Εγκλημα στις ΜΕΘ με τη Δικαιοσύνη απούσα

Εγκληματούν εκθέτοντας ανθρώπους σε κίνδυνο ζωής, πιστοί στην ιδεοληπτική τους πολιτική που θέλει την κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με απώτερο σκοπό την επικράτηση των μεγάλων συμφερόντων της ιδιωτικής «περίθαλψης».

Σε συνθήκες φονικής πανδημίας οι ιθύνοντες νόες του Μαξίμου, από την ώρα που έσκασε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού μέχρι και σήμερα που ζούμε τη μεγαλύτερη έξαρση, κοροϊδεύουν τους πολίτες ότι δήθεν θωρακίζουν το ΕΣΥ, όχι μόνο αρνούμενοι να φτιάξουν καινούργιες ΜΕΘ προσλαμβάνοντας εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και «βαφτίζοντας» ΜΕΘ χώρους που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα τα υψηλά ποσοστά θνητότητας.

Και όλα αυτά δυστυχώς με την ανοχή της Δικαιοσύνης, η οποία τον ενάμιση χρόνο που η πανδημία θερίζει ζωές επιδεικνύει συμπεριφορά η οποία κάθε άλλα παρά τιμά τον ρόλο της. Ενώ από τη μία σπεύδει να διώξει γιατρούς, που πιστοί στον όρκο τους βγήκαν μπροστά καταγγέλλοντας τα κακώς κείμενα του ΕΣΥ, από την άλλη δεν φαίνεται να δείχνει την ίδια ευαισθησία να διερευνήσει με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω μείζονος σπουδαιότητας καθώς αφορούν ανθρώπινες ζωές, τις βαρύτατες καταγγελίες που έχει στα χέρια της και αφορούν τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία, που καταδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας όχι μόνο τις πολιτικές αλλά και τις ποινικές ευθύνες των αρμόδιων της κυβέρνησης.

Επιδεικνύει επιλεκτική τυφλότητα. Από τη μία διατάσσει –ορθώς– έρευνα για τους προκλητικούς αρνητές, τους οποίους όμως προβάλλουν καθημερινά τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, και από την άλλη κλείνει τα μάτια και δεν παρεμβαίνει στις δεκάδες καταγγελίες απεγνωσμένων γιατρών. Η αναφορά της ΟΕΝΓΕ στον Αρειο Πάγο από τον περασμένο Μάρτιο περιέγραφε αναλυτικά τη δραματική κατάσταση βαρέως πασχόντων εκτός ΜΕΘ και μάλιστα προέβλεπε τον επερχόμενο κίνδυνο. Αν και θα έπρεπε ήδη να έχει εκδοθεί πόρισμα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές στις οποίες διαβιβάστηκε, οι γιατροί υποστηρίζουν ότι αγνοείται η τύχη της.

Επιπλέον, η Δικαιοσύνη δεν κινητοποιήθηκε ούτε όταν το Documento δημοσίευσε αποκαλυπτικό φωτογραφικό υλικό τον περασμένο Μάρτιο με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ.

Σοκαριστικό παράδειγμα της στάσης συνενοχής της Δικαιοσύνης, η οποία εμφανίζεται βαρήκοη μπροστά στα σημεία και τέρατα που αποκαλύπτονται καθημερινά, είναι η απραξία της μπροστά και στην καταγγελία που μούδιασε την κοινωνία από τον καθηγητή Πνευμονολογίας Θεόδωρο Βασιλακόπουλο. Παρά τη σχεδόν διαρκή δημόσια στήριξή του στο κυβερνητικό αφήγημα της επιτυχούς διαχείρισης της πανδημίας, ο Θεόδ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open αποκάλυψε ότι λειτούργησαν στο Λαϊκό πέντε κλίνες ΜΕΘ που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές, με αποτέλεσμα να καταγράφονται υψηλά ποσοστά θνητότητας! «Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας, θα απογοητευτείτε, δεν θέλω να πω περισσότερα» είπε χαρακτηριστικά, χωρίς μέχρι τώρα να έχει διαψευστεί από τους αρμόδιους αλλά ούτε να έχει κληθεί από τη Δικαιοσύνη να καταθέσει όσα γνωρίζει.

Κατ’ ευφημισμόν ΜΕΘ

Τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στους νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού (6,46 έναντι 3,66), τη στιγμή που οι διασωληνωμένοι αυξάνονται και γενικά επιδεινώνονται τα επιδημιολογικά δεδομένα, η αποκάλυψη του Θεοδ. Βασιλακόπουλου για τις πέντε κλίνες στο Λαϊκό που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ήταν μια θλιβερή επιβεβαίωση των υγειονομικών που μιλούσαν –με τον φόβο να διωχθούν ποινικά και πειθαρχικά– για πλημμελή ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα των ασθενών λόγω των τραγικών ελλείψεων του συστήματος υγείας. Και επιβεβαιώνει περίτρανα την πλήρη αποτυχία της κυβέρνησης στη θωράκιση του ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας.

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Open ο Θεοδ. Βασιλακόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα, σοκάροντας την κοινή γνώμη: «Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική Covid δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν όπως στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για κάποιο χρονικό διάστημα ως κλίνες εντατικής θεραπείας. Για να καταλάβετε, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειάζονταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο. Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων. Οταν λειτούργησε αυτή η μονάδα λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ πολύ μέτρια –επιεικής χαρακτηρισμός– αποτελέσματα.

 

 

Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί το όριο που έχουμε στην Ελλάδα να αναπτύξουμε κλίνες εντατικής θεραπείας και να έχουν τα πραγματικά σωστά αποτελέσματα, δηλαδή αποτελέσματα θνητότητας και αποτελεσματικότητας, έχει ξεπεραστεί. Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος (σ.σ.: βρισκόταν στο πάνελ της εκπομπής) ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν ήταν όλες πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα το οποίο δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία· αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας, θα απογοητευτείτε, δεν θέλω να πω περισσότερα».

Συνέχισε μάλιστα περιγράφοντας την προχειρότητα του κυβερνητικού αφηγήματος: «Ζητήστε επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή την εντατική θεραπεία των πέντε κρεβατιών και πόσοι βγήκαν από εκεί. […] Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και όλα τα στάνταρ. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα στο προηγούμενο κύμα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με, είναι λύση ανάγκης σε έναν πόλεμο και δεν θα πετύχουμε τα στάνταρ θνητότητας».

Επικίνδυνες ΜΕΘ

Με ένα χειμώνα που έπεσε βαρύς στην επέλαση της πανδημίας και με τους γιατρούς κατάκοπους να προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι μπορούν, η εικόνα πλέον δεν μπορεί παρά να είναι πολύ πιο δύσκολη.

«Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε ορισμένα πράγματα τα οποία είναι κοινές αλήθειες, τις οποίες επί σειρά μηνών λέμε δημοσίως μετ’ επιτάσεως οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι ενώσεις μας και η πανελλήνια ομοσπονδία μας» λέει στο Documento o παθολόγος – εντατικολόγος ΜΕΘ ΓΝΘ Παπαγεωργίου, μέλος του ΔΣ της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ Βασίλης Τσάπας και συνεχίζει:

«Μία ΜΕΘ δεν είναι απλώς ένα σύνολο κρεβατιών με αναπνευστήρα και μόνιτορ από δίπλα. Είναι ένα τμήμα το οποίο πρέπει να καλύπτει κατ’ ελάχιστον κάποιες συγκεκριμένες ποιοτικές και ποσοτικές προδιαγραφές που αφορούν τον χώρο που στεγάζει τη ΜΕΘ, τον εξοπλισμό και το προσωπικό της. Το προσωπικό αυτό πρέπει να είναι εξειδικευμένο στο αντικείμενο της ΜΕΘ (γιατροί εντατικολόγοι και νοσηλευτές ΜΕΘ) και μάλιστα σε συγκεκριμένες υψηλές αναλογίες προς τον αριθμό των κλινών. Οποιαδήποτε ΜΕΘ υπολείπεται σημαντικά των ποιοτικών και ποσοτικών αυτών προδιαγραφών σε οποιονδήποτε τομέα (χώρο, εξοπλισμό, προσωπικό) είναι κατ’ ευφημισμό μόνο ΜΕΘ και σαφέστατα υπολείπεται σημαντικά σε αποτελεσματικότητα μίας πραγματικής ΜΕΘ. Δηλαδή, όπως είπε και ο κ. Βασιλακόπουλος και όπως εδώ και μήνες λέμε κι εμείς, στις κατ’ ευφημισμό ΜΕΘ η νοσηρότητα και η θνητότητα των νοσηλευομένων είναι σημαντικά μεγαλύτερη».

Ο ίδιος επισημαίνει: «Η πλειοψηφία των “κλινών ΜΕΘ” που σαν μανιτάρια ξεφύτρωσαν κατά εκατοντάδες στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας υπολείπεται σημαντικά των προδιαγραφών – ομοίως και οι κλίνες εκτός χώρων ΜΕΘ στις οποίες νοσηλεύονται δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες εβδομάδες».

«Επισφαλής νοσηλεία»

«Διαπράττεται έγκλημα, στα νοσοκομεία χάνονται ζωές άδικα» δηλώνει στο Documento η γιατρός-μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ Δάφνη Κατσίμπα. «Οταν έλεγε ο Κικίλιας ότι ανοίξαμε νέες μονάδες ΜΕΘ είχαν ανοίξει χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης» εξηγεί και περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης: «Νοσηλεύονται ασθενείς με Covid διασωληνωμένοι αντί για την πολυδύναμη ΜΕΘ σε απλούς θαλάμους κλινικών ή σε χειρουργεία χωρίς να υπάρχει το εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό σημαίνει επισφαλής νοσηλεία. Είναι επισφαλής η νοσηλεία τους και των ασθενών Covid μέσα στη μονάδα λόγω έλλειψης προσωπικού και πολύ περισσότερο εκτός μονάδας λόγω της έλλειψης διαρκούς παρακολούθησης» περιγράφει.

Η υποστήριξη των ασθενών είναι… κανονική, απαντά το υπουργείο Υγείας. Πάντως η αναπληρώτρια υπουργός και πνευμονολόγος Μίνα Γκάγκα φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη από τους γιατρούς στο σύνολό τους για τη νοσηλεία ασθενών στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ. Στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης ανέφερε: «Σε κάποια νοσοκομεία όπου είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση έχουμε διαμορφώσει χώρους χειρουργείων, παραδείγματος χάρη, αλλά οι αναπνευστήρες είναι αναπνευστήρες κανονικοί, η διασωλήνωση είναι κανονική, η υποστήριξη είναι κανονική».

Τι στερείται ο ασθενής

Οι γιατροί είναι σαφείς: η νοσηλεία ασθενών σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ δεν είναι εντατική θεραπεία για βαρέως πάσχοντες. «Δεν τους παρέχεται φροντίδα εντατικής θεραπείας, παρέχονται πρόχειρες φροντίδες υγείας. Ουσιαστικά είναι μια πρόχειρη αντιμετώπιση που δεν είναι εντατική θεραπεία. Αυτοί που τελικά θα ζήσουν είναι αυτοί που έχουν πολύ ισχυρό οργανισμό. H κανονική ΜΕΘ παρέχει φροντίδα σε όλα τα επίπεδα: γνωστικό αντικείμενο, εμπειρία, υποδομές. Δεν γίνεται να βαφτίζεις ένα κτίριο ΜΕΘ και να λειτουργήσει ως ΜΕΘ» εξηγεί ο αναισθησιολόγος – εντατικολόγος στο ΓΟΝΚ «Αγιοι Ανάργυροι» Αχιλλέας Κούμπος.

«Αυτό που στερείται ένας ασθενής είναι εξειδικευμένο προσωπικό. Οι περισσότεροι αναπνευστήρες είναι χειρουργείου, δηλαδή αναπνευστήρες για βραχυπρόθεσμη μηχανική υποστήριξη και όχι για μακροπρόθεσμη όπως χρειάζονται αυτοί οι άρρωστοι. Ενώ οι αναπνευστήρες που έχουμε στη ΜΕΘ έχουν ειδικά μοντέλα αερισμού» εξηγεί ο εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο Αττικόν Μιχάλης Ρίζος και επισημαίνει: «Το κυριότερο όμως είναι ότι στην επιστράτευση τέτοιων ΜΕΘ επιστρατεύουν και το προσωπικό τους. Δηλαδή αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν με νοσηλευτές χειρουργείου, νοσηλευτές αναισθησιολογικού τμήματος, πιθανά και με αντίστοιχους γιατρούς που δεν έχουν ειδίκευση σε αυτά τα βαριά περιστατικά».

«Λύσεις εκπτώσεων»

«Για να μπορούμε κι εμείς να προσφέρουμε τη μάξιμουμ φροντίδα πρέπει τα περιστατικά τα οποία είναι διασωληνωμένα να είναι στον φυσικό τους χώρο. Δηλαδή στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ολες οι άλλες λύσεις είναι λύσεις εκπτώσεων και είναι πίσω από τις ανάγκες που έχει ένα τέτοιο περιστατικό» εξηγεί o επικουρικός καρδιολόγος στη ΜΕΘ Covid του Ευαγγελισμού και πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Γιώργος Φερεντίνος. «Δεν μπορούμε να βαφτίζουμε ΜΕΘ ένα οποιοδήποτε κρεβάτι που μπαίνει δίπλα του ένας αναπνευστήρας, ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης ή κάθεται όρθιος ένας εντατικολόγος. Η ΜΕΘ προϋποθέτει ομαδική δουλειά, άρτια συνεργασία προσωπικού, γνώση της χρήσης των μηχανημάτων που είναι πολύπλοκα καθώς και εμπειρία με αυτήν τη διαδικασία» επισημαίνει στο Documento.

Tour… εντατικολόγων

Τη σημασία της συστηματικής παρακολούθησης των ασθενών που βρίσκονται σε αυτήν τη σοβαρή κατάσταση εξηγεί ο Γ. Φερεντίνος: «Ενα περιστατικό το οποίο μπαίνει σε ΜΕΘ, πέρα από την υποστήριξη που έχει με μηχανήματα –δεν μπορούν να αναπτυχθούν στον όροφο (σ.σ.: κλινική)–, έχει υποστήριξη από ιατρικό προσωπικό, το οποίο είναι εξειδικευμένο. Είναι εντατικολόγοι οι οποίοι δεν μπορούν να βρίσκονται στον όροφο ούτε να κάνουν tour μια στον όροφο, μια στη μονάδα, μια στα χειρουργεία, μια στην ανάνηψη και όπου αλλού βρεθεί χώρος να μπει ένας αναπνευστήρας».

Ο ίδιος συνεχίζει σημειώνοντας: «Πρέπει να υπάρχει προσωπικό το οποίο να γνωρίζει να αντιμετωπίζει τις επιπλοκές από τη νοσηλεία, να μπορεί να χειρίζεται τα μηχανήματα που υποστηρίζουν μηχανικά έναν ασθενή, είτε αυτά είναι αναπνευστήρες είτε φίλτρα αιμοκάθαρσης. Από εκεί και πέρα χρειάζεται και νοσηλευτικό προσωπικό που επιφορτίζεται επίσης με πολύ μεγάλο κομμάτι ευθύνης για την έκβαση της ποιότητας νοσηλείας του αρρώστου, το οποίο είναι εξειδικευμένο και πρέπει να ξέρει να χειρίζεται και τα μηχανήματα, να περιποιείται τις πύλες εισόδου αυτών των μηχανημάτων στο σώμα του ασθενούς, να μπορεί να εξασφαλίζει ότι δεν θα υπάρχει ενδονοσοκομειακή διασπορά».

Θανατηφόρες «ΜΕΘ»

«Δεν μιλάμε για κανονικές ΜΕΘ» εξηγεί στο Documento o πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος. «Η θνητότητα στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ είναι πάρα πολύ μεγάλη με τον κορονοϊό διότι δεν μιλάμε για κανονικές ΜΕΘ. Είναι ΜΕΘ οι οποίες στήθηκαν ακόμη και σε θαλάμους κλινικών με υποτυπώδη εξοπλισμό και χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολλοί ασθενείς να καταλήξουν.

Μ. Γιαννάκος

 

Στην προσπάθεια του υπουργείου επικοινωνιακά να περάσει ότι είχε αυξήσει τις ΜΕΘ και ότι δεν υπάρχουν διασωληνωμένοι εκτός, οι ασθενείς μπαίνουν σε κίνδυνο. Θα μπορούσαν να προσλάβουν προσωπικό, να διαθέσουν χρήματα και να φτιαχτούν ΜΕΘ. Το παράδειγμα του “Σωτηρία”, στο οποίο η ελληνική Βουλή έκανε δωρεά και μέσα σε τέσσερις μήνες στήθηκε ΜΕΘ και λειτουργεί πάνω από 50 κλίνες, νομίζω θα μπορούσε να ακολουθηθεί και σε άλλα νοσοκομεία» κατέληξε.

Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να παλεύουν για τη ζωή τους, βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν διασωληνωμένοι σε μια λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Με τον κίνδυνο κάποιοι να μην τα καταφέρνουν. «Ηταν ένας νέος άνθρωπος, 34 χρόνων, που διασωληνώθηκε τη Δευτέρα και πέθανε ξημερώματα Πέμπτης. Ηταν διασωληνωμένος αλλά ήταν εκτός μονάδας, στο τμήμα Covid, και θέλαμε να τον πάμε στη ΜΕΘ Covid» ανέφερε ένα τραγικό –ανάμεσα σε πλείστα άλλα βαρέως πασχόντων– παράδειγμα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη στο Mega και συνέχισε: «Δυστυχώς ήμασταν συνέχεια σε επαφή με το ΕΚΑΒ για να μπορέσουμε να βρούμε κρεβάτι επειδή είχε μόνο έναν παράγοντα κινδύνου: ήταν υπέρβαρος. Προσπαθούμε λοιπόν να τον μετακινήσουμε, δυστυχώς δεν προλάβαμε να πάει από Δευτέρα μέχρι και ξημερώματα Πέμπτης σε κρεβάτι».

Ενδεικτικά ο αριθμός των ασθενών που ήταν στην ουρά για ένα κρεβάτι ΜΕΘ την προηγούμενη Πέμπτη προκαλεί θλίψη και οργή στους γιατρούς για όσα δεν έγιναν και θα μπορούσαν να γίνουν από την αρχή της πανδημίας. «Σήμερα 11 Νοεμβρίου 2021 στις 13:00 στην επίσημη λίστα ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων που περιμένουν για εισαγωγή σε ΜΕΘ υπήρχαν 99 συνάνθρωποί μας. Μάλιστα από αυτούς οι 30 πάσχουν από άλλες παθήσεις και όχι από κορονοϊό.

Υπενθυμίζουμε ότι από τον Μάρτιο του 2021 έχει κατατεθεί από την ΟΕΝΓΕ προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναφορά που έχει πρώτο αυτό το θέμα, τη νοσηλεία βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, όπως και τα θέματα των απαράδεκτων εντολών από κυβερνητικούς αρμόδιους σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων να περιθάλπουν περιστατικά κορονοϊού, καθώς επίσης και την παραμέληση της λοιπής νοσηρότητας. Της αναφοράς αυτής ακόμη σήμερα αγνοείται η τύχη» λέει στο Documento o νευροχειρουργός και γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, η εν λόγω αναφορά, αν και θα περίμενε κανείς ότι θα έπρεπε να είχε ταχύτερη εξέλιξη, βρίσκεται ακόμη, εφτά μήνες μετά την κατάθεσή της, στους αρμόδιους επιθεωρητές του δημοσίου.

«Χρειαζόμαστε προσωπικό»

Στη μάχη της πανδημίας το υγειονομικό προσωπικό έχει καταβληθεί και το ΕΣΥ καταρρέει. Ενίσχυση και ανανέωση δυνάμεων θα πρότεινε ένας στρατηγός σε αυτό τον πόλεμο με τον ιό. Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Αττικόν σε ανακοίνωσή τους θύμισαν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νοσοκομείο τους στις 17 Ιανουαρίου 2019, ο οποίος είχε διαπιστώσει: «Δυστυχώς, η κατάσταση που είδα στο Αττικό Νοσοκομείο δεν είναι αντάξια ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου στην Ελλάδα του 2019. Ράντζα στους διαδρόμους, λίγοι νοσηλευτές, εξοπλισμός ο οποίος δεν δουλεύει. Ενα νοσοκομείο-κόσμημα σε μια δύσκολη περιοχή της Αττικής, το οποίο δυστυχώς ακολουθεί μια πτωτική πορεία». Ο ίδιος ανέλαβε πρωθυπουργός, ωστόσο η εικόνα του νοσοκομείου, εν μέσω πανδημίας μάλιστα, δεν βελτιώθηκε στο ελάχιστο.

«Εχουμε υγειονομικό μεσαίωνα, έχουμε επιστρέψει σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα. Αυτό προφανώς έχει εκτοξεύσει θνητότητες νοσηρότητες και σε Covid και σε non Covid. Να σταματήσουν τα ψέματα εδώ και τώρα, να δώσουν λεφτά για την υγεία. Λεφτά υπάρχουν αλλά τα δίνουν αλλού. Η επένδυση στην υγεία είναι η πιο ανθρώπινη επένδυση. Αν δεν θέλουν να το κάνουν, είναι ανάλγητοι» καταγγέλλει ο εντατικολόγος Μιχ. Ρίζος.

Από την πλευρά του ο επικουρικός καρδιολόγος Γ. Φερεντίνος επανέλαβε στο Documento αυτό που ζητάνε επί δύο χρόνια επίμονα όλοι οι υγειονομικοί του ΕΣΥ: «Θα πρέπει να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας που έχει έμπειρο ιατρικό προσωπικό, που είναι διαθέσιμο, που είναι εκπαιδευμένο και να μη συζητάμε για το αν θα αναπτύξουμε μονάδες σε πάρκινγκ νοσοκομείων ή σε εξωτερικούς χώρους ή σε ύπαιθρο. Εχουν δομές έτοιμες για να μην είναι κανένας διασωληνωμένος ούτε στον όροφο ούτε στα χειρουργεία ούτε πουθενά». Εστω και την ύστατη στιγμή το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε επιπλέον διάθεση κλινών από ιδιωτικές κλινικές την Παρασκευή το απόγευμα, επιβεβαιώνοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχει επέλθει το ΕΣΥ, χωρίς όμως να διαθέτουν ΜΕΘ Covid.