Ειδικό Δικαστήριο: «Τίναξε στον αέρα» το κατηγορητήριο ο Ξανθός με στοιχεία και αριθμούς

Ειδικό Δικαστήριο: «Τίναξε στον αέρα» το κατηγορητήριο ο Ξανθός με στοιχεία και αριθμούς

Στον «αέρα» τίναξε το κατηγορητήριο κατά της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ο πρώην υπουργός Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός σε ότι αφορά την μη τιμολόγηση από τον υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή το πρώτο εξάμηνο του 2015. Ο Ανδρεας Ξανθός κατά την κατάθεσή του παρέδωσε στο Ειδικό Δικαστήριο πίνακα με στοιχεία του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ) σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνο δεν ευνοήθηκαν το 2015 από την μη τιμολόγηση του υπουργείου Υγείας το πρώτο εξάμηνο του 2015 αλλά πλήρωσαν και 200 εκατ. ευρώ παραπάνω σε σχέση με το 2014.

Όπως κατέθεσε ο κ. Ξανθός την περίοδο εκείνη, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο του 2015, «υπήρχε πίεση από τους θεσμούς να αυστηροποιηθεί το πλαίσιο τιμολόγησης των φαρμάκων» και απέδωσε την μη τιμολόγηση τν φαρμάκων στο πρώτο εξάμηνο του 2015 στους θεσμούς καθώς ζητούσαν να αλλάξει μια διάταξη για τα γενόσημα φάρμακα.

«Μέχρι τότε υπήρχε μία διάταξη που προστάτευε τα φάρμακα γενόσημα και off patent. Αυτό οι θεσμοί θεωρούσαν ότι είναι στρέβλωση. Στην πραγματικότητα το δελτίο τιμών ήταν υπό διαπραγμάτευση» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας για το ότι δεν απέστειλε στη Βουλή καταγγελίες, που είχε υποβάλει το ΚΙΝΑΛ κατά των τότε υπουργών Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό που διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου εάν αυτό εμπόδιζε τον τότε υπουργό Υγείας να τιμολογήσει ο κ. Ξανθός ανέφερε πως «πιθανότατα εάν τιμολογούσαμε θα ειχαμε αντιδράσεις από την τρόικα. Σε αυτό το μείζον θέμα θέλαμε να ξέραμε το πλαίσιο. Για αντικειμενικούς λόγους δεν μπορούσε να προκύψει νέο δελτίο τιμών».

Προεδρος: Θα μπορούσε να τιμολογήσετε και να υπάρξει ανάκληση

Ξανθός: Ενδεχομένως να μπορούσε

«Καμία ζημία του Δημοσίου από τη μη τιμολόγηση»

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «η ανατιμολόγηση παίζει έναν πολύ περιορισμένο ρόλο».

«H θεωρία ότι η μη ανατιμολόγηση το 2015 έβλαψε το Δημόσιο δεν ισχύει. Το 2015 οι φαρμακευτικές εταιρείες πλήρωσαν συνολικά 200 εκατ. περισσότερα για clawback και rebate» τόνισε ο κ. Ξανθός ενώ υποστήριξε πως δεν υπήρξε καμία ζημία στο ελληνικό Δημόσιο. Μάλιστα προς επίρρωσιν των ισχυρισμών του κατέθεσε πίνακα με στατιστικά στοιχεια του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων που έδειχαν το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και υποστήριξε πως το 2015 δεν υπήρξε «δώρο στις φαρμακευτικές», ούτε αυξήθηκαν οι τιμές.

«Από τη μη ανατιμολόγηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 δεν μπορούμε να μιλάμε για δώρο στις φαρμακευτικές . Η επιβάρυνση των φαρμακευτικών ήταν 200 εκατ. παραπάνω άθροισμα claw back και rebate» σημείωσε.

Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ακόμη πως οι ενέργειες των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ «έγιναν σε αντίστιξη για το σκάνδαλο Novartis» το οποιο χαρακτήρισε ως «διεθνές σκάνδαλο με πρόστιμα στις εταιρεία από τις ΗΠΑ»

«Έχουμε να κάνουμε με μια εντελώς ατεκμηρίωτη και παραπειστική παρέμβαση. Έγινε μια τυπική παράλειψη που δε είχε βλαπτική επίδραση στο Δημόσιο».

Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε ακόμη την κίνηση αυτή ως αποπροσανατολιστική και όπως είπε το 2018 όλοι στη Βουλή τοποθετήθηκαν πάνω σε αυτό το ζήτημα με το 30% των βουλευτών της τότε αντιπολίτευσης να μην ψηφίζουν υπέρ σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής .

Ερωτηθείς εάν οι ανατιμολογήσεις θα απέφεραν κάποιο όφελος προς το Δημόσιο σε περίπτωση που γινόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015, όπως υποστήριξαν οι Λοβέρδος και Χριστοφιλοπούλου στις καταθέσεις του στο Ειδικό Δικαστήριο, ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι «μεσοσταθμικά οι ανατιμολογήσεις απέφεραν ένα σχετικό όφελος μείωσης 2 – 3% του κύκλου εργασιών του φαρμάκου» και επομένως όπως είπε την περίοδο εκείνη δεν ήταν το κρίσιμο μέγεθος», αλλά είχε «πολύ περιορισμένη σημασία».

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ξανθός ανέφερε πως στη διαδικασία αυτή ο υπουργός Υγείας (ο εκάστοτε υπουργός Υγείας) δεν έχει ρόλο.

Χριστοφιλοπούλου: Δεν είχε δόλο η Τουλουπάκη

Νωρίτερα σειρά ερωτήσεων δέχτηκε από τους συνήγορους υπεράσπισης της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη και του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου η οποία κατέθετε ως μάρτυρας στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία στην προηγούμενη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου είχε καταθέσει πως δεν διαθέτει «κανένα στοιχείο» σε βάρος των Δ. Παπαγγελόπουλου και Ελένης Τουλουπάκη, συνέχισε την κατάθεσή στο ίδιο μοτίβο και απέφυγε να κάνει λόγο για ύπαρξη ποινικών ευθυνών ενώ ανέφερε πως δεν γνωρίζει εάν η κα Τουλουπάκη είχε δόλο. Μάλιστα, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ η οποία συνυπέγραφε την αναφορά του ΚΙΝΑΛ το 2017, σε βάρος του τότε υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύμφωνα με την οποία ο τότε υπουργός παρέλειψε να τιμολογήσει φάρμακα ανέφερε ξανά πως «δεν έχει στοιχεία για το εάν πιέστηκε η κα Τουλουπάκη».

Διαβάστε επίσης: 

Χριστοφιλοπούλου στο Ειδικό Δικαστήριο: Δεν γνωρίζω αν είχε δόλο η εισαγγελέας Τουλουπάκη

Λοβέρδος στο Ειδικό Δικαστήριο: «Δεν είχε δόλο η εισαγγελέας Τουλουπάκη, δεν γνωρίζω για Παπαγγελόπουλο»

Ειδικό Δικαστήριο: Η αποβολή της εισαγγελέως Τσατάνη από πολιτική αγωγή καταδεικνύει τις παρανομίες Αλεβιζοπούλου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter