Έφυγε από τη ζωή ο Άλαν Άρκιν, η πιο χαρακτηριστική φωνή του αμερικανικού σινεμά

Ο Άλαν Άρκιν που κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού ρόλου για το «Little Miss Sunshine» πέθανε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια σε ηλικία 89 ετών.

Τρομερός καρατερίστας, μεγάλη μούρη και κυρίως με μια βραχνή φωνή που επισκίαζε τα πάντα χωρίς να χρειαστεί να ανεβάζει την ένταση της, ο Άλαν Άρκιν ήταν από τους πιο συμπαθείς ηθοποιούς του αμερικανικού κινηματογράφου. Το ντεμπούτο του στο σινεμά έγινε το 1957 ως τραγουδιστής με τους The Tarriers στην ταινία «Calypso Heat Wave». Τέσσερα χρόνια μετά έκανε το ντεμπούτο του στο Μπρόντγουεϊ με το μιούζικαλ «From the Second City» για το οποίο έγραψε μάλιστα και τους στίχους κάποιων τραγουδιών. Το 1963 με την κωμωδία «Enter Laughing» κέρδισε το βραβείο Tony και τρία χρόνια μετά πραγματοποίησε το θεατρικό off Broadway σκηνοθετικό του ντεμπούτο με τo «Ε» στο οποίο συμμετείχε ο άγνωστος ακόμη Ντάστιν Χόφμαν.

Ο γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1934 στο Μπρούκλιν Άλαν Aρκιν είχε την πρώτη του οσκαρική υποψηφιότητα το 1967 για την κωμωδία «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming» και δύο χρόνια μετά έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας στον «Πόνο της σιωπής» («The Heart Is a Lonely Hunter») αλλά έχασε το όσκαρ Α ρόλου από τον Κλιφ Ρόμπερτσον («Τσάρλι»). Το 1970 έδωσε μια ακόμη αξέχαστη ερμηνεία στο αντιπολεμικό «Catch 22» (1970) του Mάικ Νίκολς, ενώ η τέταρτη και τελευταία φορά που είδε το όνομα του στους οσκαρικούς καταλόγους – κέρδισε το βραβείο β ρόλου στην τρίτη του προσπάθεια το 2006 με το τρυφερό «Little Miss Sunshine»- ήταν το 2013 όταν βρέθηκε υποψήφιος για το βραβείο του Β’ Ανδρικού ρόλου στην ταινία «Επιχείρηση Argo» του Μπεν Άφλεκ.

 Πιο πρόσφατα ο Αρκιν έλαβε διαδοχικές υποψηφιότητες για βραβείο Primetime Emmy για Β’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμική Σειρά για την ερμηνεία του στη σειρά του Netflix «The Kominsky Method», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας.  

Στο Argo προτάθηκε για το Όσκαρ Β’ ρόλου.