Σειρά ερωτήσεων προς την πρώην εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη υπέβαλλε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου με την πρώην εισαγγελέα να υποστηρίζει ότι είχε δεχτεί παρεμβάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά να μην απαντά επί της ουσίας για την δικογραφία με τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο.
Η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου, Βασιλική Ηλιοπούλου φάνηκε καλά διαβασμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ρώτησε ρώτησε πολλές φορές, την κ. Τσατάνη, γιατί αφαίρεσε τη δικογραφία από την κ. Ράικου, όταν την είχε σχεδόν ολοκληρώσει και ενώ θα ασκούσε ποινικές διώξεις, ενώ η ίδια, που την πήρε στη συνέχεια, την αρχειοθέτησε προσωρινά.
Διαβάστε επίσης: Παπαγγελόπουλος στο Ειδικό Δικαστήριο: Απροκάλυπτα, σε σημείο παραλογισμού, τα ψεύδη Αθανασίου
Πρόεδρος: Ποιός ο λόγος της αυτομήνυσης Βγενόπουλου;
Τσατάνη: Δεν μπορώ να κάνω εικασίες
Πρόεδρος: Eλάτε τώρα. Ακόμη κι εγώ, που δεν τη χειρίστηκα καταλαβαίνω. Μήπως ο Βγενόπουλος αυτομηνύθηκε, για να απαλλαγεί στην Ελλάδα, πριν κινήσουν διαδικασία οι Κύπριοι εισαγγελείς;
Tσατάνη: Είναι εικασίες. Μόνο με στοιχεία μιλάω.
Πρόεδρος: Μας είπε η κ. Ράικου ότι, της ζητήσατε τη δικογραφία, όταν ήταν έτοιμη για να ασκήσει διώξεις…
Τσατάνη: Δεν μου είπε ότι, ήταν έτοιμη η δικογραφία.
Πρόεδρος: Δεν εξέφρασε την αντίρρηση της, να της πάρετε τη δικογραφία;
Τσατάνη: Δεν διαπίστωσα κάτι τέτοιο.
Πρόεδρος: Σας εξήγησε γιατί δεν έπρεπε να τη πάρετε και την επομένη πήγατε και την πήρατε. Η κ. Ράικου μας είπε ότι, αντέδρασε έντονα και ότι, είχε τόσα νεύρα, που φώναζε. Και βρέθηκε πειθαρχικά κατηγορούμενη. Και ταλαιπωρήθηκε πολύ, με δικές σας ενέργειες εξαιτίας αυτού και μετά από αναφορές του κ. Αγγελή.
Τσατάνη: Δεν μπορώ να ξέρω. Είναι άποψη της.
Πρόεδρος: Δεν είναι άποψη. Είναι γεγονότα.
Τσατάνη: Δεν ήξερα ότι, θα ασκούντο ποινικές διώξεις.
Πρόεδρος: H υπόθεση αυτή δεν ήταν υπόθεση της Εισαγγελίας Διαφθορά;
Τσατάνη: Όχι, κατά την άποψη του επόπτη μου κ. Παντελή.
Στη συνέχεια η πρώην εισαγγελέας Εφετών έκανε λόγο για «στοχοποίησή της», «πόλεμο» και «πιέσεις«, που δέχθηκε, από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για το χειρισμό της στην υπόθεση του αποβιώσαντος επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου. Ό,τι δηλαδή έλεγε και το 2016.
«Έχω υποστεί, μεγάλες πιέσεις και αδιανόητη καταδίωξη. Όμως δεν σχετίζω τον κατηγορούμενο, με την τρομοκρατική επίθεση σε βάρος μου. Υπέστην δημόσια διαπόμπευση. Υπέβαλα σε βάρος του Παπαγγελόπουλου και για τις πιέσεις που δέχθηκα, χειρόγραφη αναφορά. Το έκανα αυτό για να διασφαλίσω τη μυστικότητά της. Την υπέβαλα στην τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη και τον τότε διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, χωρίς να δώσω την παραμικρή δημοσιότητα».
Σε άλλο σημείο της κατάθεσης της αναφέρθηκε στους χειρισμούς της στην υπόθεση Βγενόπουλου, περιγράφοντας ότι σε συντονιστική συνάντηση που έγινε 10.7.2015 στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την υπόθεση μεταξύ αρμοδίων δικαστικών παραγόντων από Ελλάδα και Κύπρο, παρουσία της, εισήλθε ο κ. Παπαγγελόπουλος διεκδικώντας να την παρακολουθήσει. Η ίδια, επισήμανε, ότι αρνήθηκε ότι μπορεί να παραστεί ο αναπληρωτής υπουργός, και του ζήτησε να εξέλθει από την αίθουσα. Στην συνέχεια έγινε αποδέκτης μπαράζ δημοσιευμάτων με υβριστικούς χαρακτηρισμούς και απαξιωτικά σχόλια σε βάρος της και σε βάρος μελών της οικογένειας της.
«Από την ημέρα εκείνη στο υπουργείο, είπε, άνοιξαν σε βάρος μου οι ασκοί του Αιόλου».
Σύμφωνα με την κατάθεση της κυρίας Τσατάνη, ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε τότε από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τη διώξει πειθαρχικά, λέγοντας «τι την κρατάς εδώ την Τσατάνη», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κατηγορούμενου έξω από τον Άρειο Πάγο, όπου δήλωσε ότι η «κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί άλλα πραξικοπήματα».