Εγκλημα διαρκείας στη Θεσσαλία

Εγκλημα διαρκείας στη Θεσσαλία

Σαράντα ημέρες μετά και η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική. Ζώα σε προχωρημένη σήψη, άνθρωποι που ζουν σε μισοτελειωμένες οικοδομές, με τσέπες άδειες από αποζημιώσεις που δεν δόθηκαν και ψυχές κενές από ανθρωπιά που δεν ένιωσαν. Η κυβέρνηση δεν πρωτοτύπησε ούτε αυτήν τη φορά. Παραμένει απούσα, αποδεικνύοντας και επιδεικνύοντας και πάλι την αδιαφορία της.

Την ώρα που χιλιάδες ζώα σαπίζουν μες στα λασπόνερα η προτεραιότητα του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού ήταν οι εκλογές.

Ο Μάριος Δήμας, πολιτικός μηχανικός, γιος οικογένειας κτηνοτρόφων, που διαμένει λίγο έξω από το χωριό Κουλούρι Λάρισας, περιγράφει στο Documento σκηνές που μοιάζουν βγαλμένες από ταινία. Τα εκατοντάδες ζώα του που πνίγηκαν αβοήθητα στο μαντρί βρίσκονται σε προχωρημένη σήψη. Οσα ζώα βρίσκονταν σε στεγνό έδαφος μαζεύτηκαν, ενώ για τα υπόλοιπα τα συνεργεία της περιφέρειας απαντούν: «Οταν στεγνώσει η κοπριά πάρτε κάποιον ιδιώτη να σας τα μαζέψει».

Το νερό, που έφτασε τα δύο μέτρα στην περιοχή, ανακατεύτηκε με την κοπριά, η οποία έχει μετατραπεί σε χυλό εμποδίζοντας τα μηχανήματα να περάσουν, αφού σε κάθε προσπάθεια τα καταπίνει η λάσπη. Η μυρωδιά, όπως λέει στο Documento ο Μ. Δήμας, είναι αισθητή ακόμη και 30 χλμ. μακριά, αφού σε άλλα μαντριά στοιβάζονταν ακόμη και 3.000 ζώα.

Μόλις σουρουπώνει τα κουνούπια και οι μύγες κάνουν… πάρτι, ειδικά στις περιοχές που έγιναν τάφος για χιλιάδες παραγωγικά ζώα. Ο ίδιος μαζί με άλλους συγχωριανούς του διαμένουν προσωρινά σε δημοτικό κτίριο στο Συκούριο Λάρισας, όπου οι κάτοικοι τους προμηθεύουν τρόφιμα, ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Το σπίτι της οικογένειάς του έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Χρειάζεται βυτιοφόρο για να αντλήσει τα νερά, συνεργείο που θα αναλάβει τις επισκευές και εταιρεία για απολύμανση του χώρου. Ολα βρίσκονται στον αέρα και οι άνθρωποι δεν έχουν ενημέρωση πότε θα μπορέσουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους.

Οικογένεια με πέντε παιδιά ζει ανάμεσα στα τούβλα

Τα πλίνθινα σπίτια στον συνοικισμό Κουλούρι Λάρισας κατέρρευσαν σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. «Την απόλυτη ένδεια βιώνει μια οικογένεια με πέντε παιδιά που ζει μέσα στα τούβλα, σε μια μισοτελειωμένη οικοδομή, με αυτοσχέδιες κατασκευές για να επιβιώσει» αποκαλύπτει ο Απόστολος Πράπας, κάτοικος στο Κουλούρι Λάρισας.

«Κανείς μας δεν έχει πάρει ούτε 1 ευρώ από το κράτος, ενώ γνωρίζω ανθρώπους από το χωριό Χάλκη που πήραν χρήματα ενώ το νερό δεν έφτασε ούτε στην αυλή τους» καταγγέλλει στο Documento με απογοήτευση ο Απ. Πράπας. Ο ίδιος για να αντεπεξέλθει κάνει δύο δουλειές, αλλιώς δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα. Η καταστροφή που υπέστη στα χωράφια τού κόστισε το 90% της παραγωγής, που θάφτηκε κάτω από τα λασπόνερα. «Ολη η χρονιά πήγε χαμένη, ίσως και η επόμενη μισή. Εχω χάσει 22.000 ευρώ μέχρι τώρα και με την καινούργια χρονιά θα πρέπει να δώσω και άλλες 4.000 ευρώ για τα ενοίκια» καταλήγει.

Ζουν σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο

Ο Κώστας Μαραγκός, κάτοικος Παλαμά Καρδίτσας, περιγράφει στο Documento πώς η θλιβερή κατάσταση συνεχίζεται και εκεί. Τα σκουπίδια και όλα τα κατεστραμμένα έπιπλα που οι άνθρωποι έβγαλαν από τα σπίτια τους έχουν δημιουργήσει έναν ατέλειωτο σκουπιδότοπο λίγο έξω από την πόλη. Η δυσωδία δεν αφήνει τους κατοίκους να αναπνεύσουν. Η αποπνικτική ατμόσφαιρα έλκει πληθώρα κουνουπιών και εντόμων αναγκάζοντάς τους να χρησιμοποιούν εντομοαπωθητικά σπρέι, κάνοντάς την ακόμη πιο ανυπόφορη.

Ο κ. Γιώργος, που διατηρεί αλουμινάδικο στην περιοχή και υπέστη τεράστια οικονομική ζημιά εξαιτίας των πλημμυρών, αλλά και ο Κ. Μαραγκός καταγγέλλουν ότι ακόμη και σήμερα, σχεδόν ένα μήνα μετά, οι ίδιοι αλλά και οι περισσότεροι από το περιβάλλον τους δεν έχουν λάβει καμία χρηματική αποζημίωση. Την ίδια ώρα καλούνται να αποκαταστήσουν τις τεράστιες ζημιές που άφησαν πίσω τους η κακοκαιρία και η ανικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια της η προχειρότητα επέφερε.

Απογοητευτική είναι και η κατάσταση που επικρατεί στον Βλοχό Καρδίτσας. Οπως μας πληροφορεί η κ. Αννα, νεκρές κότες βρίσκονται είτε στον δρόμο είτε κρεμασμένες στα κάγκελα σε εκτενή αποσύνθεση. Η ίδια, ως μέλος εθελοντικής ομάδας που βοηθάει αδέσποτα πλέον ζώα που επλήγησαν από τις καταιγίδες, επισκέφτηκε και τον Κοσκινά Καρδίτσας και, όπως περιγράφει στο Documento, «η μυρωδιά από νεκρά ζώα που υπάρχει στην είσοδο του χωριού είναι ανυπόφορη».

Στον Βόλο, μέρες μετά την κακοκαιρία, σε πολλές περιοχές οι λάσπες καλύπτουν ακόμη τους δρόμους και ιδιαίτερα η αγροτική οδοποιία δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Ο Nίκος Παπαπέτρου, υποψήφιος δήμαρχος και πλέον εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος, μιλώντας στο Documento εξηγεί ότι η κατάσταση στον Βόλο παραμένει άσχημη. «Μέρος της αγροτικής σοδιάς έχει χαθεί εφόσον η πρόσβαση στα κτήματα δεν είναι ακόμη εφικτή και γίνεται εν μέρει, με προσωπική προσπάθεια» επισημαίνει. Ακόμη ένα τεράστιο πρόβλημα είναι πως «ο βιολογικός καθαρισμός σε πολλά σημεία είναι σπασμένος, με αποτέλεσμα τα λύματα να καταλήγουν μέσα στους χειμάρρους» εξηγεί ο Ν. Παπαπέτρου.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλία: Οργή για τη διακοπή των αντιπλημμυρικών έργων με εντολή Αγοραστού – «Ανησυχούμε, θα πλημμυρίσουμε πάλι»

Documento Newsletter