Είδος προς εξαφάνιση οι Ελληνες στη Super League 1

Είδος προς εξαφάνιση οι Ελληνες στη Super League 1

Στο τραπέζι της συζήτησης στο οργανωμένο ποδόσφαιρο έχει πέσει πρόταση του πρώην αναπληρωτή προέδρου της ΕΠΟ Παναγιώτη Δημητρίου για τη θέσπιση μίνιμουμ αριθμού ποδοσφαιριστών οι οποίοι θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες στις ενδεκάδες των επαγγελματικών ομάδων της χώρας μας. Συγκεκριμένα, πρότεινε να αγωνίζονται τέσσερις γηγενείς ποδοσφαιριστές στους αγώνες της Σούπερ Λίγκας 1 και επτά σε αυτούς της Σούπερ Λίγκας 2. Με την πρόταση συμφώνησε το συνδικαλιστικό όργανο των ποδοσφαιριστών, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβόμενων Ποδοσφαιριστών/Ποδοσφαιριστριών (ΠΣΑΠΠ), ωστόσο κλοτσάνε οι μεγάλες ομάδες. «Ο ΠΣΑΠΠ αισθανόμενος ευθύνη απέναντι στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου στηρίζει την πρόταση, καθώς θεωρεί πως είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα για ένα καλύτερο μέλλον στο ποδόσφαιρο της πατρίδας μας» ανέφερε σε επιστολή που απέστειλε στην ΕΠΟ ο ΠΣΑΠΠ, ευελπιστώντας ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ομοσπονδίας θα αποφασίσει να υλοποιηθεί η πρόταση Δημητρίου.

Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν οι κορυφαίες πορείες των ομάδων μας, κυρίως του Παναθηναϊκού, στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή οκτώ και εννέα ποδοσφαιριστών στην εντεκάδα που διατηρούσαν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες. Τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά η παρουσία γηγενών ποδοσφαιριστών στην εντεκάδα των ομάδων της λίγκας, όπως προκύπτει και από τον πίνακα που αποτυπώνει την έρευνα που έκανε για το επίμαχο θέμα ο ΠΣΑΠΠ. Ενδεικτικά, την περασμένη περίοδο στην κανονική διάρκεια της πρώτης κατηγορίας αγωνίστηκαν συνολικά 366 ποδοσφαιριστές, εκ των οποίων οι 224 δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες! Εξι στους δέκα ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να κληθούν από τον Γκουστάβο Πογέτ στη «γαλανόλευκη». Η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική την εποχή που η εθνική ανέβηκε στην κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το 2004. Τη σεζόν 2003-04 στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας αγωνίστηκαν 436 ποδοσφαιριστές, από τους οποίους οι 326 είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εθνικές μας ομάδες. Εκείνη την περίοδο επτά στους δέκα ποδοσφαιριστές μπορούσαν να κληθούν από τον Οτο Ρεχάγκελ στην ομάδα.

«Εάν δεν πάρουμε μέτρα, θα βλέπουμε με το… κιάλι Ελληνες ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στη Σούπερ Λίγκα 1. Το πρόβλημα αγγίζει άμεσα την εθνική μας ομάδα και γι’ αυτό κατέθεσα την πρόταση να παίζουν τουλάχιστον τέσσερις Ελληνες στην ενδεκάδα των ομάδων της πρώτης κατηγορίας. Πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις για να βοηθήσουμε τον Ελληνα ποδοσφαιριστή και την εθνική» δήλωσε στο Documento ο Π. Δημητρίου.

Η αγωνιστική περίοδος 2021-22 είναι η χειρότερη σε επίπεδο ποσόστωσης την τελευταία εικοσαετία, αφού μόλις το 38,8% των ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στην κανονική περίοδο της ΣΛ1 είχε δικαίωμα συμμετοχής στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα! «Δυστυχώς οι συνθήκες που επικρατούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο οδήγησαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό δεκάδες ποδοσφαιριστές με δικαίωμα συμμετοχής στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα, όπου μάλιστα πέτυχαν σπουδαία πράγματα» αναφέρεται στην επιστολή του ΠΣΑΠΠ, η διοίκηση του οποίου εκτιμά πως «όλοι οι φορείς αποδέχονται το συγκεκριμένο πρόβλημα», ενώ τονίζει ότι «αν υπάρχει θέληση, παρά τα όποια νομικά εμπόδια προκύπτουν, μπορεί να δοθεί και η λύση που θα φέρει την ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter