Συνάντηση Λούλα και Μαδούρο – «Νέα εποχή» στις σχέσεις Βραζιλίας και Βενεζουέλας (Photos)

Συνάντηση Λούλα και Μαδούρο – «Νέα εποχή» στις σχέσεις Βραζιλίας και Βενεζουέλας (Photos)

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο δήλωσε χθες Δευτέρα, με τον ομόλογό του της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στο πλάι του, πως ξεκινά «νέα εποχή» στις σχέσεις των δυο κρατών, κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Μπραζίλια από το 2015.

Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας αντιμετωπιζόταν σαν παρίας από τον προκάτοχο του Λούλα, τον ακροδεξιό Ζαΐχ Μπολσονάρου (2019-2022).

«Σήμερα ξεκινά νέα εποχή στις σχέσεις ανάμεσα στις χώρες μας, ανάμεσα στους λαούς μας», διαβεβαίωσε ο κ. Μαδούρο, που έφθασε το βράδυ της Κυριακής στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας και θα συμμετάσχει σήμερα σε σύνοδο των αρχηγών κρατών της νότιας Αμερικής.

«Η Βενεζουέλα ήταν πάντα εξαιρετικός εταίρος για τη Βραζιλία. Αλλά εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης και λαθών που έγιναν, πέρασε οκτώ χρόνια χωρίς να έλθει στη Βραζιλία», ανέφερε από την πλευρά του ο Λούλα, αναφερόμενος στον ομόλογό του.

«Ο Μαδούρο επιστρέφει» στη σκηνή της περιφέρειας, πρόσθεσε ο κεντροαριστερός πρόεδρος της Βραζιλίας, για τον οποίο η αναθέρμανση της σχέσης των δυο κρατών είναι «ιστορική» στιγμή.

Οι διμερείς σχέσεις ήταν ανύπαρκτες επί των ημερών του κ. Μπολσονάρου στην εξουσία, καθώς ο πρώην πρόεδρος χαρακτήριζε τη σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας «δικτατορία» και είχε αναγνωρίσει ως μεταβατικό πρόεδρο τον αντιπολιτευόμενο Χουάν Γκουαϊδό, όπως άλλες περίπου πενήντα χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και πολλών κρατών της Ευρώπης.

Ο Λούλα διερωτήθηκε καυστικά πώς η Ευρώπη, ήπειρος με «πλήρη δημοκρατία» που δημιούργησε την Ευρωπαϊκή Ένωση, «μπόρεσε να αποδεχθεί την ιδέα» να επιβληθεί «ένας απατεώνας ως πρόεδρος» απλά και μόνο «επειδή δεν της άρεσε αυτός που εξελέγη».

Στο πρώτο του πέρασμα από την προεδρία της Βραζιλίας (2003-2010), ο άλλοτε εργάτης της μεταλλουργίας και συνδικαλιστής καλλιέργησε στενή σχέση με τον Ούγο Τσάβες, τον εκλιπόντα προκάτοχο και μέντορα του κ. Μαδούρο.

Η σημερινή σύνοδος στην Μπραζίλια έχει σκοπό να «ανανεωθεί ο διάλογος» ανάμεσα στα κράτη της νότιας Αμερικής, να αναζητηθεί «κοινό όραμα» σε τομείς όπως η υγεία, οι υποδομές, η ενέργεια, το περιβάλλον και η μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Documento Newsletter