Έφυγε από τη ζωή ο μαρξιστής διανοητής Φρέντρικ Τζέιμσον

Σε ηλικία 90 ετών έφυγε από τη ζωή χτες 22 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός διανοητής Φρέντρικ Τζέιμσον. 

Ήταν ομότιμος καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ, όπου διηύθυνε το Κέντρο Κριτικής Θεωρίας. Ο Τζέιμσον θεωρείται ο κορυφαίος μαρξιστής κριτικός των ΗΠΑ ενώ υπήρξε από τους πρώτους στοχαστές που συνέδεσαν κριτικά τον μεταμοντερνισμό με συγκεκριμένες κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές συνθήκες. Είχε αναπτύξει μια πλούσια θεώρηση για τη σχέση του δυτικού πολιτισμού με την πολιτική οικονομία, ορίζοντας το μεταμοντέρνο ως την αισθητική του ύστερου καπιταλισμού. 

Στη σκέψη του Τζέιμσον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η Ιστορία, την οποία θεωρεί θεμελιώδες εργαλείο τόσο για την ανάγνωση όσο και για τη συγγραφή λογοτεχνικών κειμένων. Η θέση του αυτή αποτυπώθηκε μέσα από φράση «Πάντα να ιστορικοποιείτε που προέρχεται από τον πρόλογο του βιβλίου του «The Political Unconscious: Narrative as a Socially Symbolic Act» (1981) – με αυτό σφράγισε τη δέσμευσή του στην εγελιανή-μαρξιστική φιλοσοφία. 

Το έργο του καλύπτει μεγάλο εύρος σχετικά με τα ζητήματα κουλτούρας που απασχόλησαν τον 20ό αιώνα: μοντερνισμός, μεταμοντέρνο, λογοτεχνία και κινηματογράφος του Τρίτου Κόσμου, Μαρξ και Φρόιντ, η σχολή της Φρανκφούρτης, επιστημονική φαντασία κ.λπ. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν βιβλία του από τις εκδόσεις Angelus Novus, Αλεξάνδρεια, Τόπος, Πλέθρον και Νεφέλη.

How to adapt to cultural change | Fredric Jameson