Έφυγε από τη ζωή ο καρδιολόγος Παύλος Τούτουζας

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος Καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας.

Την βαθύτατη θλίψη του για τη μεγάλη απώλεια του Καθηγητή Παύλου Τούτουζα, εξαίρετου επιστήμονα και ακαδημαϊκού υψηλού ήθους και κύρους, Ιδρυτή του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, τονίζοντας ότι η απουσία του θα αφήσει μεγάλο κενό στον Πανεπιστημιακό κόσμο και το χώρο της υγείας.

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΑ, εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήριά τους, στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Ο Γ. Πατούλης δήλωσε τα εξής: “Η σημερινή ημέρα σημαδεύεται δυστυχώς από μια μεγάλη απώλεια τόσο για τον ιατρικό κόσμο όσο και γενικότερα για την επιστήμη και την κοινωνία. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας πίσω ένα δυσαναπλήρωτο κενό, καθώς υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης ελληνικής καρδιολογίας αλλά και ένας ξεχωριστός άνθρωπος με ευαισθησία για τον συνάνθρωπο.Η Ιατρική Επιστήμη και ειδικότερα η Καρδιολογία, του αναγνώρισε πολλά από την μακρόχρονη προσφορά του και του οφείλει πολλά περισσότερα, καθώς το έργο του και, κυρίως, το παράδειγμά του πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο για όλους τους λειτουργούς της ιατρικής.

Πέρα και πάνω από τις πρωτοπορίες του και τις διακρίσεις που πέτυχε, και οι οποίες των κατέταξαν ανάμεσα στους “Μεγάλους” της Ιατρικής μας Επιστήμης, εκείνο που σημαδεύει την σημερινή μου θλίψη στο άκουσμα της απώλειας του, είναι η απώλεια ενός ανθρώπου που τίμησε στο έπακρο τον όρκο του, ενός ανθρώπου που μέσα από την ευγένεια, την υποδειγματική αξιοπρέπεια και το ασίγαστο πάθος για προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο, ανέδειξε το ανθρωπιστικό πρόσωπο που πρέπει και οφείλει να έχει η Ιατρική Επιστήμη. Ο Παύλος Τούτουζας, έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργων. Έργα, τα οποία είναι ο θησαυρός, το “αλφαβητάριο” θα έλεγα της ελληνικής καρδιολογίας, και αυτό είναι μια μεγάλη παρηγοριά για όλους εμάς. Εύχομαι ολόψυχα συλλυπητήρια στους οικείους του και σε όσους γνώρισαν από κοντά το μεγαλείο του”.

Ποιος ήταν ο Παύλος Τούτουζας

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935 και ήταν παντρεμένος με την Ελένη Τούτουζα – Πανταζοπούλου. Απέκτησε τρία παιδιά και πέντε εγγόνια. Ομότιμος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, ήταν διευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και μέλος της “Nominating Committee”, επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Ήταν μέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αμερικανικών επιστημονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστημονικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Χρημάτισε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Εκ των ιδρυτικών μελών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.) και διευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

Δημοσίευσε με συνεργάτες ή µόνος πολλά άρθρα εις την ελληνικήν και άνω των 400 σε ξένα περιοδικά καθώς και πολλά βιβλία. Ήταν εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. “στους ρυθµούς της καρδιάς” και του περιοδικού “Καρδιά & Αγγεία”

Ήταν διευθυντής των επιστηµονικών περιοδικών “Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση” της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών και μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Έχει δεκάδες οι τιμητικές διακρίσεις: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου. Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας. Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου “Παρνασσός”. Τιµητική διάκριση από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον Δήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

Ο αποχαιρετισμός από το Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας

Το Διοικητικό Συμβούλιο και το προσωπικό δυναμικό του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας, με οδύνη και βαθύτατη θλίψη αποχαιρετά σήμερα τον Καθηγητή Καρδιολογίας Παύλο Κ. Τούτουζα.

“Ο Παύλος Τούτουζας γεννήθηκε το 1935 στη Θήβα και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασκήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο και το 1963 απέκτησε την ειδικότητα της Παθολογίας, ενώ το 1964 απέκτησε και την ειδικότητα της Καρδιολογίας. Υπηρέτησε στην Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών – Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, προαγόμενος διαδοχικά, από τη θέση του Πανεπιστημιακού βοηθού (1964-1968) στη θέση του Επιμελητή (1969-1974), Υφηγητή (1972), εντεταλμένου Υφηγητή και στη συνέχεια Αναπληρωτή Καθηγητή (1979-1989). Ανακηρύχτηκε Καθηγητής το 1989. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής από το 1984 έως και το 2003.

Υπήρξε Ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, μέλος της Συντακτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών και Αμερικανικών Επιστημονικών Περιοδικών και κριτής ερευνητικών εργασιών προς δημοσίευση σε διεθνή ιατρικά περιοδικά μεγάλης εμβέλειας. Διετέλεσε Διευθυντής συντάξεως του περιοδικού “Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση”, Εκδότης περιοδικών του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών. Υπήρξε Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Αντι-Υπερτασικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων. Έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων για φοιτητές και ιατρούς και έχει παρουσιάσει πλούσιο ερευνητικό και κλινικό έργο!

Υπήρξε διοργανωτής Διεθνών Συνεδρίων, όπως το Διεθνές Συνέδριο Αναίμακτων Μεθόδων, το Διεθνές Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας, το European Heart Network, καθώς και πλήθος ημερίδων, με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, που ίδρυσε ο ίδιος το 1991, πάντα πρωτοπόρος για την εποχή του, συνέβαλε τα μέγιστα για την άρτια λειτουργία του με στόχο την πλήρη επιστημονική ενημέρωση του κοινού στα θέματα της πρόληψης και αντιμετώπισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καθώς και στην υποστήριξη της έρευνας και μετεκπαίδευσης των νέων επιστημόνων. Διοργάνωσε και θεσμοθέτησε Ιατρικά Συνέδρια, Ερευνητικά Προγράμματα στα πλαίσια των οποίων συμμετείχαν δωρεάν πλήθος κόσμου, Μαθήματα Αγωγής Υγείας σε Σχολεία και Δήμους σε όλη τη χώρα, εξέδωσε επιστημονικά και εκλαϊκευμένα περιοδικά, εμπνεύστηκε και υλοποίησε και πολλές άλλες δραστηριότητες, με άξονα πάντα την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στα θέματα πρόληψης.

Επιστήμονας με σημαντικές Τιμητικές Διακρίσεις: από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τιμηθείς από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (1997), από Ακαδημίες άλλων χωρών, από Καρδιολογικές Κλινικές Πανεπιστημίων, από Δήμους, Ιατρικούς Συλλόγους, Ιατρικές Εταιρείες και Ιατρικά Τμήματα, καθώς και από Φιλολογικούς και Συλλόγους Ελλήνων Λογοτεχνών.

Ένας Ακέραιος Άνθρωπος, που εργάστηκε απρόσκοπτα και με αφοσίωση για τους συνανθρώπους του, αφιερωμένος στο κοινό-καλό. Έζησε τη ζωή του και υπηρέτησε την επιστήμη του με υψηλές ηθικές αξίες, δυναμικά οράματα και πράξεις που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά του, για να καθοδηγεί όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίζουμε, ελπίζοντας να συνεχίσουμε το Έργο του με τον τρόπο που μας δίδαξε. Θα παραμείνει για πάντα στη σκέψη και τις καρδιές μας, εμπνευστής μας.

Εκφράζουμε τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένειά του.

Η εξόδιος ακολουθία θα τελεσθεί την Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021, στις 12μ., στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών”.

Ετικέτες