Έγκλημα Τέμπη: Σανίδα σωτηρίας για το «τσουνάμι» κοινωνικής αγανάκτησης ψάχνει ο Μητσοτάκης

Έγκλημα Τέμπη: Σανίδα σωτηρίας για το «τσουνάμι» κοινωνικής αγανάκτησης ψάχνει ο Μητσοτάκης

Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς οι συνεχείς του κυβιστήσεις για το έγκλημα των Τεμπών σε συνδυασμό με τις πρακτικές της συγκάλυψης, έχουν εξοργίσει την συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας, κάτι το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί και από την μαζική παρουσία στα συλλαλητήρια της Παρασκευής (28/2).

Κύκλοι του Μαξίμου εκτιμούν ότι θα έχει πάρα πολύ κόσμο σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα ήδη να γίνονται διαβουλεύσεις για τη «γραμμή» που θα ακολουθηθεί. Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημερινή του εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός προσπάθησε να «διαχωρίσει» τον «απλό κόσμο», από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και από κάποιους που όπως είπε «επιθυμούν να μετατρέψουν αυτό το συλλογικό πένθος σε μία ευκαιρία ενός νέου διχασμού». Όμως, όσο και να προσπαθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να παίξει το χαρτί της «αποσταθεροποίησης» το μόνο που δείχνει είναι το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, καθώς στα μάτια του κόσμου ο πρωθυπουργός είναι ένοχος πολιτικά για τη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών.

Είναι εκείνος που λίγες ώρες μετά την τραγωδία μιλούσε για «ανθρώπινο λάθος» και για «διαχρονικές παθογένειες» και χαρακτήριζε όποιον έθετε ερωτήματα ως «ψεκασμένο» και συνωμοσιολόγο. Μάλιστα, «εντελώς τυχαία» τρεις μέρες μετά τα πρώτα συλλαλητήρια που έγιναν στις 26 Ιανουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «υποκρίθηκε» τον πεπλανημένο, για να δείξει ότι «ασπάζεται το λαϊκό αίσθημα». Όμως, και αυτή η γραμμή της «ταπεινότητας» κράτησε για λίγο, καθώς στις 16 Φεβρουαρίου, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» είπε ότι οδηγούμαστε στο να γίνουμε «ζούγκλα». Τις επόμενες μέρες πρωτοκλασάτα στελέχη, όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης και ο Μάκης Βορίδης καλλιεργούσαν κλίμα φόβου προς τους πολίτες, ενώ ο υπουργός Επικρατείας έφτασε στο σημείο να βάλει στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης, ακόμη και συγγενείς των θυμάτων. Τώρα, πλέον που η «επιθετική γραμμή» του Μαξίμου έχει προκαλέσει μεγαλύτερη οργή στους πολίτες, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να «διαχωρίσει» τους πολίτες από τα κόμματα. Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταλάβει από την μαζικότητα του κόσμου ότι επιταχύνεται η απονομιμοποίησή του.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μία άλλη φράση που είπε πριν λίγο στο Υπουργικό Συμβούλιο έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση. Συγκεκριμένα είπε ότι «σε λίγες ημέρες, όπως έχουμε αναγγείλει, θα βρεθούμε στο Κοινοβούλιο. Τα κόμματα θα κληθούν εκεί να διατυπώσουν, αν έχουν, εναλλακτικές θέσεις. Και φυσικά, αν η αντιπολίτευση το επιθυμεί, τότε ας καταθέσει πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση. Εμείς θα είμαστε παρόντες. Το κοινοβουλευτικό σύστημα, εξάλλου, έχει τους δικούς του κανόνες. Ένα είναι βέβαιο: στη δημοκρατία αδιέξοδα δεν υπάρχουν, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί και πάλι».

Πλέον, στο Μαξίμου με τις κοινωνικές δυναμικές που παράγονται είναι στο τραπέζι και στο χαρτί των «πρόωρων εκλογών», το οποίο όσο και εάν «ξορκίζει» ο πρωθυπουργός, δεν μπορεί να αποκλειστεί εάν συνεχιστεί η κοινωνική φθορά της κυβέρνησης. Αυτή τη στιγμή δεν προκρίνεται αυτό το σενάριο, όμως κάποιοι πέριξ του Μαξίμου το ψιθυρίζουν.

Διαβάστε επίσης:

 

Τέμπη: Συγγενείς θυμάτων ζητούν αναβολή ανακοίνωσης του πορίσματος από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ

«Ζωή χαμένη» – Ιουλία Καραπατάκη: Ένα τραγούδι για τα Τέμπη δυο μέρες πριν τη μεγάλη διαδήλωση (Video)

Ο τραμπισμός φτιάχνει την Ευρώπη της Βαϊμάρης; Διεθνολόγοι και οικονομολόγος μιλούν στο Documento

Διπλωματία ή θεατρική παράσταση; Ο Δένδιας, οι Meteor και τα ανταλλάγματα

Μισθοί 5.000€, ιδιωτικές εταιρείες και νοσοκομείο χωρίς γιατρούς – Ποιοι Διαλύουν το ΝΙΜΤΣ;

Την Παρασκευή κλείνει το deal Ζελένσκι και Τραμπ για τα ορυκτά – Ποιες σπάνιες γαίες διαθέτει η Ουκρανία

Γάζα: Δραματική η κατάσταση σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UNRWA

Έκρηξη σε πολυκατοικία στη Βάρκιζα τα ξημερώματα – Τοποθετήθηκε αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός

Documento Newsletter