Έγκλημα Τέμπη: «Μπάζωσαν» τις ευθύνες Καραμανλή στην εξεταστική

Έγκλημα Τέμπη: «Μπάζωσαν» τις ευθύνες Καραμανλή στην εξεταστική

Βήμα βήμα η επιχείρηση συγκάλυψης της ΝΔ στη Βουλή για το έγκλημα των Τεμπών

«Μαγειρεύοντας» τον κατάλογο μαρτύρων, αγνοώντας τα αιτήματα συγγενών θυμάτων και αντιπολίτευσης, επιτρέποντας τη συνέχιση των εργασιών χωρίς τη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων, αλλά και παίζοντας βρόμικο παιχνίδι κατά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για όσα κατέγραψε στο πόρισμα αναφορικά με τη σύμβαση 717, η ΝΔ φρόντισε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες εκείνων που δεν εξέλαβαν ως πρόθεση διαλεύκανσης του εγκλήματος των Τεμπών την κυβερνητική υιοθέτηση της πρότασης του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής. Ο σκοπός της πλειοψηφίας ήταν διττός: αφενός να καταστήσει διάτρητο το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέα Πόπης Πανανδρέου, το οποίο εκτός του ότι εντόπισε ευθύνες για πρόσωπα που περιλαμβάνονται και στο πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, συσχετίστηκε με τη δικογραφία του εφέτη-ανακριτή, τινάζοντας στον αέρα τη θεώρηση ότι δήθεν η σύμβαση 717 δεν συνδέεται με το δυστύχημα, αφετέρου να κυριαρχήσει στην κοινή γνώμη το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους.

Την αποστολή ανέλαβαν οι Δημήτρης Μαρκόπουλος και Λάζαρος Τσαβδαρίδης. Ο πρώτος από τη θέση του προέδρου της επιτροπής και ο δεύτερος από αυτήν του εισηγητή της συμπολίτευσης. Αψίκοροι, φωνακλάδες και μετρ της πολιτικής μπαγαποντιάς· με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το τέχνασμα περί «ανοιχτού καταλόγου μαρτύρων» που έκλεισε άρον άρον όταν ολοκληρώθηκε η λίστα που επέβαλε η ΝΔ. Απ’ ό,τι φαίνεται το κίνητρό τους ήταν κοινό. Η υπουργοποίηση, η οποία για τον βουλευτή Β΄ Πειραιά μοιάζει να απομακρύνεται επικίνδυνα αφού είναι πλέον persona non grata για τους συγγενείς θυμάτων λόγω της συμπεριφοράς του στη «γουρλίδικη» επιτροπή. Αλλωστε δεν έμεινε εισηγητής της αντιπολίτευσης με τον οποίο να μη διαπληκτίστηκε, ενώ με εκείνον της Νίκης παραλίγο να πιαστούν στα χέρια!

Σε κάθε περίπτωση, κοινός τόπος είναι πως με την «ασίστ» του Περισσού η ΝΔ όχι μόνο μπόρεσε να αποφύγει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που πρότειναν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση του αδικήματος της κακουργηματικής απιστίας από τον Κώστα Καραμανλή, αλλά αποπειράθηκε να συλλέξει βολικές καταθέσεις για τον πρώην υπουργό Μεταφορών, οι οποίες θα βγουν από το συρτάρι εάν κριθεί αναγκαίο. Επιπλέον, η συμπολίτευση δεν επέδειξε βούληση να απαντηθούν τα ερωτήματα και οι υποψίες για τα αίτια που οδήγησαν στο μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, παρά τα στοιχεία που ήρθαν στο φως από την πραγματογνωμοσύνη του ειδικού συμβούλου των οικογενειών Βασίλειου Κοκοτσάκη. Υπενθυμίζεται ότι ο Β. Κοκοτσάκης επισημαίνει την ύπαρξη υλικών με εύφλεκτες και εκρηκτικές ιδιότητες (βενζόλιο, τολουόλιο, ξυλόλιο, προπάνιο, βουτάνιο κ.ο.κ.), τα οποία δεν ήταν δηλωμένα στις φορτωτικές αναφορές και κάποια εξ αυτών χρησιμεύουν στη νόθευση καυσίμων.

Η στοχοποίηση

Οι προθέσεις της πλειοψηφίας αποσαφηνίστηκαν με το «καλημέρα». Εκκινώντας την «έρευνα» της εξεταστικής από τη δεκαετία του 1990, κάτι για το οποίο συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό η πρόταση του ΚΚΕ, Δημ. Μαρκόπουλος και Λάζ. Τσαβδαρίδης έθεταν στοχευμένα ερωτήματα κατά μαρτύρων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας σε πρόσωπα που κλήθηκαν στην εξεταστική και δεν είχαν καμιά σχέση με τη σύμβαση 717. Συγκεκριμένα, κατά την εξέταση των Κώστα Γιαννάκου και Χρήστου Τσίτουρα, πρώην στελεχών του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ αντίστοιχα, το «γαλάζιο» δίδυμο υπέβαλε δόλιες ερωτήσεις κατά των Μάνου Παναγιώτου, Χρήστου και Ιωάννη Κατσιούλη, προσπαθώντας να τους αποδομήσει λόγω της συνεισφοράς τους στην έρευνα για τη σύμβαση 717.

Αμεση ήταν η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία στηλίτευσε τις αήθεις προσπάθειες της ΝΔ. «Με απεχθείς μεθόδους που προκαλούν αποστροφή, η ΝΔ εργαλειοποιεί την Εξεταστική Επιτροπή για το έγκλημα των Τεμπών προκειμένου να συλλέξει στοιχεία και καταθέσεις όχι για τα αίτια της τραγωδίας, αλλά για την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που εντόπισε αποχρώσες ενδείξεις τέλεσης κακουργηματικής απιστίας από τον Κ. Καραμανλή, ενώ ασκήθηκαν διώξεις κατά 23 φυσικών προσώπων» δήλωσαν τα μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν στην επιτροπή και ξεκαθάρισαν πως «ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να παίζει παιχνίδια στις πλάτες των συγγενών θυμάτων και των τραυματιών την ώρα που περιμένουν να χυθεί φως στο πολύνεκρο δυστύχημα. Να είστε σίγουροι στη ΝΔ ότι η εξεταστική δεν θα γίνει πλυντήριο κανενός».
Ωστόσο, το δίδυμο δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Δημ. Μαρκόπουλος και Λάζ. Τσαβδαρίδης έφτασαν στο σημείο να βάλουν στο κάδρο και την Ευρωπαία εισαγγελέα Π. Παπανδρέου ακριβώς με την ίδια μεθοδολογία. Κατά την εξέταση του πρώην υπουργού Μεταφορών με το ΠΑΣΟΚ Χρήστου Βερελή προσπαθούσαν να εκμαιεύσουν από τον μάρτυρα ότι η σύνδεση της Π. Παπανδρέου με τον Μ. Παναγιώτου στην έρευνα για την 717 δεν αποτελεί προϊόν της τύχης, διότι ο τελευταίος είχε υπάρξει και στο παρελθόν μάρτυρας της ίδιας εισαγγελέα για το σκάνδαλο της Siemens.

Η σκύλευση

Για να παγιωθεί το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους δεν αρκούσε για τη ΝΔ η απόδοση της ευθύνης στον μοιραίο σταθμάρχη. Με συντονισμένες κινήσεις πριν από την κατάθεση της προέδρου της ΡΑΣ Ιωάννας Τσιαπαρίκου αναρτήθηκαν ανυπόγραφα και πανομοιότυπα δημοσιεύματα στις φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες iefimerida.gr και powergame.gr αναφορικά με το ιατρικό ιστορικό του νεκρού μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Ετσι, ο Λάζ. Τσαβδαρίδης βρήκε στρωμένο το έδαφος για να θέσει τα σχετικά ερωτήματα, αφού πρώτα είχε ζητήσει να πέσει «μαύρο» στη μετάδοση της εξεταστικής από το webtv της Βουλής. «Θα ακουστούν σοβαρά πράγματα για την κατάσταση της υγείας του μηχανοδηγού» είπε εισαγωγικά ο εισηγητής της πλειοψηφίας, πιστώνοντας στην αντιπολίτευση το γεγονός ότι η διαδικασία έγινε χωρίς κλειστές κάμερες.

Oμως και πάλι η ΝΔ έπεσε σε τοίχο. Τα ιατρικά πιστοποιητικά, που εκδίδονταν έπειτα από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που περνούσαν από πιστοποιημένους γιατρούς οι μηχανοδηγοί, δεν συνηγορούσαν με την επιδίωξη της συμπολίτευσης. «Φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς…» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης απαυδισμένος για την προσπάθεια ενοχοποίησης του θανόντα.

Το εξώδικο της οικογένειας του νεκρού μηχανοδηγού δεν άργησε να κατατεθεί στην εξεταστική, με τον Λάζ. Τσαβδαρίδη να παριστάνει τον… δικαιωμένο τη στιγμή που οι συγγενείς του θύματος τού έσερναν τα εξ αμάξης. «Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την άνω συμπεριφορά του ανωτέρω Βουλευτή (σ.σ.: Λάζ. Τσαβδαρίδη) και όσων συμμετείχαν στην παραβίαση του ιατρικού απορρήτου και κυρίως στην αλλοίωση του περιεχομένου των ιατρικών εγγράφων και τους καλούμε να παύσουν εφεξής κάθε αντίστοιχη μειωτική πράξη αναφορικά με τον θανόντα συγγενή μας, ιδίως δε, όταν τα λεγόμενά τους δεν συνοδεύονται από αντίστοιχα αποδεικτικά στοιχεία» κατέληγαν στο εξώδικο η σύζυγος και οι τρεις κόρες του μηχανοδηγού.

Τον «έκαψαν»

Πέραν της κατάθεσης της «μάνας των Τεμπών» Μαρίας Καρυστιανού, που κατακεραύνωσε τον Κ. Καραμανλή και κατονόμασε τον Χρήστο Τριαντόπουλο ως το μέλος του υπουργικού συμβουλίου που έδωσε την εντολή στον Κώστα Αγοραστό –όπως ο ίδιος ο τέως περιφερειάρχης της εκμυστηρεύτηκε– για το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, φωτιά στα μπατζάκια του πρώην υπουργού Μεταφορών άναψαν οι τρεις εμπειρογνώμονες που συνέταξαν το λεγόμενο «πόρισμα Γεραπετρίτη». Συνηγόρησαν ότι η ύπαρξη του συστήματος αυτόματης πέδησης ETCS θα αρκούσε για να αποσοβηθεί η μετωπική σύγκρουση. Κι αυτό διότι χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση τα τρένα θα σταματούσαν αυτόματα. Συνεπώς, το αφήγημα του ανθρώπινου λάθους θρυμματίστηκε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής και πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γιάννης Χαλκιάς πρόσθεσε ακόμη ένα «καρφί» στην πλάτη του πρώην υπουργού χαρακτηρίζοντας «προδήλως παράνομη» τη μετάταξη του σταθμάρχη. «Επρεπε η αίτηση να πεταχτεί στα σκουπίδια» συμπλήρωσε ο Γ. Χαλκιάς, υποστηρίζοντας πως η κινητικότητα στο δημόσιο πολλές φορές δεν καλύπτει τις ανάγκες της υπηρεσίας αλλά «προσωπικές ανάγκες».

Η κατάθεση

Μπορεί –κατά τις πληροφορίες του Documento– ο πρώην υπουργός να εξήλθε ικανοποιημένος από την εξεταστική, καλώντας στο τηλέφωνο μέλη της επιτροπής για να εκφράσει την ευαρέσκειά του, όμως, στη συλλογική συνείδηση εγγράφηκε ως ψευδομάρτυρας. Τρία ήταν τα ψεύδη του Κ. Καραμανλή ενώπιον της εξεταστικής, όπως κατήγγειλε ο Β. Κόκκαλης. Αποκάλεσε σύννομη τη μετάταξη του σταθμάρχη, ισχυρίστηκε ότι ο αρμόδιος ευρωπαϊκός οργανισμός ERA δεν συνηγόρησε στην αναθεώρηση των κανονισμών ασφαλείας, κάτι που –σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ– δεν προέκυψε από την αλληλογραφία που κατέθεσε ο πρώην υπουργός, ενώ έκρινε ότι τα εξώδικα των μηχανοδηγών δεν προειδοποιούσαν για ζητήματα ασφαλείας και κυρίως για το ενδεχόμενο δυστυχήματος.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ο Β. Κόκκαλης ζήτησε να ακολουθηθεί η πρακτική που επιλέχθηκε κατά του CEO της Hellenic Train Μαουρίσιο Καποτόρτο. Δηλαδή να διαβιβαστεί η κατάθεση του πρώην υπουργού στην αρμόδια εισαγγελία για το αδίκημα της ψευδορκίας, με όλα τα κόμματα της μειοψηφίας να συμφωνούν. Παρά ταύτα, η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα με συνοπτικές διαδικασίες, με τον εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποκαλεί τον Κ. Καραμανλή «ψεύτη, προκλητικό και αμετανόητο» σε δηλώσεις που παραχώρησε από το περιστύλιο της Βουλής.

Από εκεί και πέρα, ήταν αναμενόμενο ότι ο Κ. Καραμανλής θα πόνταρε στη μη τήρηση του κανονισμού ασφαλείας για να ρίξει νερό στον μύλο του ανθρώπινου λάθους. «Αν κάποια πλευρά (σ.σ.: μηχανοδηγοί και σταθμάρχης) τηρούσε τον κανονισμό, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί» είπε, ενώ δεν μπόρεσε να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν συναίνεσε στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής. Αίσθηση προκάλεσε δε πως όταν ο πρώην υπουργός ρωτήθηκε τι έκανε λάθος κατά τη διάρκεια της θητείας του, προχώρησε σε… γενναία αυτοκριτική. Αρχικά απάντησε ότι δεν κατάφερε να ξεριζώσει τη νοοτροπία του «έλα μωρέ» και στη συνέχεια πρόσθεσε πως δεν ανέτρεψε τις παγιωμένες παθογένειες του δημοσίου!

Ανένδοτος ο Μαρκόπουλος

Μπορεί να πέρασε από χίλια κύματα, αλλά τελικά η δικογραφία του εφέτη-ανακριτή Λάρισας έφτασε στη Βουλή, έστω και «κουτσουρεμένη» λόγω μη διαβίβασης των απολογιών των κατηγορουμένων. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθεί νέο αίτημα παράτασης των εργασιών της επιτροπής προκειμένου να εξεταστούν κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο Φίλιππος Τσαλίδης, ο Κώστας Γενιδούνιας, ο Χρήστος Κατσιούλης και ο Χρ. Τριαντόπουλος. «Ζητάμε το αυτονόητο» δήλωσε ο Β. Κόκκαλης μπροστά στις κάμερες, ενώ σε ερώτηση του Documento δεν απέρριψε το ενδεχόμενο να προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τον Κ. Καραμανλή. Στον αντίποδα, ο Δημ. Μαρκόπουλος είχε φροντίσει ήδη με ανακοίνωσή του να αποσαφηνίσει πως η πλειοψηφία δεν έχει καμία πρόθεση παράτασης των εργασιών της επιτροπής. «Με δεδομένο ότι ο όγκος του υλικού που απέστειλε η Εισαγγελία Εφετών Λάρισας είναι απολύτως διαχειρίσιμος, η διαδικασία σύνταξης πορισμάτων από την εξεταστική επιτροπή συνεχίζεται εντός του πλαισίου που έχει οριστεί» σημείωσε ο πρόεδρος της επιτροπής, αρνούμενος με αυτό τον τρόπο να δοθεί παράταση έστω για τη σύνταξη των πορισμάτων. Ετσι, τα πορίσματα θα κατατεθούν στις 8 Μαρτίου, ημέρα που όλως τυχαίως αναμένεται να ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αφού πρώτα θα έχουν τοποθετηθεί στην ολομέλεια οι πολιτικοί αρχηγοί.

Διαβάστε επίσης:

Έγκλημα Τέμπη: 1,3 εκατ. υπογραφές στο ψήφισμα Καρυστιανού – Πώς μπορείτε να συμμετέχετε

Έγκλημα Τέμπη: Συνεχίζεται η κάλυψη Μαξίμου σε Τριαντόπουλο για το μπάζωμα

Τι έκρυψαν κάτω από τα μπάζα στα Τέμπη;

Μαρία Καρυστιανού: Μόνη της και όλοι τους…

Τέμπη: Αντί GPS για τρένα είχαν τοποθετήσει σύστημα που βάζουν ντελιβεράδες – Εντόπιζε τη θέση τους «κατά προσέγγιση»

 

Documento Newsletter