Έφοδο στην εταιρεία φύλαξης Interstar Security έκαναν στελέχη της ΔΕΕ (Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών) με την παρουσία εισαγγελέα το απόγευμα της Δευτέρας.
Διαβάστε σχετικά: Τέμπη: Η εταιρεία security που ανακάλυψε τα βίντεο πήρε άλλα 10 εκατομμύρια ευρώ τον Οκτώβριο από τον ΟΣΕ
Η εταιρεία τα τελευταία 24ωρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα καθώς προσκόμισε βιντεοληπτικό υλικό που φαίνεται να είχε στην κατοχή της και απεικονίζει την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 λίγα μόλις λεπτά πριν τη μοιραία σύγκρουση με την επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας.
Η γνησιότητα ή μη του υλικού που η εταιρεία προσκόμισε δια μέσω του δικηγόρου της Βασίλη Καπερνάρου λίγα μόλις 24ωρα πριν την έφοδο των αρχών, είναι στο επίκεντρο της συζήτησης και στο «μικροσκόπιο» της ανάκρισης.
Με έγγραφό του μάλιστα ο Ειδικός Εφέτης Ανακριτής ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζητάει από δύο δικαστικούς πραγματογνώμονες την πιστοποίηση γνησιότητας των επίμαχων τριών βίντεο.
Στο έγγραφο του ανακριτή τονίζεται:
«ΠΡΟΣ 1) Δρ. Απόστολο Βασιλάκο, διπλ. Μηχανολόγο Μηχανικό, 2) κ. Σταύρο Μπατζόπουλο, Ηλεκτρολόγο Μηχανικό, δικαστικούς πραγματογνώμονες του δυστυχήματος των Τεμπών της 28-2-2023. Λ Α Ρ Ι Σ Α ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: κ. Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας. ΣΧΕΤ.: Η από 5-2-2025 έκθεση κατάσχεσης. Κατόπιν της Ολομέλειας των Εφετών Λάρισας σε Συμβούλιο (αριθμός 4/10-3-2023) και της σε συνέχεια αυτής, υπ’ αριθμ. πρωτ. 333/14-3-2023, παραγγελίας του κ. Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, διενεργούμε κυρία ανάκριση για τις πράξεις: 1) διατάραξη της ασφάλειας της συγκοινωνίας μέσων σταθερής τροχιάς (σιδηροδρόμου) με επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας πράξεις, η οποία είχε ως αποτέλεσμα: α) το θάνατο περισσοτέρων και μεγάλου αριθμού προσώπων (κατά συρροή), β) τη βαριά σωματική βλάβη περισσοτέρων προσώπων (κατά συρροή), καθώς και βλάβη εγκαταστάσεων κοινής ωφέλειας, γ) τον κίνδυνο περισσοτέρων προσώπων και δ) τον κοινό κίνδυνο σε περισσότερα ξένα πράγματα, 2) ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, 3) βαριά σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή και 4) απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή από υπόχρεο λόγω του επαγγέλματός του να καταβάλλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, φερόμενες ως τελεσθείσες στη Λάρισα τον Ιανουάριο του 2023 και στις 28-2-2023 (σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή Ευαγγελισμού Τεμπών Λάρισας).
Στα πλαίσια της διενεργούμενης από εμάς κυρίας ανακρίσεως, την 5-2-2025 εμφανίστηκε στο Ανακριτικό Γραφείο ο Βασίλειος Καπερνάρος, δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΑΜ ΔΣΑ 008473), ενεργών ως πληρεξούσιος δικηγόρος της εταιρείας περιορισμένης ευθύνης με την επωνυμία «ΙΝΤΕΡ ΣΤΑΡ ΣΕΚΙΟΥΡΙΤΙ Ε.Π.Ε.», με αντικείμενο εμπορικής δραστηριότητας τη βιντεοεπιτήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη δυνάμει σχετικής ενεργής σύμβασης (κατά το επίμαχο διάστηματου σιδηροδρομικού δυστυχήματος αλλά και μέχρι σήμερα) με τον «Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδος Α.Ε.» (Ο.Σ.Ε. Α.Ε.) και μας παρέδωσε μία (1) εξωτερική μονάδα αποθήκευσης (usb stick), μάρκας SanDisk, η οποία περιέχει τρία (3) βίντεο, που αφορούν στο ως άνω διερευνώμενο από εμάς δυστύχημα.
Κατόπιν τούτων, επειδή αφενός έργο του ανακριτή και κύριο αντικείμενο της κυρίας ανακρίσεως αποτελεί η ανακάλυψη-εξακρίβωση της αληθείας και η συγκέντρωση-συλλογή των αναγκαίων αποδεικτικών στοιχείων για τη βεβαίωση τέλεσης των ανωτέρω εγκλημάτων (άρθρο 239 ΚΠΔ) και αφετέρου κρίνεται ιδιαίτερα ουσιώδες για την υπόθεση να διερευνηθεί και αναλυθεί το εν λόγω ψηφιακό υλικό (τρία (3) video), παρακαλούμε όπως, υπό τις ως άνω ιδιότητές σας και με τις συγκεκριμένες ειδικότητες που φέρετε, προβείτε στην έρευνα και ανάλυση του οπτικού αυτού υλικού, συντάσσοντας σχετική έκθεση έρευνας-ανάλυσης.
Υπενθυμίζεται πως οι δύο πραγματογνώμονες που καλεί ο κύριος Ειδικός Εφέτης Ανακριτής να ερευνήσουν τη γνησιότητα των τριών βίντεο, είναι οι ίδιοι που είχαν συντάξει και την πραγματογνωμοσύνη στην οποία ανέφεραν τα έλαια σιλικόνης ως εκείνα που προκάλεσαν την πυρόσφαιρα που έκαψε τους επιζήσαντες της σύγκρουσης των δύο τρένων.
Επιτηδευμένη «αλλοίωση»
Για το ενδεχόμενο επιτηδευμένης αλλοίωσης των τριών βίντεο τα οποία φέρονται να παρουσιάζουν την εμπορική αμαξοστοιχία 63503 λίγα λεπτά πριν από την σύγκρουση με το Intercity το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, πριν κατατεθούν στον εφέτη ειδικό ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, προειδοποιούν o ειδικός πραγματογνώμονας σε θέματα πυρκαγιών και τεχνικού συμβούλου κάποιων από τις οικογένειες των θυμάτων των Τεμπών, Βασίλης Κοκοτσάκης και ο συνεργάτης του, διακεκριμένος καθηγητής το Χιούστον, Μανόλης Παπαδάκης.
Τονίζεται δε πως «θα μπορούσε μία έμπειρη ομάδα να αλλοιώσει στοιχεία των βίντεο (π.χ. ημερομηνίες) και το νέο βίντεο να κατατεθεί ως τεκμήριο στο δικαστήριο, με χαμηλή ως ανύπαρκτη φερεγγυότητα, εφόσον δεν έχει διασφαλιστεί η μοναδικότητα και η αυθεντικότητα της πηγής και μάλιστα όταν καλούνται να το εξετάσουν μη ειδικοί και μη σχετικοί με το αντικείμενο».
Διαβάστε επίσης