Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Δρανδάκις

Θλίψη προκάλεσε στον χώρο του πολιτισμού η είδηση του θανάτου του Λευτέρη Δρανδάκι, ενός εκ των κορυφαίων δασκάλων του ελληνικού παραδοσιακού χορού.

Ο επί 56 χρόνια καλλιτεχνικός Διευθυντής του Λυκείου των Ελληνίδων είχε καταγωγή από το Ρέθυμνο και είχε δώσει αγώνες ώστε τα τοπικά ιδιώματα της ελληνικής υπαίθρου να γίνουν κοινό κτήμα των Ελλήνων και, στη συνέχεια, του παγκόσμιου κοινού.

Ποιος ήταν ο Λευτέρης Δανδράκις

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο την εποχή του Mεσοπολέμου. Στην Αθήνα ήρθε το 1950 για να σπουδάσει οικονομικά στην τότε ΑΣΟΕΕ. Μετά από ένα ταξίδι στην Άνδρο και συζητήσεις με φίλους κατέληξε το 1958 να παραδίδει μαθήματα ελληνικών χορών στο Λύκειον των Ελληνίδων.

Από το 1960 υπήρξε τακτικό στέλεχος της Χορευτικής Ομάδας του Λυκείου των Ελληνίδων και ο ίδιος ως χορευτής έλαβε μέρος σε πολλές παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Αρθρογραφούσε με λαογραφική θεματολογία και το 1993 εξέδωσε βιβλίο με τίτλο «Ο αυτοσχεδιασμός στον ελληνικό δημοτικό χορό». Από το 2015 έως το 2023 εκδόθηκαν τα «Λαογραφικά Τετράδια», που ο ίδιος χορήγησε και επιμελήθηκε.

Το έργο που αφήνει πίσω του

Ένα από τα πιο σημαντικά έργα του υπήρξε η επιμέλεια μιας σειράς δίσκων που εξέδωσε το Λύκειο των Ελληνίδων, στους οποίους καταγράφηκαν μουσικές και τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Με αφορμή τη διαδρομή του Λευτέρη Δρανδάκι, ο Γιώργος Λιάρος δημιούργησε το 2022 τη μουσικοχορευτική παράσταση «Ο Δάσκαλος», που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης από τη Χορευτική Ομάδα του ΛτΕ.

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ Λευτέρης Δρανδάκις

Λευτέρης Δρανδάκις – Το Λύκειο των Ελληνίδων τον αποχαιρετά

Με ένα μήνυμα στο Facebook το Λύκειο Ελληνίδων εξέφρασε τον σεβασμό στην προσωπικότητα αυτού του σπουδαίου ερευνητή: “…Υπήρξε μπροστά από την εποχή του και αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο Λύκειον των Ελληνίδων και στους σκοπούς του. Στο πρόσωπό του αναγνωρίζεται η βαθιά αγάπη για τη λαϊκή παράδοση, η ακούραστη και ενθουσιώδης έρευνα, το πάθος για τη διάσωση και την ανάδειξη των ελληνικών δημοτικών χορών και των τοπικών ενδυμασιών.

Υπέγραψε τις μεγαλύτερες μουσικοχορευτικές παραστάσεις και είδε το έργο του να αναγνωρίζεται εντός και εκτός συνόρων. Ανήσυχο και ακούραστο πνεύμα, υπήρξε πάνω απ΄ όλα «Δάσκαλος» με την πιο ουσιαστική σημασία της λέξης.

Η νεκρώσιμος Ακολουθία θα ψαλεί το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 13.00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Διαβάστε επίσης:

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών ο διευθυντής του Aeolos TV Χρήστος Βαλασέλλης

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Γραμματικάκης

 

Ετικέτες