Εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα προκαλεί ανησυχία στην Ινδία – Τρία παιδιά νεκρά μέσα σε λίγους μήνες

Η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα Naegleria fowleri έχει προκαλέσει συναγερμό στην Ινδία, καθώς τρία παιδιά προσβλήθηκαν και πέθαναν μέσα σε 1,5 μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of India.

Το τελευταίο θύμα είναι ένα αγόρι 14 ετών, το οποίο προσβλήθηκε έπειτα από κολύμπι σε μολυσμένη λίμνη. Η αμοιβάδα εισήλθε στον οργανισμό του και παρά τη θεραπεία που ακολούθησε, ο 14χρονος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

Αυτό ήταν το τρίτο κρούσμα μέσα σε διάστημα 1,5 μηνός. Τον Μάιο πέθανε ένα κορίτσι 5 ετών, ενώ στα τέλη Ιουνίου έχασε τη ζωή του και ένα κορίτσι 13 ετών.

Τι είναι η εγκεφαλοφάγος αμοιβάδα

Η Naegleria fowleri είναι ένας μικροσκοπικός οργανισμός που εντοπίζεται σε ζεστά νερά λιμνών, ποταμών, θερμών πηγών αλλά και σε ύδατα μέσα στο έδαφος.

Η αμοιβάδα μπορεί να εισέλθει από τη μύτη από το κολύμπι ή την κατάδυση σε μολυσμένο νερό, φτάνοντας μέχρι τον εγκέφαλο. Προκαλεί σοβαρή και συχνά θανατηφόρα μόλυνση, την αμεβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα και απαιτεί άμεση θεραπεία λόγω της γρήγορης εξάπλωσης.

Τα συμπτώματα

Σύμφωνα με το CDC, τα συμπτώματα από τη λοίμωξη περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, έμετο και αλλαγές στη διανοητική κατάσταση. Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβλήθηκαν από τη λοίμωξη άφησαν την τελευταία τους πνοή μέσα σε μία έως 18 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ετικέτες