Είδος προς εξαφάνιση τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα

Είδος προς  εξαφάνιση  τα ενοικιαζόμενα  διαμερίσματα

Ολόκληρες περιοχές χωρίς ούτε ένα διαμέρισμα προς ενοικίαση. Γκαρσονιέρες των 40 τ.μ. με μισθώματα που αντιστοιχούν σε πολυτελείς κατοικίες. Διαμερίσματα που ενοικιάζονται με… δόσεις έως τον Ιούνιο, προκειμένου το καλοκαίρι να μπουν ξανά στο «χρηματιστήριο» της Airbnb.

Η έναρξη του νέου ακαδημαϊκού εξαμήνου αλλά και το πρώτο κουδούνι στα σχολεία της χώρας έχουν βρει αμέτρητους πρωτοετείς φοιτητές και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε απόλυτη απόγνωση καθώς η αναζήτηση στέγης έχει μετατραπεί σε τρομερά δύσκολη αλλά και δαπανηρή υπόθεση.

Χανιά: Φεύγουν οι φοιτητές για να ξανάρθουν… τον Οκτώβριο

Ειδικά στις τουριστικές περιοχές της χώρας, όπου το φαινόμενο της βραχυχρόνιας μίσθωσης κυριαρχεί, οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ένα τεράστιο αδιέξοδο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, απογοητεύονται τόσο που επιλέγουν να φύγουν και να επιστρέψουν ξανά τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, όταν η τουριστική σεζόν θα έχει πλέον τελειώσει. «Επικρατεί πολύ μεγάλη αγανάκτηση και ταλαιπωρία. Οσοι έρχονται για σπουδές τα βρίσκουν σκούρα γιατί τα σπίτια είναι δυσεύρετα τους θερινούς μήνες. Ακόμη κι αυτά που είναι διαθέσιμα, όμως, έχουν τεράστιο μίσθωμα» περιγράφει στο Documento ο Θωμάς Σαμούτης μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι φοιτητές απογοητεύονται και φεύγουν με την προοπτική να επιστρέψουν και να ξαναψάξουν αργότερα, κάποιοι άλλοι κλείνουν συμφωνίες με ιδιοκτήτες για ενοικίαση έως το καλοκαίρι και κάποιοι απλώς τα παρατάνε. «Αν υπολογίσεις και το κόστος ζωής μαζί με ένα αυξημένο ενοίκιο, καταλαβαίνεις ότι είναι σχεδόν αδύνατο να παραμείνεις ως φοιτητής εδώ. Κατά τη γνώμη μου δεν είναι τυχαίο και το γεγονός ότι φέτος, με εξαίρεση όσους κατάγονται από την Κρήτη, αρκετοί φοιτητές δεν δήλωσαν Χανιά για να σπουδάσουν» σημειώνει.

Το φαινόμενο της ενοικίασης με… δόσεις επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών Θέμης Μπάκας, τονίζοντας πως «λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που επικρατεί το καλοκαίρι δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες ζητούν η μίσθωση να έχει διάρκεια από Οκτώβριο έως και Ιούνιο διότι το ακίνητο μισθώνεται μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης τους επόμενους μήνες». Για το υπόλοιπο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, διατίθεται μια μικρή αποθήκη προκειμένου ο φοιτητής να μεταφέρει τα πράγματά του για όσο καιρό διαρκέσει η… έξωση. Οσο για τους μήνες της εξεταστικής, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβρη, που συμπίπτουν χρονικά με την τουριστική σεζόν, αυξάνονται κατακόρυφα η προσωρινή συγκατοίκηση αλλά και τα πηγαινέλα των φοιτητών από τον τόπο καταγωγής τους προς το νησί.

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία όμως και για τους φοιτητές στα αστικά κέντρα, καθώς μπορεί να υπάρχουν διαθέσιμα σπίτια προς ενοικίαση, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για κατοικίες σε μέτρια έως κακή κατάσταση, με μισθώματα που πολλές φορές αντιστοιχούν σε… νεόδμητα σπίτια.

«Δεν άντεχα άλλο να φιλοξενούμαι σε σπίτια γνωστών και φίλων»

Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος από την Πάτρα πέρασε έναν μήνα σε καναπέδες διάφορων γνωστών και συγγενών των γονιών του στην Αθήνα προσπαθώντας να βρει το σπίτι που θα στεγάσει τη φοιτητική του ζωή. «Πέρασα στο τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και, όπως είναι λογικό, η πρώτη σκέψη μου ήταν να κινηθώ στην περιοχή γύρω από τη σχολή μου, στο Αιγάλεω» περιγράφει στο Documento. Σύντομα, ωστόσο, διαπίστωσε πως τα διαθέσιμα διαμερίσματα ήταν ελάχιστα, σε κακή κατάσταση και με υψηλά μισθώματα. «Αναγκαστικά άνοιξα το πεδίο της αναζήτησης ψάχνοντας και σε άλλες περιοχές. Κουκάκι βέβαια δεν σκέφτηκα ούτε για μία στιγμή να κοιτάξω, αφού ήξερα ήδη πως δεν υπάρχουν διαμερίσματα καθώς σχεδόν όλοι τα δίνουν για Airbnb» εξηγεί. Απευθύνθηκε και σε μεσίτες, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Τελικά νοίκιασε μια γκαρσονιέρα στο Περιστέρι. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι το σπίτι που ονειρευόμουν ότι θα ζήσω τη φοιτητική ζωή μου, αλλά δεν υπήρχε άλλη εναλλακτική. Οσα είδα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση, υπόγεια, με υγρασία και αρκετά προβλήματα. Αλλωστε δεν άντεχα άλλο να φιλοξενούμαι σε σπίτια γνωστών και φίλων» σημειώνει.

Κι αν η δική του περιπέτεια είχε αίσιο τέλος, έστω και έπειτα από έναν μήνα εντατικής αναζήτησης, δεν ισχύει το ίδιο για πολλούς ακόμη πρωτοετείς σε άλλες φοιτητουπόλεις της χώρας.

«Εκατοντάδες φοιτητές, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, αδυνατούν να ανταποκριθούν στο μεγάλο κόστος και κινδυνεύουν να γυρίσουν στο σπίτι τους προτού ακόμη ξεκινήσουν να σπουδάζουν. Η έλλειψη εστιών και τα τσουχτερά νοίκια αναγκάζουν τους γονείς να ξαναβάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να χρυσοπληρώσουν τις “δωρεάν” σπουδές των παιδιών τους» υπογραμμίζει και ο Κώστας Θεοδωρόπουλος από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σημειώνοντας την ανάγκη για υπενοικίαση ξενοδοχείων σε φοιτητές και ανέγερση νέων εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Στροφή στην αγορά κατοικιών

Για θεαματική αύξηση των τιμών μίσθωσης, ακόμη και της τάξης του 100% σε σχέση με πέρυσι, κάνει λόγο ο κ. Μπάκας, παρατηρώντας πως το τελευταίο διάστημα όσοι γονείς έχουν την οικονομική άνεση προσανατολίζονται στην αγορά φοιτητικής στέγης με κεφάλαιο επένδυσης ακόμη και 60.000 ευρώ, ιδιαίτερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. «Στόχος είναι η στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα η εκμετάλλευση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης του ακινήτου όταν θα λείπει ο φοιτητής στη πόλη καταγωγής του (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι), ώστε να μειώσουν το συνολικό κόστος σπουδών αλλά και να αποκτήσουν ένα εισόδημα στο μέλλον» σημειώνει ο ίδιος.

Αγωνιούν και οι εκπαιδευτικοί

Σε απόγνωση βρίσκονται όμως και πολλοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί οι οποίοι κλήθηκαν πριν από λίγες ημέρες να διδάξουν στα σχολεία της χώρας. «Ολοι θυμόμαστε τις ακραίες καταστάσεις που έζησαν πέρυσι αναπληρωτές σε νησιά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, όταν αναγκάζονταν να μένουν στα αυτοκίνητά τους ή σε σκηνές στην παραλία γιατί δεν μπορούσαν να βρουν σπίτι να νοικιάσουν» λέει στο Documento ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Θανάσης Κικινής. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη έχει γίνει εμφανής η ταλαιπωρία των αναπληρωτών, ωστόσο το επόμενο διάστημα εκτιμά πως θα κορυφωθεί το πρόβλημα καθώς θα τοποθετηθεί μεγαλύτερος αριθμός εκπαιδευτικών στα σχολεία.

«Η εικόνα που έχουμε προς το παρόν είναι ότι είναι πολύ δύσκολη η ανεύρεση κατοικίας και πως τα ενοίκια είναι σε πολύ μεγάλα ύψη. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τα νησιά αλλά και την ίδια την Αθήνα. Ενδεικτικά να σας πω ότι στο κτίριο που βρίσκονται τα γραφεία της ομοσπονδίας μας στο Σύνταγμα δεν υπάρχει ούτε ένα διαμέρισμα που να μισθώνεται μακροχρόνια, όλα είναι στην Airbnb. Εμείς ως ομοσπονδία είχαμε ζητήσει πριν από το καλοκαίρι να γίνει κάποια συνάντηση με το υπουργείο προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τα πράγματα ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και φέτος οι εκπαιδευτικοί. Δεν είχαμε καμία ανταπόκριση» σημειώνει.

Σαντορίνη: Επιδότηση των αναπληρωτών με 20 ευρώ τη μέρα

Στη Σαντορίνη τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θήρας έχουν φτιάξει ομάδα στο Facebook κι εκεί αναρτούν πληροφορίες για ενοικιαζόμενα σπίτια, προσπαθώντας να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Ακόμη, ο δήμαρχος του νησιού ανακοίνωσε ήδη την επιδότηση των αναπληρωτών του νησιού με 20 ευρώ την ημέρα για δέκα ημέρες προκειμένου να καλυφθεί μικρό μέρος του κόστους της προσωρινής διαμονής τους μέχρι να βρουν κατοικία. Ωστόσο, όπως εξηγεί στο Documento ο Γιάννης Μηλιάδης, πρόεδρος του συλλόγου, το μέτρο αυτό, αν και βοηθάει, δεν λύνει το ουσιαστικό πρόβλημα των εκπαιδευτικών καθώς, μεταξύ άλλων, είναι δύσκολη ακόμη και η ανεύρεση δωματίου σε ξενοδοχείο του νησιού, ενώ ακόμη και τα διαθέσιμα σπίτια έχουν μισθώματα που ξεκινούν από 450-500 ευρώ, κάτι το οποίο καθιστά την ενοικίαση αδύνατη για έναν νέο εκπαιδευτικό, ο μισθός του οποίου συνήθως κυμαίνεται μεταξύ 700 και 900 ευρώ.

Αναζητούν σπίτι επί μήνες

Ακόμη και… μήνες ολόκληρους μπορεί να διαρκέσει η αναζήτηση κατοικίας στα Χανιά για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αναγκάζονται να μένουν σε ξενοδοχεία έως ότου καταφέρουν να βρουν κάποιο διαθέσιμο και οικονομικό σπίτι. «Το πρόβλημα αφορά ολόκληρη την κοινωνία του νησιού καθώς ακόμη και μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται πάρα πολύ να βρουν κάποιο σπίτι. Η λαϊκή κατοικία έχει μετατραπεί σε βασική πηγή εισοδήματος για μεγάλη μερίδα των πολιτών, με αποτέλεσμα τα σπίτια να είναι δυσεύρετα και τα μισθώματα να έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Γνωρίζουμε κόσμο που ψάχνει επί μήνες να βρει σπίτι. Οταν όμως βρει κι αυτό κοστίζει 350 ευρώ ενώ ο μισθός τους είναι στα 700 ευρώ, τι πρέπει να κάνουν; Δεν υπάρχει απάντηση αν δεν ληφθούν μέτρα από την πολιτεία για την κατασκευή εστιών για τους φοιτητές, την αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ» καταγγέλλει και ο Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Documento Newsletter