Είδος πολυτελείας τα προϊόντα τεχνολογίας για την κυβέρνηση

Είδος πολυτελείας τα προϊόντα τεχνολογίας για την κυβέρνηση

Την ώρα που εν μέσω έξαρσης του κορονοϊού ενισχύει την εργασία από απόσταση

Η τηλεργασία δεν είναι κάτι καινούργιο, από πλευράς τεχνολογίας τουλάχιστον. Ούτε είναι κάτι άγνωστο για αρκετές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα με εργασιακό αντικείμενο το οποίο βασίζεται στη χρήση του υπολογιστή, του διαδικτύου και του τηλεφώνου. Η σχετική «άνθηση» εν μέσω κορονοϊού και νομοθετικών παρεμβάσεων δημιουργεί ένα περιβάλλον ενισχυτικό της εργασίας από απόσταση! Εδώ όμως υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: πώς γίνεται η πολιτεία να υποχρεώνει μεγάλη μερίδα εργαζομένων να χρησιμοποιούν για την εργασία τους εργαλεία τα οποία η ίδια η πολιτεία φορολογεί ως… είδη πολυτελείας; Διότι όταν φορολογείς όλα τα προϊόντα τεχνολογίας (μεταξύ των οποίων φυσικά περιλαμβάνονται και οι υπολογιστές με όλα τους τα παρελκόμενα, τα κινητά τηλέφωνα κ.λπ.) και όλες τις υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας καθώς και πρόσβασης στο ίντερνετ (χωρίς τις οποίες προφανώς κανένας δεν μπορεί να εργαστεί από απόσταση) με την ανώτατη βαθμίδα του ΦΠΑ (24%), που αντιστοιχεί στα προϊόντα πολυτελείας (τον ίδιο ΦΠΑ έχουν, για παράδειγμα, και τα πούρα Αβάνας), τότε προφανώς αντιμετωπίζεις τα συγκεκριμένα προϊόντα ως προϊόντα πολυτελείας και ουσιαστικά υποχρεώνεις επιχειρήσεις και εργαζόμενους να αγοράσουν προϊόντα πολυτελείας!

Στο κόλπο και η «ανεξάρτητη» ΑΑΔΕ

Βέβαια, η ΑΑΔΕ έχει σπεύσει να χαρακτηρίσει τον συγκεκριμένο συντελεστή ΦΠΑ «κανονικό συντελεστή», ωστόσο αυτό δεν αλλάζει την ουσία, ότι πρόκειται για τον ανώτατο συντελεστή, στον οποίο υπάγονται και τα προϊόντα πολυτελείας. Υπάρχει όμως και… καλύτερο! Επειδή προφανώς στις κυβερνήσεις διαχρονικά (για να είμαστε και δίκαιοι) δεν έφτανε η φορολόγηση των παραπάνω με ΦΠΑ πολυτελείας, θεώρησαν ότι οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες είναι… ακόμη μεγαλύτερη πολυτέλεια και τις φορολόγησαν επιπλέον! Ετσι, αν έχετε συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, εκτός από ΦΠΑ 24% θα πληρώσετε επιπλέον και τέλος που ξεκινά από 10% και φτάνει στο 20%, ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού σας. Και το καλύτερο; Στο τέλος αυτό επιβάλλεται επίσης ΦΠΑ, παρά το γεγονός ότι η επιβολή φόρου πάνω σε φόρο δεν επιτρέπεται!

«Γδέρνουν» μέσω κινητών τους φορολογούμενους

Αν τώρα έχετε καρτοκινητό, εκτός από 24% ΦΠΑ θα πληρώσετε και επιπλέον τέλος 12%, επάνω στο οποίο επίσης θα επιβληθεί ΦΠΑ 24% (για να μην ξεχνιόμαστε). Αν τώρα κάνετε τη σούμα, θα διαπιστώσετε ότι σχεδόν το 40% των χρημάτων που πληρώνετε για το κινητό σας τηλέφωνο (ειδικά εάν πρόκειται για συμβόλαιο) αντιστοιχεί σε κρατικούς φόρους και τέλη! Και για να είμαστε δίκαιοι, αυτές οι ιδέες έχουν τις ρίζες τους στη δεκαετία του ’90, όταν η τότε κυβέρνηση Σημίτη αποφάσισε να επιβάλει τον πρώτο επιπλέον φόρο στην κινητή τηλεφωνία (που έμεινε γνωστός και ως «σημιτόσημο»).

Υπερφορολογούν και την ενσύρματη επικοινωνία

Πάμε και στη σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ. Εδώ τα πράγματα είναι… καλύτερα, αφού εκτός από ΦΠΑ 24% θα πληρώνετε και επιπλέον τέλος «μόνο» 5% (στο οποίο επίσης θα προστεθεί ΦΠΑ 24%).

Η πανδημία εκτόξευσε τη χρήση δεδομένων στα κινητά

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία μάς έκλεισε αρχικά στα σπίτια μας, οι Ελληνες τού έδωσαν και κατάλαβε στη χρήση δεδομένων από το κινητό, αν και θα περίμενε κανείς ότι μένοντας σπίτι η χρήση των δεδομένων από το κινητό θα είχε αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρήση σταθερού ίντερνετ. Σύμφωνα ωστόσο με τα στοιχεία της Ενωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), συνέβη το… ακριβώς αντίθετο κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο, ενώ παράλληλα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, κατά το ίδιο διάστημα οι τιμές προ φόρων στα δεδομένα από το κινητό έπεσαν σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα, κατά το α΄ εξάμηνο του 2020 σημειώθηκε ιδιαίτερα υψηλή αύξηση της κατανάλωσης δεδομένων από κινητό, κατά 66,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 11,2% για τις υπηρεσίες φωνής και κατά 31,8% για τα δεδομένα, αντίστοιχα. Δεν συνέβη ωστόσο το ίδιο και με τα έσοδα των παρόχων, καθώς τα στοιχεία της ΕΕΚΤ αναφέρουν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2020 τα έσοδα από υπηρεσίες ανήλθαν σε 888 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 4,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σημαντική ήταν η αρνητική επίπτωση στα έσοδα του roaming (-77% το β΄ τρίμηνο), καθώς η πανδημία επηρέασε σημαντικά τα τουριστικά ρεύματα προς τη χώρα μας. Παρ’ όλα αυτά, οι επενδύσεις του κλάδου κινητής τηλεφωνίας στη χώρα έφτασαν στα 120,6 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2020, από τα οποία τα 67 εκατ. αφορούν επενδύσεις του β΄ τριμήνου του 2020 και συνιστούν αύξηση 10% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Έφτασαν στην Ελλάδα τα πρώτα ψηφιακά ΑΤΜ

Οταν ακούμε για μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών (ΑΤΜ), αυτομάτως μας έρχεται στο μυαλό ένα αρκετά ογκώδες μηχάνημα που θέλει αρκετό χώρο και συγκεκριμένες προδιαγραφές για να εγκατασταθεί και για τον λόγο αυτό δεν το βλέπουμε παντού. Αυτή η εικόνα όμως αλλάζει άρδην με τη συνεργασία της γερμανικής εταιρείας viafintech με τον όμιλο σουπερμάρκετ Bazaar, χάρη στην οποία τα σουπερμάρκετ της συγκεκριμένης αλυσίδας μετατρέπονται σε ΑΤΜ… χωρίς να έχουν ΑΤΜ! Ειδικότερα, η συνεργασία αυτή θα επιτρέψει στους καταναλωτές των σουπερμάρκετ Bazaar να πραγματοποιούν κατάθεση και ανάληψη μετρητών από τον τρέχοντα τραπεζικό τους λογαριασμό από τα ταμεία των σουπερμάρκετ με απευθείας χρήση των smartphone τους σε περισσότερα από 110 σημεία όπου η αλυσίδα έχει παρουσία.

Ετικέτες

Documento Newsletter