Είδαμε τη χορογραφία που θα συνοδεύσει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και μιλήσαμε με τον χορογράφο Ηλία Χατζηγεωργίου

Είδαμε τη χορογραφία που θα συνοδεύσει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και μιλήσαμε με τον χορογράφο Ηλία Χατζηγεωργίου

Με φόντο τον ιερό βράχο της Ακρόπολης η Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Flux Laboratory μας έδωσαν μια πρώτη γεύση της χορογραφίας που θα δούμε ολοκληρωμένη στο Παναθηναϊκό Στάδιο κατά τη διάρκεια της Τελετής Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, στις 26 Απριλίου 2024.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, 4 Απριλίου 2024, παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά τη χορογραφία που θα συνοδέψει την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η χορευτική περφόρμανς έχει τον τίτλο «The Olympic Cypher» και πρόθεση του χορευτή και χορογράφου, Ηλία Χατζηγεωργίου, που τον μάθαμε κυρίως από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2019-2022) όπου είχε διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος χορού, είναι να δημιουργηθεί ένας μεγάλος χορευτικός κύκλος συμπερίληψης.

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, το breakdance, ένα άθλημα που προέρχεται από την κουλτούρα της Hip-Hop, θα κάνει την επίσημη είσοδό του στο Παγκόσμιο Αθλητικό Γεγονός του Παρισιού 2024.

Οι χορευτικές παραστάσεις θα ακολουθήσουν την πορεία της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας, κάνοντας στάσεις σε ορισμένες πόλεις, όπως στην Αρχαία Ολυμπία στις 16 Απριλίου, στην πλατεία Δημοτικού Θεάτρου στον Πειραιά στις 17 Απριλίου, στο Γιαλί Τζαμί στα Χανιά στις 18 Απριλίου, στην παραλία Βόλου- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο στις 20 Απριλίου, στην Πλατεία Μαβίλη στα Ιωάννινα στις 23 Απριλίου, και κατόπιν στην Αθήνα στις 26 Απριλίου για την Τελετή Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι χορευτές διαχειρίζονται τον χώρο, το χρόνο και τον αριθμό των ατόμων στον κύκλο, άλλες φορές αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε κοινούς εννοιολογικούς άξονες και άλλοτε μέσα από χορογραφημένα μέρη, ερμηνεύοντας κάθε φορά μια μοναδική περφόρμανς υπό τους ήχους της πρωτότυπης ηλεκτρονικής μουσικής του Αλέξη Φάλαντα.

Σε κάθε πόλη η ομάδα θα συναντά επί σκηνής breakdance χορευτές και χορεύτριες που συμμετέχουν στη δράση εκπροσωπώντας την τοπική χορευτική κοινότητα. Σόλο, ντουέτα, τρίο, κουαρτέτα δημιουργούνται στιγμιαία και χάνονται ξανά σε αυτόν τον κύκλο που στο τέλος, ανοίγει στο κοινό για να συμμετέχει μαζί με τους χορευτές.

Το πρόγραμμα The Olympic Cypher, βασίζεται στην Ολυμπιακή παράδοση της Ελλάδας και έχει στόχο να αναδείξει τη σχέση μεταξύ της τέχνης και του αθλητισμού καθώς και τις κοινές τους αξίες. Παράλληλα, μέσω του Τhe Olympic Cypher, αναδεικνύεται το breakdance ως νέο ολυμπιακό άθλημα και δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να ενταχθεί και να συμμετέχει στην μοναδική αυτή εορταστική και συλλογική στιγμή.

Ο χορευτής και χορογράφος, Ηλίας Χατζηγεωργίου, μίλησε στο documento για το breakdance, την ορατότητα που έχουν ανάγκη οι νέοι άνθρωποι και τον πόλεμο στην Παλαιστίνη.

Όπως επισημαίνει η χορογραφία ονομάστηκε «The Olympic Cypher» θέλοντας να προσελκύσει όλο και περισσότερους ανθρώπους σε ένα μεγάλο κύκλο συμπερίληψης: «Ακόμα η χορογραφία βρίσκεται σε πρωτόλειο επίπεδο, θέλει ακόμα δουλειά για να ολοκληρωθεί. Το υλικό έχει προκύψει από αυτοσχεδιασμούς οπότε συνθετικά ακόμα βρισκόμαστε σε ευαίσθητη στιγμή. Οι χορευτές θα είναι οι ίδιοι που είδατε και σήμερα και διάρκεια του υπολογίζουμε να είναι περίπου 25 λεπτά. Ύστερα θα απευθυνθούμε στον κόσμο με σκοπό να τον ανεβάσουμε πάνω στο stage. Θέλουμε να κάνουμε ένα πραγματικό cypher, να ανοίξουμε έναν κύκλο όπου ο καθένας θα είναι ευπρόσδεκτος να χορέψει στη μέση κι αυτός ο κύκλος να ανοίξει για όλους. Αυτός είναι και ο λόγος που δώσαμε αυτόν τον τίτλο. Στη δική μας γιορτή όποιος θέλει να πει κάτι θα το πει και θα το χορέψει.

Ως καλλιτέχνες δουλεύουμε αυτό που ζούμε. Αυτό που είμαστε. Ζούμε στα χρόνια της μεγάλης εξωστρέφειας και της μεγάλης μοναξιάς. Την ώρα που θέλεις να επικοινωνήσεις δεν υπάρχει κανείς να σε ακούσει και την ίδια στιγμή μπορεί να ασχοληθούν μαζί σου για όλους τους λάθος λόγους. Πάλι όμως δεν ακούγεσαι όπως δεν ακούγονται και οι άνθρωποι στην Παλαιστίνη που τους σφάζουν και όπου αλλού γίνεται πόλεμος».

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου θυμάται που είχε χορέψει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης της Παλαιστίνης εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τη γενοκτονία που συντελείται εδώ και αρκετούς μήνες: «Έχω χορέψει στη Ραμάλα, έχω συνεργαστεί με υπέροχους καλλιτέχνες και δεν καταλαβαίνω γιατί η διεθνής κοινότητα κοιτάει αυτό που γίνεται στη Γάζα και δεν κάνει τίποτα. Οι άνθρωποι σκούζουν και κανείς δεν κάνει τίποτα. Ελπίζω πως η παγκόσμια αλληλεγγύη θα πιέσει προς τις σωστές κατευθύνσεις και ίσως κάτι μπορέσει να γίνει για να σταματήσει αυτό το μακελειό.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο χορογράφος καλεί τα νέα παιδιά από όλη την Ελλάδα να συνεχίσουν να εκφράζονται μέσα από τον χορό και την τέχνη: «Εμείς απευθυνόμαστε στα νέα παιδιά με τρυφερότητα επιθυμώντας να ταυτιστούν με μια γλώσσα που θέλει να τους φέρει κοντά. Θέλουμε να δείξουμε την ανθρώπινη πλευρά του breakdance.

Να επικοινωνήσουμε ένα νέο entry και να μιλήσουμε για τον χορό μας, την τέχνη, για ένα παιδί που μπορεί να βρίσκεται σε ένα χωριό και να βρει κάτι που να το εκφράζει. Υπάρχουν σπουδαίοι χορευτές σε όλη την Ελλάδα και τους καλούμε να ανέβουν μαζί μας στη σκηνή. Οι χορευτές είμαστε οι πιο απομονωμένοι σε σχέση με τους άλλους καλλιτέχνες.

Αν ζεις και στην περιφέρεια είναι ακόμα πιο δύσκολο να βρεθείς σε ένα δίκτυο που θα σε βοηθήσει. Οι χορευτές υπηρετούμε μια ιδέα. Από τη μια αυτό είναι ωραίο από την άλλη δεν σε ξέρει ούτε η γειτονιά σου. Ενώ στην ουσία πρόκειται για ένα street show εμείς θα το υπερυψώσουμε πάνω στη σκηνή για να δώσουμε φωνή σε όσους θέλουν να μιλήσουν».

Ποιος είναι ο Ηλίας Χατζηγεωργίου

O Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με ειδίκευση στην Ψυχολογία, και πιστοποιημένος coach από το Assosiation For Coaching και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε ηλικία δέκα ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τον hip-hop χορό ως αυτοδίδακτος και έκτοτε έχει μαθητεύσει σε πολλά διαφορετικά είδη χορού. Είναι επαγγελματίας χορευτής, δάσκαλος χορού τα τελευταία 20 χρόνια και μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού Αερίτες από το 2009.

Έχει διατελέσει καλλιτεχνικός σύμβουλος χορού στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019-2022, ενώ τα τελευταία χρόνια δοκιμάζει τον εαυτό του στην δημιουργία χορευτικών παραστάσεων.

Έχει συνεργαστεί ως ερμηνευτής ή επιμελητής κίνησης με τους Χρήστο Παπαδόπουλο, Πατρίσια Απέργη, Ιωάννα Πορτόλου, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Jerome Bel, Άντζελα Μπρούσκου, Αργύρη Πανταζάρα, Νανά Νικολάου, Εύη Σουλή, Battery Dance Company, Hikaru Fudji, Σοφία Εξάρχου και πολλούς άλλους.

Η προηγούμενη χορογραφική του δουλειά «Fixation In Duo» παρουσιάστηκε στο «Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2020» και στο «Arc For Dance Festival 2021» μέσω live streaming. Το «A Bounce 4 Men», είναι παραγωγή τη Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή στα πλαίσια του φεστιβάλ «Onassis New Choreographers 9» (2022) .

INFO

Χορογραφία: Ηλίας Χατζηγεωργίου

Πρωτότυπη μουσική/Live performance :Αλέξης Φάλαντας

Βοηθός Χορογράφου: ‘Aιντι Ορμένι

Ερμηνεία: Σεβαστή Ζαφείρα, Χαρά Κυριακάκη, Παυλος Λυκούδης, Σωκράτης Ρομφαίας, Χάρης Χατζηανδρέου, ‘Aιντι Ορμένι (περισσότερα ονόματα θα ανακοινωθούν)

Σχεδιασμός φωτισμών: Νίκος Βλασόπουλος

Φωτογράφιση: Σπύρος Στρογγύλης

Κινηματογράφηση: Στέφανος Χατζής

Κοστούμια : Κωνσταντίνος Πριόβολος/VOID

Οργάνωσης & εκτέλεση παραγωγής: Αχιλλέας Σταύρου (Goodheart Productions)

Παραγωγή: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Flux Laboratory

Με την Υποστήριξη του Ιδρύματος Fluxum.

Με την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα

Documento Newsletter