Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών στο ΑΠΘ

Δύο χρόνια μετά την ίδρυση, στο ΑΠΘ, της έδρας Ποντιακών Σπουδών, τον Μάιο του 2017, χθες Κυριακή έγινε το δεύτερο βήμα προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης και της επιμόρφωσης των φοιτητών και του κόσμου για την ιστορία, τις παραδόσεις, τον πολιτισμό, τον ρόλο και τη θέση του ποντιακού ελληνισμού στον πολιτισμό και τη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, χθες Κυριακή, σε μία λαμπρή και συναισθηματικά φορτισμένη τελετή στο Επιστημονικό Αναγνωστήριο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών ενώ έγινε και η «υποδοχή» του Αρχείου του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού Μαύρης Θάλασσας. Το πολύτιμο Αρχείο, που περιλαμβάνει βιβλία, κορνίζες φωτογραφιών, εφημερίδες, περιοδικά, καρτ ποστάλ, χάρτες, φωτογραφικό, οπτικοακουστικό και άλλα τεκμήρια του 19ου και 20ου αιώνα, δώρισε στο Α.Π.Θ. το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Κέντρο Ποντιακών Ερευνών θα διευρύνει και θα αναπτύξει το έργο της Έδρας Ποντιακών Σπουδών, συντονίζοντας την επιστημονική δραστηριότητα για ζητήματα που σχετίζονται με τον ελληνισμό του Πόντου και συμβάλλοντας στην καλύτερη ενημέρωση και επιμόρφωση του φοιτητικού πληθυσμού και του κοινού.

Ο βασικός στόχος είναι η διδασκαλία της ιστορίας του Ελληνισμού του Πόντου, ενταγμένου στη μεγάλη ενότητα του Ελληνισμού της Ανατολής, κατά τους Νεότερους Χρόνους. Επιπροσθέτως, προπτυχιακά μαθήματα θα συμβάλλουν στη γνωριμία και τη σταδιακή εκπαίδευση και «ωρίμανση» των φοιτητών σε θέματα κοινωνίας, οικονομίας, ιδεολογίας, συνύπαρξης με άλλους λαούς κ.λπ. που αφορούν στον Ελληνισμό του Πόντου και όλης της Ανατολής, καθώς και της Παρευξείνιας Ζώνης, από την Άλωση της Πόλης και την κατάλυση της Αυτοκρατορίας των Κομνηνών μέχρι και την Ανταλλαγή των πληθυσμών.

Να σημειώσουμε ότι ανάλογα μαθήματα Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής (ΙΕΑ) προσφέρθηκαν και στο παρελθόν (δεκαετίες 1990 και 2000) στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας, με διδάσκοντες τότε τους ομότιμους σήμερα καθηγητές Άρτ. Ξανθοπούλου-Κυριακού και Κ. Φωτιάδη.

Στην εκδήλωση, χαιρετισμό απέστειλαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης πατήρ Εφραίμ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ μίλησε ο Ιβάν Σαββίδης, Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, «Ιβάν Σαββίδη», με την υποστήριξη του οποίου κατέστη εφικτή η ίδρυση του Κέντρου Ποντιακών Ερευνών και η ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης του Αρχαίου.  

Documento Newsletter