«Εγκληματικές πολιτικές ευθύνες για την κυβέρνηση»

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ για τον υψηλό αριθμό θανάτων ασθενών Covid εκτός ΜΕΘ αποτυπώνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο την υγειονομική τραγωδία που έχει βιώσει η χώρα. Το πρόβλημα ξεκινά από την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης να αποκρύψουν κρίσιμα στοιχεία που ακυρώνουν το αφήγημα της ικανοποιητικής ανταπόκρισης στην υγειονομική κρίση.

Εχουμε χωρίς αμφιβολία την πιο αδιαφανή διαχείριση της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο τον έλεγχο της επιστημονικής πληροφορίας και τη «χειραγώγηση» των δεδομένων.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι και πολλούς διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ είχαμε για αρκετές μέρες (με θνησιμότητα που όπως απέδειξε η μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα υπερβαίνει το 80%) και πολλοί θάνατοι που θα μπορούσαν να αποτραπούν υπήρξαν στη χώρα, που θα είχαν αποφευχθεί αν είχε ενισχυθεί αποτελεσματικά το ΕΣΥ και είχαν επιστρατευτεί όλες οι διαθέσιμες υγειονομικές δυνάμεις (ιδιωτικές κλινικές, στρατιωτικά νοσοκομεία).

Ετσι οδηγηθήκαμε σε μια μη αποδεκτή υπερβάλλουσα θνησιμότητα (το 40-50% της οποίας αφορά μη Covid νοσήματα), στην πλήρη αποδιοργάνωση του ΕΣΥ και την απόκλιση από τους μέσους όρους της ΕΕ σε όλους τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας.

Και ήταν όντως πρόκληση για τον επιστημονικό κόσμο και για την κοινή λογική να ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της χώρας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για αυξημένη θνησιμότητα των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ!

Ολα τα παραπάνω ήταν στο επίκεντρο της τεκμηριωμένης κριτικής που άσκησε στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, αναδείχθηκαν στην πρόσφατη επίκαιρη επερώτηση στη Βουλή (συζητήθηκε για προφανείς λόγους τέσσερις μήνες μετά την κατάθεσή της), καθώς και σε πολλές παρεμβάσεις βουλευτών του στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου και της συζήτησης νομοσχεδίων.

Η πίεση αυτή, μαζί με την προσπάθεια αρκετών επιστημόνων που αναζήτησαν τις βαθύτερες αιτίες της υγειονομικής καταστροφής στη χώρα, είχε αποτέλεσμα την επίσημη καταγραφή και αποδοχή δεικτών που πλήττουν ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και πιστοποιούν τις εγκληματικές πολιτικές της ευθύνες.

Ο Ανδρέας Ξανθός είναι βουλευτής Ρεθύμνου, τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ