Νέο φόρο «μαγειρεύει» η Κυβέρνηση, μετά το μπλόκο των δανειστών στο τερατούργημα της επικουρικής ασφάλισης που θα ίσχυε από τις αρχές του 2022.
Παρά τις αστείες διαψεύσεις Χατζηδάκη, ότι δήθεν «μόνο στο μυαλό του ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αλλάζει το σχεδιασμό της», η πραγματικότητα είναι ότι οι δανειστές «πάτησαν χειρόφρενό» στη διαδικασία, διαβάζοντας τις «απίθανες» μελέτες που προσκομίστηκαν μαζί με το τερατούργημα που θέλει να μετατρέψει τις εισφορές των ασφαλισμένων σε χρηματιστηριακά παίγνια.
Αυτό που έχει συμβεί είναι λοιπόν ότι ζητήθηκε από την Κυβέρνηση μέσω της εν εξελίξει διαδικασίας της 11ης αξιολόγησης να λάβει μέτρα εξισορρόπησης της αφαίμαξης που υφίσταται ο κρατικός κορβανάς ώστε να υποστηρίξει το κόστος μετάβασης από το διανεμητικό σύστημα στο κεφαλαιοποιητικό. Πρόκειται για ένα κόστος (δεν συζητάμε τι έχει αναγραφεί στις μελέτες που συνοδεύουν το τερατούργημα Μητσοτάκη-Τσακλόγλου-Χατζηδάκη) που ανέρχεται στα 80 δις ευρώ.
Σε απλά ελληνικά ζήτησαν οι δανειστές να μην επιβαρυνθεί το κόστος το κράτος αλλά η κοινωνία. Πάτησαν χειρόφρενο δηλαδή απαιτώντας να επιβληθεί ένας φόρος σε όλους τους φορολογούμενους πολίτες ώστε να πληρώσουν αυτοί το κόστος μετάβασης!
Δυσχεραίνεται η ομαλή αποπληρωμή του χρέους
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στις διαπραγματεύσεις οι δανειστές, και καθώς αυτό που τους καίει είναι η επιστροφή των όσων έχουν δανείσει κατά τη μνημονιακή περίοδο στο πτωχευμένο ελληνικό κράτος, είναι ότι θα υπάρξει μεσοπρόθεσμη επιβάρυνση στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους κατά 40% περίπου!
Πέραν του καθαρού κόστους μετάβασης που ανέρχεται στα 62 δις περίπου θα πρέπει να προστεθούν και τα εξής:
-Η εγγύηση του κράτους για τη διατήρηση όσων επικουρικών συντάξεων θα δοθούν με το τωρινό σύστημα (αναδιανεμητικό).
-Η εγγύηση του κράτους ότι σε περίπτωση που αποτύχουν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια με τα λεφτά των ασφαλισμένων, το κράτος θα καταβάλει τις εισφορές που έχουν καταβληθεί
-Η χορήγηση ποσών σε συντάξεις χηρείας και αναπηρίας
Συμπεριλαμβανομένων όλων αυτών το κόστος σχεδόν ακουμπά τα 80 δις ευρώ ώστε το 2062 να έχουμε πλήρη μετάβαση στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Καλούνται όλοι οι Έλληνες να πληρώσουν
Το ζητούμενο λοιπόν είναι ποιος θα το πληρώσει και οι δανειστές επιλέγουν να το πληρώσει η κοινωνία με νέο ειδικό και προσαρμοσμένο στην περίπτωση φόρο και όχι η κοινωνία με τους υφιστάμενους φόρους αφού αυτά τα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί στην αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων. Βέβαια υφίσταται και αυτό που επιτάσσει ο νόμος Κατρούγκαλου (μάλλον δεν τον έχουν διαβάσει στην Κυβέρνηση) δηλαδή μείωση των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο και αυτό δεν επαρκεί για να πληρωθεί το υπέρογκο κόστος μετάβασης
Το ζήτημα αναμένεται να ξεκαθαρίσει την επόμενη εβδομάδα κατά τη συζήτηση με τους επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στο πλαίσιο της 11ης Αξιολόγησης. Ακόμη όμως και αν βρει τρόπο να πείσει τους δανειστές ο κος Τσακλόγλου (που όπως φαίνεται καίτοι εισηγητής της κοινωνικής ασφάλισης στο έκτρωμα Πισσαρίδη δεν είχε διαβάσει τον νόμο Κατρούγκαλου για την επικούρηση), ο χρόνος κυλά εναντίον της Κυβέρνησης, δεδομένου ότι το νέο Ταμείο που θα πρέπει να συσταθεί θα πρέπει να λειτουργεί από τις αρχές Ιανουαρίου και ο χρόνος των 4 μηνων είναι πολύ μικρός (αν όχι ανύπαρκτος) για την αργόσυρτη ελληνική κρατική μηχανή…