Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εγώ ειμί ο παντοκράτωρ»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Εγώ ειμί ο παντοκράτωρ»

Μητσοτάκης, υπουργοί και στελέχη της ΝΔ έδειξαν τη διακυβέρνηση παντοδυναμίας που ετοιμάζουν

Οσο κι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να πείσει πως το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου δεν θα μετατραπεί σε αιτία πυροδότησης αλαζονικών συμπεριφορών, τελικά η οίηση, η φιλαυτία και ο ναπολεοντισμός που τον διέπουν αρκούσαν για να τον οδηγήσουν σε αυτοαναίρεση εν ριπή οφθαλμού. Δηλώσεις όπως «υπάρχει ένας υποψήφιος για πρωθυπουργός και ένα κόμμα το οποίο να διεκδικεί την ευθύνη της διακυβέρνησης» ή «η αυτοδυναμία της ΝΔ προκύπτει ως μονόδρομος» ή «δεν βλέπω τον λόγο (σ.σ.: για να γίνει ντιμπέιτ)» αρκούν για να επιβεβαιώσουν του λόγου το αληθές. Ωστόσο δεν είναι μόνο οι τοποθετήσεις του πρώην πρωθυπουργού που αποδεικνύουν πως η Πειραιώς θεωρεί ότι οι δεύτερες εκλογές αποτελούν παίγνιο μηδενικού αθροίσματος. Σειρά «γαλάζιων» στελεχών δεν μπόρεσαν να κρύψουν την έπαρση που τους κατέκλυσε μετά την καταγραφή της διαφοράς των 20 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και οι απαντήσεις και τα σχήματα ξιπασμένης κομπορρημοσύνης που αν είχαν παρατεθεί στον δημόσιο διάλογο από υποψήφιο ή έστω εκπρόσωπο άλλου κόμματος, τότε θα σειόταν το πολιτικό σκηνικό λόγω της… αναφυλαξίας που θα πάθαιναν τα συστημικά Μέσα.

«Στόχος οι 180 βουλευτές…»

Σημείο αφετηρίας αυτού του απανθίσματος «γαλάζιας» αλαζονείας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη στον Σκάι την ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου. «Ασφαλώς στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται όλοι μας βλέπουμε τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο» ανέφερε εισαγωγικά στον αέρα του πάντα φιλόξενου Σκάι. Και συμπλήρωσε: «Θυμίζω ότι ένας διακηρυγμένος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αλλαγή του συντάγματος σε ένα χρόνο. Θέλει 180 (σ.σ.: ψήφους). Και ίσως έχει αξία να δούμε τη μάχη της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης για να πιάσουμε το 180. Δηλαδή να πούμε τώρα στον κόσμο, στις δεύτερες εκλογές, ότι “παιδιά, τώρα το στοίχημα δεν είναι να πάρει η ΝΔ την κυβέρνηση, αλλά να πάρουμε 180 (σ.σ.: έδρες) μόνοι μας και να πάμε να αλλάξουμε το σύνταγμα”».

Οπως ήταν λογικό και επόμενο, η δήλωση αυτή προκάλεσε τη μήνη των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αφού κατέστη σαφές ότι ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ λιγουρεύεται την αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της χώρας χωρίς καμία απολύτως πολιτική συναίνεση. Πρώτος απ’ όλους, ο Νίκος Δένδιας τράβηξε το χαλί της μεγαλαυχίας κάτω από τα πόδια του Αδ. Γεωργιάδη, προσυπογράφοντας «μια πολύ πιο σεμνή αντίληψη». «Να κρατήσουμε ένα πολύ καλό ποσοστό, να έχουμε μια δεύτερη τετραετία-συνέχιση της πρώτης και να μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε ένα καλύτερο ευρωπαϊκό αύριο» ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών. Θέλοντας ή μη ο Κυρ. Μητσοτάκης ακολούθησε στο ίδιο αφοριστικό μοτίβο. Κατά τη συνέντευξή του στον Alpha απάντησε σε σχετικό ερώτημα: «Μακριά από μένα ότι θέλω να το αλλάξω μόνος μου (σ.σ.: το σύνταγμα)».

«Πήραμε 40%…»

Μετά τις πρώτες εκλογές το ένα μακάβριο περιστατικό περίμενε στη γωνία το επόμενο. Εως ότου όλα μαζί επανέφεραν με ένταση στην επικαιρότητα τα δομικά ελλείμματα του ΕΣΥ. Ο θάνατος της 63χρονης στην καρότσα αγροτικού στην Κω και η απώλεια της ζωής 19χρονης εγκύου που κατέληξε περιμένοντας ασθενοφόρο στη Νέα Μάκρη ξύπνησαν μνήμες από τη μαύρη περίοδο που ασθενείς ξεψυχούσαν εκτός ΜΕΘ λόγω Covid-19, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ενώπιον της εθνικής αντιπροσωπείας πως δεν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν αύξηση της θνητότητας ασθενών εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας. Πλέον το αφήγημα άλλαξε, καθότι το 40% που αποκόμισε η ΝΔ στις πρώτες κάλπες έγινε αντιληπτό σαν βατήρας για μακροβούτι στην εκλογική κολυμβήθρα.

«Υπάρχει όμως μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν δέκα μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ηταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε. Κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται, έτσι;» αντέτεινε κυνικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος όταν ρωτήθηκε για τα τραγικά περιστατικά σε Κω και Νέα Μάκρη.
Δύο εβδομάδες αργότερα τη σκυτάλη πήρε ο Κωστής Χατζηδάκης. Ο πρώην υπουργός Εργασίας ή κατά κόσμον «στόχος 5046c» της ΕΥΠ δέχτηκε τα πυρά της εκπροσώπου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινας Κουτσούμπα για την αλαζονική διακυβέρνηση της ΝΔ φέρνοντας ως παραδείγματα σκαστά σκάνδαλα, όπως αυτό των παρακολουθήσεων. «Αυτά που ειπώθηκαν από την κ. Κουτσούμπα με τον ένα ή άλλον τρόπο έχουν ειπωθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος τα άκουσε, τα έκρινε, έδωσε στη ΝΔ 41%, στον ΣΥΡΙΖΑ 20%, στο ΠΑΣΟΚ 11,5%, στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1%» ήταν η «ταπεινή» απάντηση του θύματος του επιτελικού παρακράτους, γεγονός που ανάγκασε την εκπρόσωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ να επανέλθει συμπεραίνοντας: «Αρα καλώς γίνονταν οι παρακολουθήσεις… Να συνεχίσει ο κ. πρωθυπουργός να παρακολουθεί εσάς και το μισό υπουργικό συμβούλιο…». Τότε ο υπουργός που έγινε «σουρωτήρι» από Predator και ΕΥΠ ανταπάντησε: «Αυτό το θέμα έχει τεθεί κατ’ επανάληψη και στη Βουλή και σε αυτήν εδώ την εκπομπή την τελευταία μέρα πριν τις εκλογές. Εχω απαντήσει, δεν έχω να πω κάτι καινούργιο πάνω σε αυτό».

Σε αυτό το ντουέτο κυνισμού και καυχησιάς ενδείκνυται να προστεθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη σχετικά με το πρόσφατο εργατικό δυστύχημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος. Την 1η Ιουνίου ο αντ’ αυτού του Κυρ. Μητσοτάκη τόνισε στο Kontra πως «το δυστύχημα αυτό συνέβη ενόσω δεν ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «η ΝΔ κατήγαγε ιστορικά υψηλά ποσοστά στις λαϊκές συνοικίες και δη του Περάματος». Κοντολογίς, ο παγιδευμένος από το Predator πρώην υπουργός ένιψε τας χείρας του, αποδίδοντας ευθύνες στην υπηρεσιακή κυβέρνηση που επέλεξε η ΝΔ και θριαμβολόγησε για τα υψηλά ποσοστά του κόμματος στη Β΄ Πειραιά. Επί τη ευκαιρία, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου δεν έχει ψελλίσει λέξη για την αποκάλυψη του Documento αναφορικά με την απάλειψη της τηλεδιοίκησης από τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης κι ας ήταν εκείνος που δεσμευόταν δημόσια ότι το εν λόγω σύστημα ασφαλείας των τρένων θα ολοκληρωθεί τέλη Σεπτεμβρίου. Αλλά γιατί να τοποθετηθεί επ’ αυτού; Αφού η ΝΔ πήρε 40%…

Δεν δικαιούσθε διά να ομιλείτε

Εντοπίζοντας τα κενά, τις αντιφάσεις και τις ασάφειες του Λιμενικού Σώματος σε σχέση με το ναυάγιο της Πύλου ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σειρά ερωτημάτων για τους χειρισμούς του προτού το υπέρφορτο πλοιάριο οδηγήσει στον πάτο της θάλασσας εκατοντάδες ψυχές προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, κατά τον Θάνο Πλεύρη, η αντιπολίτευση δεν δικαιούται διά να ομιλεί. «Δεν είναι δουλειά των πολιτικών κομμάτων να θέτουν ερωτήματα» είπε επί λέξει κατά τη διάρκεια εμφάνισής του στο Open, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση ακόμη και του Δημήτρη Καμπουράκη. Μάλιστα ο πρώην υπουργός Υγείας κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους για στοχοποίηση του λιμενικού και προσβολή κατά της χώρας, με τον Γιάννη Ραγκούση να απαντά: «Τότε, κ. Πλεύρη, να την κλείσουμε τη δημοκρατία, να κλείσουμε και τη Βουλή, να κλείσουμε τα πολιτικά κόμματα και να σηκωθούμε να φύγουμε. Και να εγκαταστήσετε επιτέλους το καθεστώς που προφανώς επιδιώκετε».

«Εθνική εξαίρεση»

Μια νοητή γραμμή συνδέει την κριτική της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο για το ναυάγιο της Πύλου όσο και για το ζήτημα της μουσουλμανικής μειονότητας. Και για τα δύο το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίστηκε «εθνική εξαίρεση». Ως προς το γιατί η Κουμουνδούρου δεν κίνησε ένδικα μέσα έναντι όσων παρουσιάζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σαν κόμμα μειοδοσίας, πρόκειται για δυσεπίλυτο αίνιγμα. Παρά ταύτα, η αμετροέπεια της Πειραιώς την οδήγησε να ανοίξει φόρα παρτίδα και εν μέσω προεκλογικής περιόδου ένα εθνικό ζήτημα, κάνοντας τον Ερντογάν να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση, προκειμένου να αλλάξει εκλογικό χρώμα η «ροζ κουτσουλιά της Ροδόπης», όπως τη χαρακτήρισε ο πρώην καραμανλικός Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Γι’ αυτό άλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να προχωρήσει σε έναν ωμό πολιτικό εκβιασμό λέγοντας σε κατοίκους της μειονότητας: «Αν δεν μας στηρίξετε, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα». Το γεγονός ότι η πρώην υπουργός και αδερφή του Κυρ. Μητσοτάκη γνώριζε ότι μαγνητοσκοπούνταν οι απειλές που εξαπέλυε καταδεικνύει πως επρόκειτο για εκβιασμό που εκφεύγει κατά πολύ από τα στενά όρια του συγκεκριμένου νομού. Πάντως η απομάκρυνση του «γαλάζιου» υποψηφίου Μουσταφά Κατραντζή δείχνει πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης μπορεί να πέσει στον λάκκο που έσκαψε με τα ίδια του τα χέρια, υιοθετώντας το κοκτέιλ ρητορικής Μιχαλολιάκου με κυπατζίδικες πρακτικές.

Της εξαπάτησης… το κάγκελο

Εκτός από την απερίσκεπτη εργαλειοποίηση εθνικών θεμάτων, η αλαζονεία μπορεί να οδηγήσει και σε φαινόμενα συλλογικής εξαπάτησης που είθισται να καταλήγουν στην απόλυτη αυτογελοιοποίηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δήθεν κοστολογημένο πρόγραμμα της ΝΔ και το εξίσου δήθεν ακοστολόγητο του ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη από την προεκλογική περίοδο των πρώτων εκλογών η Πειραιώς είχε κάνει σημαία την ψευδοκοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Το Documento έφερε στο φως μαρτυρία του διευθυντή της αρμόδιας διεύθυνσης του ΓΛΚ σύμφωνα με την οποία η εν λόγω κρατική οντότητα δεν μπορεί ούτε δικαιούται να προβεί σε τέτοιου είδους πράξεις.

Εν συνεχεία, με το εκλογικό κοντέρ να έχει καταγράψει ήδη την εκκωφαντική διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, η ΝΔ αποφάσισε να συνεχίσει το γαϊτανάκι της ψευδολογίας. Ωσπου ο Μάκης Βορίδης πέταξε στα… λιοντάρια τον πρώην υπουργό παρά τω ωτακουστή Ακη Σκέρτσο και μαζί με αυτόν τον Κυρ. Μητσοτάκη. «Νομίζω πως όχι» ήταν η απάντηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών για το αν το ΓΛΚ έχει τη νομική δυνατότητα να κοστολογήσει «άνευ συναινέσεως» το πρόγραμμα ενός κόμματος.

Ετσι, άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στην αντεπίθεση αναδεικνύοντας σημείο προς σημείο τις ψευδείς προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίες δήθεν περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες. Σε μια σπάνια κρίση ειλικρίνειας ο Θεόδωρος Σκυλακάκης έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Δεν μπορούμε να βάλουμε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας όλες τις προεκλογικές μας υποσχέσεις» ομολόγησε στα Παραπολιτικά FM ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναγκάζοντας και τον Ακη Σκέρτσο μία μέρα μετά να μαρτυρήσει πως δεν αναφέρονται ονομαστικά όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επί της ουσίας το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ αποδείχτηκε εγχειρίδιο ψηφοθηρίας.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι εκτός από τις άοκνες προσπάθειες μαζικής εξαπάτησης, ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι «κρυστάλλινος» σε κάποιες θέσεις του. Για παράδειγμα όταν ο Νίκος Χατζηνικολάου τον ρώτησε την Τετάρτη αναφορικά με τους ελέγχους που ζητά η αντιπολίτευση για να μπει φρένο στην αισχροκέρδεια, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ειλικρινώς: «Μα έχουμε ελεύθερη αγορά, τι θα κάνουμε;». Να του αναγνωρίσουμε ότι μπορούσε να πει: «Μα πήραμε 40%, γιατί να κάνουμε ελέγχους;».

Documento Newsletter