Έγινε αριστερή η Google;

Έγινε αριστερή η Google;

Σε_x000D_
αντιπαράθεση Ρεπουμπλικάνων – Δημοκρατικών εξελίχθηκε η κλήση στην Επιτροπή_x000D_
Δικαιοσύνης του αμερικανικού Κογκρέσου του Ινδοαμερικανού Σουντάρ Πιτσάι,_x000D_
διευθύνοντος συμβούλου (CEO) της Google. 

Το κύριο ερώτημα που τέθηκε στον Πιτσάι είναι αν η εταιρεία του μέσω της δημοφιλέστατης διαδικτυακής μηχανής αναζήτησης εφαρμόζει συστηματική πολιτική μεροληψία ειδικά κατά των Ρεπουμπλικάνων. Ζητήθηκαν επίσης απαντήσεις για τα κριτήρια εμφάνισης των αποτελεσμάτων στις πρώτες σελίδες της μηχανής αναζήτησης, για το πώς χειρίζεται η Google τα προσωπικά δεδομένα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, τις εργασιακές συνθήκες και τις σχέσεις με τη διαδικτυακή αγορά της Κίνας.

Οι «δημοκρατικοί» αλγόριθμοι

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγόρησαν την Google ότι τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης «δεν αναδεικνύουν τις συντηρητικές αντιλήψεις», στοιχείο που, σύμφωνα με τον βουλευτή τους Λαμάρ Σμιθ, «αποτελεί σοβαρή απειλή για τη δημοκρατική διακυβέρνηση. Δεν συμβαίνει τυχαία, είναι ενσωματωμένο στους αλγόριθμους». Το μέρος του Πιτσάι πήρε ο δημοκρατικός Τζέρι Νάντλερ, ο οποίος χαρακτήρισε τα περί μεροληψίας «ιδεοληψία» και «δεξιά θεωρία συνωμοσίας για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία».

Προέκυψε δυσκολία ουσιαστικής επικοινωνίας λόγω της διαφορετικής αντίληψης αλλά και λόγω του διαφορετικού λεξιλογίου ενός ειδικού στους υπολογιστές όπως ο 46άχρονος Πιτσάι και των Ρεπουμπλικάνων βουλευτών που στηρίζουν τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε ό,τι είναι αξιοσημείωτο, ό,τι είναι επίκαιρο και συζητιέται» είπε ο CEO της Google. «Καμία έρευνα δεν έχει φέρει στο φως κάποια μεροληψία. Η εταιρεία μας είναι διαφανής ως προς το πώς προκύπτουν τα αποτελέσματα των αναζητήσεων: οι αλγόριθμοι της Google απλώς δίνουν έμφαση σε αυτό που συνδέεται με το ερώτημα του χρήστη, είναι πρόσφατο αλλά και δημοφιλές σε άλλους χρήστες» τόνισε. «Η Google» πρόσθεσε, «δεν είναι ούτε αριστερή ούτε δεξιά». «Δεν έχουμε καμία πολιτική προκατάληψη» είπε.

Σιωπή για τη διαρροή στοιχείων

Πάντως τα μέλη της επιτροπής δεν ρώτησαν τίποτε για τη διαρροή στοιχείων περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης Google +, ούτε για τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων της Google. Στις αρχές Νοεμβρίου οι εργαζόμενοι σε 50 γραφεία της Google σε όλο τον κόσμο έκαναν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για τη διαφορετική συμπεριφορά της διοίκησης της εταιρείας απέναντι στα μεγαλοστελέχη και στους υπόλοιπους «πληβείους» εργαζομένους. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η εταιρεία αποζημίωσε ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος, τον

Αντι Ράμπιν, με το ποσό των 90 εκατ. δολαρίων όταν αναγκάστηκe να παραιτηθεί λόγω «ανάρμοστης συμπεριφοράς» προς γυναίκα υπάλληλο. Σύμφωνα με την εφημερίδα «The New York Times» τα μεγάλα ποσά δίδονται σε στελέχη που αποχωρούν προκειμένου να εξασφαλιστεί η σιωπή τους για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας.

Οσο για την επικερδέστατη (όταν γίνει) διείσδυση της Google στην Κίνα ο Πιτσάι δεν την απέκλεισε, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες, καθώς δεν πιέστηκε σχετικά από την επιτροπή. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η Google επεξεργάζεται ειδική μηχανή αναζήτησης για την αχανή χώρα, μια «μηχανή λογοκρισίας» που θα επιτρέπει στους Κινέζους να έχουν πρόσβαση μόνο σε ιστοσελίδες εγκεκριμένες από τους λογοκριτές του καθεστώτος του Πεκίνου.

Ετικέτες

Documento Newsletter