Έγκλημα Τεμπών: Στα σκαριά διώξεις κατά δύο σημαντικών προσώπων

Έγκλημα Τεμπών: Στα σκαριά διώξεις κατά δύο σημαντικών προσώπων

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του documentonews.gr, θέμα χρόνου είναι η άσκηση δίωξης κατά δύο προσώπων αυξημένης ευθύνης τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε εποπτικό επίπεδο με φόντο το έγκλημα των Τεμπών.

Το πρώτο πρόσωπο βρισκόταν στον στενό πυρήνα συνεργατών του Κώστα Καραμανλή, γεγονός που συνέβαλε στο να μην κληθεί (με απόλυτη ευθύνη της ΝΔ) για να καταθέσει στην Εξεταστική Επιτροπή.

Η επικείμενη άσκηση δίωξης στο συγκεκριμένο πρώην υπηρεσιακό παράγοντα οδηγεί στις εξής υποθέσεις: Είτε στενεύει ο κλοιός για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, είτε το εισαγγελικό σκεπτικό εξαντλείται σε επίπεδο υφισταμένων και συνεργατών.

Το δεύτερο πρόσωπο κατέχει εποπτικές αρμοδιότητες για τους σιδηροδρόμους, όντας σε κρίσιμο πόστο εδώ και αρκετά χρόνια. Το εν λόγω πρόσωπο κλήθηκε και κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η άσκηση δίωξης στα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι θέμα ημερών, ενώ στην τελική ευθεία φέρεται να βρίσκεται και η έρευνα του εφέτη – ανακριτή Λάρισας.

Επιβραβεύτηκαν όσοι έκαναν τη βρώμικη δουλειά

Μετά τους Ανδρέα Νικολακόπουλο (υφυπουργός ΠΡΟΠΟ) και την Ιωάννα Λυτρίβη (υφυπουργός Παιδείας) που υπουργοποιήθηκαν στο κυβερνητικό «λίφτινγκ» του Ιανουαρίου, σειρά είχαν οι Ιάσωνας Φωτήλας, Κατερίνα Παπακώστα, Χρήστος Κέλλας και Κώστας Καραγκούνης που ήταν εξίσου μέλη της «γουρλίδικης», όπως την είχε αποκαλέσει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, Εξεταστικής για το έγκλημα των Τεμπών.

Διαβάστε σχετικά: Ανασχηματισμός: Υπουργοποιήθηκαν 4 μέλη της εξεταστικής για τη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών

Πλην του κ. Καραγκούνη και του κ. Κέλλα, ο οποίοι κατά κοινή ομολογία τήρησαν χαμηλούς τόνους και πέρασαν κάτω από τα δημοσιογραφικά «ραντάρ», τα άλλα δύο νέα κυβερνητικά στελέχη προκάλεσαν με τη συμπεριφορά και τα λεγόμενα τους.

Η ανεπιθύμητη

Η κ. Παπακώστα ήταν αντιπρόεδρος της Εξεταστικής, συμβάλλοντας στη συγκάλυψη του εγκλήματος, αφού δεν ήταν λίγες οι φορές που αναπαρήγαγε ακόμα και από το βήμα του προέδρου τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο κατάλογος των μαρτύρων της Επιτροπής θα είναι ανοιχτός για να κληθούν οι κρίσιμοι μάρτυρες που ζητούσε η αντιπολίτευση.

Κατά την κατάθεση του κ. Πορφυρίδη, μέλους της λεγόμενης «Επιτροπής Γεραπετρίτη», η τότε προεδρεύουσα (λόγω απουσίας του Δ. Μαρκόπουλου) διέκοπτε συνεχώς τον μάρτυρα όταν εκείνος προσπαθούσε να διατυπώσει την άποψη πως η ύπαρξη συστήματος ETCS θα είχε αποσοβήσει την τραγωδία, ενώ η κ. Παπακώστα προσπαθούσε να πάρει βολικές απαντήσεις, κάνοντας στοχευμένες ερωτήσεις που εξυπηρετούσαν το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους.

Η είδηση της τοποθέτησης της στη θέση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της οικογένειας Πλακιά που έχασε τρία παιδιά στο δυστύχημα.

Συγκεκριμένα, ο Ν. Πλακιάς σε ανάρτηση του στο Twitter ανέφερε ότι «το έκανε το χρέος της η κ. Παπακώστα στην εξεταστική και απ΄ ό,τι φαίνεται ανταμείφθηκε για τις επιδόσεις της. Αφού τακτοποίησε τις δικές μας οικογένειες εκεί, τώρα ήρθε η ώρα να τακτοποιήσει και τις οικογένειες όλης της Ελλάδας». Μάλιστα, κατέληξε λέγοντας: «Καλή αποτυχία σας εύχομαι στα καθήκοντα σας αν και είναι σίγουρη».

Αξίζει να σημειωθεί η κ. Παπακώστα είχε κηρυχθεί ανεπιθύμητη και δεν παρέστη στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στα Τρίκαλα, που είναι και η εκλογική της περιφέρεια.

Τα «highlight» Φωτήλα

Ως προς τον κ. Φωτήλα, δύο στιγμιότυπα θα μείνουν αλησμόνητα από τη συμμετοχή του στην Εξεταστική, στην οποία είχε αναλάβει σε κάποιες συνεδριάσεις και χρέη εισηγητή:

1. Όταν ομολόγησε ενώπιον της Επιτροπής την απροθυμία της ΝΔ για τη διαβίβαση της δικογραφίας που συντάσσει ακόμα ο εφέτης – ανακριτής για το έγκλημα και η οποία -όπως λέγαμε πριν λίγες μέρες- είχε φτάσει λειψή στη Βουλή με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Διαβάστε επίσης: Ομολογία Φωτήλα στην Εξεταστική: «Αν έρθει η δικογραφία, θα τιναχτεί η προανάκριση στον αέρα»

2. Όταν αποκάλεσε -κατά τη συζήτηση του πορίσματος της ΝΔ στην Ολομέλεια- κότες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επειδή ο Διονύσης Καλαματιανός ζητούσε από τον Κ. Καραμανλή να δεσμευτεί ότι θα συναινέσει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών.

Διαβάστε εδώ: Κουτσαβακισμοί Φωτήλα στη Βουλή: «Κότες» αποκάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter