Εγινε τρία κομμάτια η ευρωπαϊκή ακροδεξιά – Εκνευρισμός στην ΕΕ για τα ταξίδια του Όρμπαν

Εγινε τρία κομμάτια η ευρωπαϊκή ακροδεξιά – Εκνευρισμός στην ΕΕ για τα ταξίδια του Όρμπαν

Πρόσωπα και τακτικές στις νέες συμμαχίες που διαμόρφωσαν οι ευρωεκλογές.Εκνευρισμός στην ΕΕ για τα ταξίδια του Ούγγρου πρωθυπουργού σε Ρωσία και Κίνα

Κατακερματισμένη βρίσκεται η ακροδεξιά στην Ευρώπη μετά την άνοδο που κατέγραψε στις ευρωεκλογές, με τα παιχνίδια εξουσίας να αλλάζουν τις ισορροπίες δυνάμεων στο Ευρωκοινοβούλιο. Από τη μια πλευρά η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι εξετάζει την πιθανότητα να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν και από την άλλη εθνικιστικά κόμματα των 27 εδραιώνουν πολιτικές συμμαχίες.

Εν τω μεταξύ, ο μετρ του βέτο στην ΕΕ, φίλος του Πούτιν και θαυμαστής του Τραμπ, Βίκτορ Ορμπάν, ανέλαβε πριν από δύο εβδομάδες τα ηνία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη θέση αυτή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα κατάφερε να χωρέσει στο πρόγραμμά του τρία αμφιλεγόμενα διεθνή ταξίδια σε Ουκρανία, Ρωσία και Κίνα στο πλαίσιο της –κατ’ αυτόν– «αποστολής ειρήνης» για την Ουκρανία.

Παράλληλα, ίδρυσε τους Πατριώτες για την Ευρώπη, μια ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με πρόεδρο τον Ζορντάν Μπαρντελά από τον Εθνικό Συναγερμό (RN) της Μαρίν Λεπέν. Η πολιτική ομάδα τους αποτελείται από 84 βουλευτές που προέρχονται από δώδεκα χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αφροδίτη Λατινοπούλου της Φωνής Λογικής.

Ο Ορμπάν φαινομενικά ξεπέρασε τη Μελόνι ιδρύοντας στο Ευρωκοινοβούλιο μια ομάδα μεγαλύτερη από τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατάφερε επίσης να επανορθώσει μέρος της ζημιάς που υπέστη στις ευρωεκλογές, όπου έχασε έδρες από τη νεότερη πολιτική δύναμη της Ουγγαρίας, το κεντροδεξιό Tisza.

Στο τραπέζι η προεδρία

Ο επικριτής της χορήγησης στρατιωτικής βοήθειας από τη Δύση στην Ουκρανία έχει δηλώσει ότι θέλει «να κάνει την Ευρώπη σπουδαία ξανά», χρησιμοποιώντας το σύνθημα της καμπάνιας του Τραμπ («να κάνουμε την Αμερική σπουδαία ξανά»). Βάσει κανονισμού θα παραμείνει στην προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για έξι μήνες, εκτός αν καταφέρει να… θυμώσει ακόμη περισσότερο τους εταίρους του στο μπλοκ, μερικοί από τους οποίους τον προειδοποίησαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αφαιρέσουν την εκ περιτροπής προεδρία από την Ουγγαρία.

Στην κατεύθυνση αυτή προσανατολίζονται η Γερμανία και οι χώρες της Βαλτικής, όπως αποκάλυψαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες μιλώντας στη «Süddeutsche Zeitung» και στο Politico, εφόσον ο Ούγγρος πρωθυπουργός «συνεχίσει να συμπεριφέρεται χωρίς κανένα συντονισμό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών».

Η ακροδεξιά της ΕΕ είναι χωρισμένη σε τρεις πόλους. Εκτός από τους Πατριώτες του Ορμπάν και τη μετέπειτα πρωτοβουλία του γερμανικού AfD για τη δημιουργία μια νέας ακροδεξιάς ομάδας με την ονομασία Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών, η Μελόνι, που αναδείχθηκε μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών, διαχωρίζει τη θέση της από τη ρωσόφιλη πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου, γεγονός που την έχει φέρει σε ρήξη με τον κυβερνητικό της εταίρο και αρχηγό της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος έδωσε τα χέρια με τον Ορμπάν.

Θρίλερ με την Ούρσουλα

Μεγάλο ερώτημα παραμένει η στάση της Μελόνι αναφορικά με τη Φον ντερ Λάιεν, που διεκδικεί δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, που φαίνεται ότι ακολουθεί πιο ευρωατλαντική προσέγγιση, δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει. Ανακοίνωσε την αποχή της από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να έχει ελεύθερα τα χέρια να διαπραγματευτεί μέχρι τις 18 Ιουλίου, τη μέρα της μυστικής ψηφοφορίας στο Στρασβούργο για την ανάδειξη της προέδρου της Κομισιόν. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα ψηφίσει υπέρ ή κατά ή θα επιλέξει την αποχή.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει ήδη την υποστήριξη της πλειοψηφίας των εθνικών ηγετών. Αλλά για να εγκριθεί η εκλογή της από το Ευρωκοινοβούλιο, η Φον ντερ Λάιεν χρειάζεται τις ψήφους 361 από τους 720 ευρωβουλευτές και αυτό είναι μεγάλο στοίχημα με τις νέες ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για να περάσει τον πήχη των 361 ψήφων η Φον ντερ Λάιεν θα ελπίζει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη υποστήριξη από τις κεντρώες παρατάξεις που την ανέδειξαν την προηγούμενη φορά. Οι πολιτικές ομάδες που έχουν δηλώσει την υποστήριξή τους στη νυν πρόεδρο είναι το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλιστές και το φιλελεύθερο Renew, που αθροίζουν 400 ψήφους. Ομως ανάμεσα σε βουλευτές και των τριών ομάδων υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις και πολλοί ενδεχομένως, ασχέτως των δημόσιων τοποθετήσεών τους, να μην ψηφίσουν τελικά την επιλογή της ομάδας τους.

Στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος είχε ήδη στραφεί στην αναζήτηση συνεργασίας με την ιταλική ακροδεξιά, η Φον ντερ Λάιεν, υποψήφια του ΕΛΚ, είχε δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με ευρωβουλευτές των Αδερφών της Ιταλίας της Μελόνι μετά τις ευρωεκλογές.

Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν πήγε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, πιθανότατα για να επικεντρωθεί στην προσπάθεια χτισίματος μιας πλειοψηφίας υπέρ της. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τις 18 Ιουλίου αναμένεται πλήθος παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και τα τηλέφωνα θα… πάρουν φωτιά.

Δείτε επίσης: 

Ούτε στην Κολομβία

Τζο Μπάιντεν: Θέμα χρόνου η αποχώρησή του – Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα, εκτοξεύτηκαν τα στοιχήματα

Κορονοϊός: «Καμπανάκι» των επιστημόνων για μεγάλη αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες

Καιρός – Καύσωνας: «Βράζει» η χώρα για 12η μέρα – Στους 42 βαθμούς η θερμοκρασία (LIVE)

Βρες από το σύνθηµα ποιος είναι ο υποψήφιος

Τραμπ: Aποδέχτηκε το χρίσμα, υποσχέθηκε «απίστευτη νίκη» – «Αισθανόμουν ασφαλής» είπε για την απόπειρα δολοφονίας του (Photos-Video)

Εργαζόμενοι στον τουρισμό μιλούν στο Documento για τις τραγικές συνθήκες εργασίας: Κλείνουν για πάντα την πόρτα στις σεζόν – κόλαση

Έκρηξη στο κέντρο του Τελ Αβίβ: Ένας νεκρός από την επίθεση με drone – Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη

Documento Newsletter