Έγραψε ιστορία ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Έγραψε ιστορία ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Πηγή φωτογραφίας: facebook

Η μεγάλη εαρινή γιορτή της Βόρειας Ελλάδας, ο 16ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin, έκανε μοναδικό το πρωινό της Κυριακής 10 Απριλίου και χάρισε την ομορφότερη εμπειρία σε δέκα χιλιάδες και πλέον δρομείς και θεατές, που πλημμύρισαν με τα χαμόγελά τους τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, πετυχαίνοντας ξεχωριστές επιδόσεις και αναδεικνύοντας διεθνώς τη χώρα μας ως κοιτίδα αθλητισμού, ειρήνης και κοινωνικής ευαισθησίας.

Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 9χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι τον 80χρονο Χρυσόστομο Θεοδοσιάδη που έτρεξε στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και άνθρωποι με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους δρόμους της Θεσσαλονίκης και διατρανώνοντας το μήνυμα ότι η δίψα για άθληση και ζωή είναι ισχυρότερη από όλες τις δυσκολίες.

Επιπλέον, οι παράλληλες εκδηλώσεις που «στήθηκαν» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και ανέβασαν τη διάθεση όλων των συμμετεχόντων, η άριστη υποστήριξη των δρομέων τόσο κατά την αγωνιστική προσπάθειά τους όσο και μετά από αυτήν, αλλά και το υψηλό επίπεδο των πρωταθλητών που έλαβαν μέρος, έκαναν και φέτος ιδιαίτερο τον θεσμό που είναι αφιερωμένος στον Στέλιο Κυριακίδη και, εκτός από αθλητική διάσταση, διαθέτει επίσης κοινωνικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό, τουριστικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Παρότι μάλιστα η πανδημία και οι διεθνείς συνθήκες δεν διευκολύνουν τις αφίξεις των ξένων επισκεπτών, η παγκόσμια διάσταση του «Μαραθωνίου της Ιστορίας» αποτυπώθηκε για άλλη μια φορά, μέσα από την παρουσία δρομέων από 41 χώρες και από κάθε γωνιά του πλανήτη (Αίγυπτος, Αλβανία, Αργεντινή, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Καναδάς, Κύπρος, Λιθουανία, Μαρόκο, Νότιος Αφρική, Ολλανδία, Ουκρανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, Σουηδία, Τουρκία, Τρινιντάντ & Τομπάγκο, Τσεχία, Φιλιππίνες και Ελλάδα).

Στον Μαραθώνιο δρόμο θριάμβευσε ο Γιώργος Καλαπόδης, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, σε χρόνο 2 ώρες 26:20, έπειτα από μία εντυπωσιακή προσπάθεια, καταθέτοντας την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών του. Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός νικητής, Ιάσων Ιωαννίδης (2 ώρες 27:07), πετυχαίνοντας νέο ατομικό ρεκόρ στην απόσταση των 42.195 μ. στον «Μαραθώνιο της Ιστορίας», ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε ο Βαγγέλης Μαλιόγλου (2 ώρες 29:10).

Προπορευόμενος στο μεγαλύτερο διάστημα της διαδρομής ήταν ο Βέλγος Γιουσέφ Μπουισάν, ο οποίος ακολούθησε πολύ γρήγορο ρυθμό αλλά δεν μπόρεσε να αντέξει μέχρι τέλους και εγκατέλειψε γύρω στο 35ο χιλιόμετρο.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κάνω ατομικό ρεκόρ και να πάρω την πρώτη θέση. Ευχαριστήθηκα πάρα πολύ τη διαδρομή, που ήταν πολύ καλή και με ιδανικό καιρό για τρέξιμο. Ευχαριστώ όλο τον κόσμο για την υποστήριξή του. Περάσαμε όλοι δύσκολες στιγμές τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά η ψυχολογία μου δεν έπεσε, κρατήθηκα δυνατός. Αυτή η διοργάνωση στέλνει ένα μήνυμα ειρήνης. Έχουμε σήμερα εδώ χαμόγελα και καλή διάθεση και θέλω να δώσω κι εγώ ένα μήνυμα αισιοδοξίας, ώστε να τελειώσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι άσχημες καταστάσεις που βλέπουμε», δήλωσε μετά την επιτυχία του ο Γιώργος Καλαπόδης.

Στον Μαραθώνιο των γυναικών, η Ειρήνη Πευκιανάκη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με επίδοση 3 ώρες 02:14, αφήνοντας πίσω της τη Λουίζα Παπαντωνάτου (3 ώρες 04:14) και τη Δανάη Πασπάτη (3 ώρες 07:00).

«Αυτό το χρυσό μετάλλιο το αφιερώνω στον προπονητή μου, Μιχάλη Αφορδακό, που είχε ένα πρόβλημα υγείας και δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα μαζί μου, αλλά ήταν σαν να τον είχα κοντά μου. Ήθελα να κάνω καλύτερο χρόνο, αλλά ένιωσα πόνους μετά το 18ο χιλιόμετρο και έκοψα ρυθμό. Σημασία έχει όμως ότι τερμάτισα, είμαι υγιής και πήρα την πρώτη θέση», τόνισε μετά τη νίκη της η Ειρήνη Πευκιανάκη.

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσε ο Δήμαρχος Πέλλας, Γρηγόρης Στάμκος.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε o Θανάσης Λιγώνης (31:05), μπροστά από τον Χρήστο Παπούλια (31:18) και τον Δήμο Μαγγίνα (31:23).

Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ισμήνη Παναγιωτοπούλου (34:57), ενώ τη 2η θέση κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ματίνα Νούλα (37:34) και την τριάδα συμπλήρωσε η Αφροδίτη Κυρκοπούλου (38:16).

Την εκκίνηση του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσε ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο Δρόμος των 10.000μ. ήταν και φέτος αφιερωμένος στη μνήμη της Δήμητρας Ιορδανίδου και έλαβε το όνομα της αδικοχαμένης αθλήτριας, η οποία υπήρξε η πρώτη νικήτρια στη συγκεκριμένη απόσταση, το 2006 στον 1ο Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.

Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. υπερίσχυσε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Αντώνης Παπαδημητρίου (16:11), με δεύτερο τον Αχιλλέα Δασύλα (16:58) και τρίτο τον Αμίρ Ρασούλεφ από την Κύπρο (17:11).

Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Βασιλική Καλλιμογιάννη (18:25), ανεβαίνοντας ένα σκαλοπάτι ψηλότερα σε σχέση με πέρσι, ενώ στο βάθρο την ακολούθησαν η Βασιλική Χατζηλάσκαρη (19:29) και η Δήμητρα Παπαδοπούλου (19:38).

Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, διαδοχικά από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, την Πρόεδρο της Ο.Ε. και Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα, τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού Νίκο Ζεϊμπέκη, τον γιο του θρυλικού Στέλιου Κυριακίδη Δημήτρη Κυριακίδη και την Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου.

Για άλλη μια χρονιά, μάλιστα, θα αναδειχθούν ξεχωριστές τριάδες νικητών για κάθε ηλικιακή κατηγορία άνω των 35 ετών (35-39 ετών, 40-44 ετών, 45-49 ετών κ.ο.κ.), ανά φύλο, σε όλους τους δρόμους του αγωνιστικού προγράμματος.

Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα διεξήχθη, επιστρέφοντας μετά από τρία χρόνια, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων, ο οποίος διοργανώθηκε σε συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και ήταν αφιερωμένος στο ιδρυτικό στέλεχος του διοργανωτή ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ και δημιουργό των ακαδημιών του συλλόγου, Ακύλα Κουκίδη, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας.

Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα ξεχωριστό πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης. Την εκκίνηση έδωσε η Ολυμπιονίκης και εκπρόσωπος του ΣΕΓΑΣ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Αναστασία Κελεσίδου.

Στο πλαίσιο της στήριξης προς το «Χαμόγελο του Παιδιού», η Οργανωτική Επιτροπή της διοργάνωσης θα προσφέρει ποσό 1 ευρώ για κάθε ατομική συμμετοχή και 0,50 ευρώ για κάθε ομαδική, συνεισφέροντας στην προσπάθεια Ενεργειακής Αναβάθμισης της Μονάδας Προληπτικής Ιατρικής «Ιπποκράτης», χάρη στην οποία περίπου 145.000 παιδιά έχουν λάβει φροντίδα από το 2002 μέχρι σήμερα.

Ξεχωριστό μήνυμα έστειλαν, μέσα από την προσπάθεια τους, δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, στηρίζοντας με την συμμετοχή τους τον ιδιαίτερα σημαντικό τομέα της Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης.

Ο Νίκος Τουλίκας, αθλητής με νοητική υστέρηση και αυτισμό, ο οποίος έχει αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στο σκι αντοχής και είναι εθελοντής δότης μυελού των οστών, συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον Δρόμο των 5.000μ. του «Μαραθωνίου της Ιστορίας».

Αντίστοιχα, στον Δρόμο των 10.000μ. συμμετείχε ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς με χειρήλατο αμαξίδιο.

Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 81 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης της διοργάνωσης. Επιπλέον, Χορηγοί του 16ου Διεθνούς Μαραθωνίου ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin θα προβούν σε ανάλογες ενέργειες κοινωνικής ευθύνης, υποστηρίζοντας τους Φορείς της επιλογής τους. Παράλληλα στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης έγινε ανακύκλωση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν από τη διοργάνωση, καθώς λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Επιπρόσθετα, στο Κέντρο Εγγραφών πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση είχε κορυφωθεί το Σάββατο (09/04) με την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία, που κάλυψε την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 15 σταθμούς, συμβολίζοντας την προσπάθεια του ανθρώπου για σωματική και πνευματική ολοκλήρωση και την αέναη αγωνία του για το αγαθό της ειρήνης και τον διάλογο μεταξύ των λαών.

Η δράση αυτή για φέτος φιλοξένησε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ΕΦΟΕπΑ) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (ITTF), μέσω της οποίας αναδείχθηκαν μηνύματα για την ειρήνη και το διάλογο μεταξύ των λαών σε όλο τον πλανήτη.

Στην τελετή άφιξης της Αλεξανδρείου Ειρηνοδρομίας συμμετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης Σύλλογος Φίλων Κρητικής Παράδοσης Δήμου Θέρμης «Η Ξαστεριά», Σύλλογος Γρεβενιωτών Θεσσαλονίκης εκπροσωπώντας κάθε πτυχή της ελληνικής παράδοσης.

Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 και τον επετειακό 10ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ανάλογες στιγμές σε όλους!

Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρουν. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και υποστηρίζεται από τους Δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Πέλλας, Χαλκηδόνος, Δέλτα και Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.grwww.alexanderthegreatmarathon.org.

Πηγή: runnfun.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter