντρου κράτησης της Μόριας.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Δευτέρα η δημοτική αρχή της Μυτιλήνης επιχείρησε να μπλοκάρει την μεταφορά 50 οικίσκων στο νησί για τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν στη Μόρια. Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την μπουκαπόρτα του πλοίου, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο δήμαρχος με αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας της Μόριας και κατοίκους του χωριού, στάθηκαν μπροστά στο πλοίο απαγορεύοντας έτσι την εκφόρτωση των οικίσκων.

Οι αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους αποτελούσε μέρος της δέσμης μέτρων του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των αντίξοων καιρικών συνθηκών στους καταυλισμούς. Τα εν λόγω μέτρα είχε προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Μουζάλας, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα υπάρξουν νεκροί στη Μόρια, δήλωση που προκάλεσε αίσθηση και πυροδότησε αντιδράσεις. Τους πρώτους μήνες του 2017, οπότε και σημειώθηκαν έντονες χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Μυτιλήνη, τρεις πρόσφυγες πέθαναν από το κρύο.