Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος

Ο συγγραφέας Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Την είδηση έκανε γνωστή μέσω του Facebook ο ανιψιός του, Χάρης Παπαδημητρακόπουλος.
Ο σημαντικός διηγηματογράφος και δοκιμιογράφος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1930. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στο οικογενειακό κτήμα στα όρια του Πύργου και τέλειωσε το πρακτικό τμήμα του εκεί οκταταξίου Γυμνασίου. Μετά τον θάνατο του δικηγόρου πατέρα του το 1943 η οικογένειά του πέρασε δύσκολες ημέρες. Όπως έγραψε ο ίδιος αργότερα, από ανάγκη σπούδασε στην Στρατιωτική Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1949 έως το 1955.

Κατά την δεκαετία 1959 έως 1968, υπηρέτησε στην Καβάλα. Εκεί έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα Γράμματα με το διήγημα «Ο φρακασάνες», το οποίο δημοσίευσε με ψευδώνυμο στο καβαλιώτικο περιοδικό Αργώ το 1962.

Συνεργάσθηκε επίσης με τα περιοδικά Σκαπτή Ύλη (Καβάλα), Ταχυδρόμος (Καβάλα), Διάλογος (Θεσσαλονίκη), Διάλογος (Λεχαινά), Αντί, Χάρτης, Χρονικό και Το Τέταρτο. Επίσης διετέλεσε για πολλά χρόνια διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Ιατρική Επιθεώρησις Ενόπλων Δυνάμεων. Από τον Στρατό παραιτήθηκε το 1983 με τον βαθμό του ανωτέρου γενικού αρχίατρου.

Ο Ηλίας Χ. Παπαδημητρακόπουλος ανήκει στη δεύτερη μεταπολεμική γενιά των Ελλήνων πεζογράφων. Το έργο του χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία του νοσταλγικού αισθήματος για την εποχή της νεότητάς του, την πικρή διαπίστωση του αδύνατου της επιστροφής της, αλλά και τη σκληρότητα της σύγχρονης πραγματικότητας. Η γραφή του είναι λιτή, έντονα υπαινικτική, έμμεσα κριτική και διακριτικά ειρωνική.

Το 1995 του απονεμήθηκε το βραβείο διηγήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Αρθρογραφούσε περιστασιακά στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία, ενώ επιμελήθηκε και την έκδοση βιβλίων λιγότερο γνωστών λογοτεχνών, όπως ο Όμηρος Πέλλας (1921–1962). Σ’ αυτόν οφείλεται και η πρώτη κριτική παρουσίαση στην Ελλάδα του έργου του Νίκου Καχτίτση με μια ιδιωτική έκδοση το 1974. Τα πιο πρόσφατα έργα του είναι η συλλογή διηγημάτων Ο θησαυρός των Αηδονιών (2009) και το αφήγημα Συγκοπή πλατάνου (2010).

Το 2007 γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «Σπίτι δίπλα στη θάλασσα» με θέμα τον ίδιο και σκηνοθέτη τον Λευτέρη Ξανθόπουλο.

Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και στα γαλλικά. Τα τελευταία χρόνια τα βιβλία του επανακυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη.

Διαβάστε επίσης:

Μετρό Θεσσαλονίκης: Η Λίνα Μενδώνη μιλάει για δικαίωση – Ο ΣΕΑ για αρχαιολογικό έγκλημα

Η παλέτα του Βαγγέλη Φαεινού στο Docville την Κυριακή με το Documento

Πέθανε η Σίλβια Πινάλ – H μούσα του σκηνοθέτη Μπουνιουέλ

Ετικέτες