Εγκυρο ή ηθικό;

Εγκυρο ή ηθικό;

Με μια ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτισμού αρμόδιου για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα έγινε την Πέμπτη το γκράντε φινάλε μιας άνευ προηγουμένου φαρσοκωμωδίας που ξεκίνησε με μια εκ παραδρομής επιτροπή, για να καταλήξει έπειτα από μια αλυσιδωτή αντίδραση αστοχιών, αλαζονείας και σκοπιμοτήτων, που συνοδεύονταν από μια λούπα διαδοχικών διορισμών, σε αυτό που είχε στοιχειώσει τη συζήτηση από την αρχή: Η «Φόνισσα» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Οσκαρ. Η «Φόνισσα» που έχει και τη χάρη αλλά και το όνομα, αφού έγινε το μήλον της έριδος που ξεφτίλισε το ΥΠΠΟ. Να που ένα τόσο δα θέμα, το ποια ταινία θα στείλουμε στα Οσκαρ, που δεν είναι ύψιστης σημασίας ζήτημα για την κινηματογραφική κοινότητα, ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την ανεπάρκεια του ΥΠΠΟ στη διαχείριση κρίσεων.

Βεβαίως, αυτή την κρίση τη δημιούργησε ο ίδιος ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού με τις απανωτές παλινωδίες του. Κι ενώ ο κ. Φωτήλας θα μπορούσε έστω εκ των υστέρων να σταματήσει εδώ και μέρες το ρεζίλεμα –που πήρε και διεθνείς διαστάσεις με δημοσιεύματα– ακυρώνοντας τη φετινή συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία, όπως εγκαίρως είχε ζητήσει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, το τερμάτισε ευτελίζοντας τις θεσμικές διαδικασίες και τον ρόλο του ΥΠΠΟ, εργαλειοποιώντας παράλληλα –άλλοι το έκαναν με προθυμία, άλλοι όμως με άγνοια κινδύνου– όσους δέχτηκαν να συμμετάσχουν σε μια επιτροπή που είχε να αποφασίσει όχι ποια ταινία θα στείλουμε στο L.A. αλλά εάν η «Φόνισσα» είναι ικανή να πάει. Αστειότητες.

Δεν έχει πλέον νόημα να γίνουμε Σέρλοκ Χολμς ψάχνοντας απάντηση σε ένα σωρό από ερωτήματα, όπως γιατί αφού η επιτροπή είχε ήδη συνεδριάσει Τρίτη απόγευμα, ο κ. Φωτήλας ανακοίνωσε τον διορισμό Τετάρτη πρωί ή γιατί δημοσιοποίησε την απόφαση της επιτροπής Πέμπτη, αφού είχαν ήδη παραιτηθεί ο Αναστάσιος Μίχος και ο Νίκος Πλατύραχος. Ακόμη κι αν είναι έγκυρη η απόφαση της επιτροπής και είχε εγκαίρως υπογραφή υπουργού πριν από τις παραιτήσεις, σίγουρα δεν είναι ηθικά αποδεκτή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter