«Εφυγε» ο τελευταίος της παλιάς γενιάς Θανάσης Σπυρόπουλος

Εως το τέλος της ζωής του σχεδίαζε φιγούρες, έγραφε ιστορίες για τον Καραγκιόζη και δίδασκε τους νεότερους

ΟΘανάσης Σπυρόπουλος που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών ήταν ο τελευταίος καραγκιοζοπαίχτης της παλιάς γενιάς. Είχε υπαρξιακή σχέση με τον Καραγκιόζη από μικρό παιδί. Τον θεωρούσε λαϊκό ήρωα, άνθρωπο της διπλανής πόρτας. «Ο Καραγκιόζης έλεγε αστεία λαϊκότατα, έβγαζε προς τα έξω ό,τι πιστεύει το κάθε σπίτι» υποστήριζε σε παλαιότερες συνεντεύξεις του. Πίστευε ότι είναι σημαντικό με τις παραστάσεις του να περνάει κοινωνικά μηνύματα στον κόσμο. Ο ήρωάς του εξάλλου ήταν θυμόσοφος, ανατρεπτικός, ετοιμόλογος και απόλυτα ανθρώπινος. Ο Θ. Σπυρόπουλος ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον Καραγκιόζη στο καφενείο της οικογένειάς του, στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, σε ηλικία έξι ετών.

Ηταν η εποχή που πραγματοποιούνταν στην επαρχία αρκετές περιοδείες με καραγκιοζοπαίχτες, καθώς αυτές αποτελούσαν την πιο διαδεδομένη μορφή ψυχαγωγίας. Η σύνδεσή του με τον Καραγκιόζη δεν έγινε χωρίς εμπόδια. Ο πατέρας του δεν τον άφηνε να κυκλοφορεί πολύ έξω από το σπίτι γιατί εκείνη την εποχή υπήρχε για τον κόσμο – και ειδικά για τα παιδιά– ο κίνδυνος της ελονοσίας. Εκείνος όμως κρυβόταν στο πατάρι για ώρες για να παρακολουθεί κρυφά τις παραστάσεις. «Γέλασα με το κουκλοθέατρο, με μάγεψε όμως ο Καραγκιόζης» έλεγε. Το πανί, η βραχνή φωνή, οι φιγούρες, ο φωτισμός, αυτά ήταν τα στοιχεία που τον γοήτευσαν. Σε πολύ μικρή ηλικία έγινε βοηθός του τοπικού καραγκιοζοπαίχτη Βασίλη Φιλντισάκου. Στην πορεία μαθήτευσε δίπλα σε θρύλους. Ξεκίνησε να δίνει μόνος του παραστάσεις σε καφενεία και σε χωριά και γρήγορα άρχισε να γίνεται δημοφιλής. «Είχα την ιδέα να βάλω ζωντανή μουσική στην παράστασή μου και αυτό σιγά σιγά έγινε το στίγμα μου. Εδωσα την ταυτότητά μου» υποστήριζε.

Μέχρι το τέλος της ζωής του συνέχιζε να σχεδιάζει φιγούρες, να γράφει ιστορίες και να διδάσκει με πείσμα τους νεότερους. Είχε στην κατοχή του μια σπάνια συλλογή με φιγούρες και σκηνικά από παλαιούς καραγκιοζοπαίχτες (Φρίξος Γαζεπίδης, Βασίλης Ανδρικόπουλος ή Βασίλαρος, Αβραάμ Αντωνάκος κ.ά.), αλλά και αρκετά ηχογραφημένα ντοκουμέντα παραστάσεων.

Ο Θ. Σπυρόπουλος έχει ζωγραφίσει περισσότερα από 500 σκίτσα-αναπαραστάσεις με θέματα από το ρεμπέτικο τραγούδι, τον Καραγκιόζη, παραμύθια της Θεσσαλίας, ρεκλάμες και πάνω από 1.000 φιγούρες του θεάτρου σκιών.