Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ιστορικός, συγγραφέας, ποιητής και ακτιβιστής της
Αριστεράς Νταν Γεωργακάς.
Η είδηση έγινε γνωστή μέσω του λογαριασμού στο twitter του συγγραφέα Τζον Μέρικ.
Very sad to hear that Dan Georgakas, co-writer of one of the great works of left history Detroit I Do Mind Dying, has passed away. RIP pic.twitter.com/QdkYteQ5Zz
— John Merrick (@johnpmerrick) November 23, 2021
Ο Γεωργακάς ο οποίος ειδικεύτηκε στην προφορική ιστορία του εργατικού κινήματος, υπήρξε ο πρώτος που έγραψε για την ιστορία των Ελλήνων εργαζόμενων μεταναστών στις ΗΠΑ, τις συνθήκες εργασίας τους και τους συνδικαλιστικούς αγώνες τους την εποχή που η ελληνική κοινότητα της χώρας ήθελε οι αφηγήσεις για εκείνη να αφορούν μόνο την επιτυχή συνάντησή της με το αμερικανικό όνειρο.
Το 1966, μαζί με τον ζωγράφο Μπεν Μορία συμμετείχαν στην ίδρυση της αναρχικής ομάδας Up Against the Wall Motherfucker, ενώ το 1967, υπέγραψε την «Πολεμική φορολογική διαμαρτυρία συγγραφέων και συντακτών», που ξεκίνησε από έναν συντάκτη των New York Times. Εμπνευσμένο από την πολιτική ανυπακοή του Χένρι Ντέιβιντ Θορώ το μανιφέστο ένωσε 528 Αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες που αρνήθηκαν να πληρώσουν τον φόρο της τάξης του 10% για τον πόλεμο του Βιετνάμ.
Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Άμχερστ και στο Κολέγιο Κουίνς.
Το 2015 είχε προβληθεί στις αίθουσες το ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του με τίτλο «Dan Georgakas. Επαναστάτης της Διασποράς» που είχε σκηνοθετήσει ο Κώστας Βάκκας. Ένα χρόνο μετά είχε κυκλοφορήσει στα ελληνικά το βιβλίο του «Το δικό μου Ντιτρόιτ – Μεγαλώνοντας ως Έλληνας και Αμερικανός στην αυτοκινητούπολη» (μτφρ. Αναστασία Στεφανίδου, Εκδόσεις των Συναδέλφων).
Με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου είχε δώσει συνέντευξη στην Έμυ Ντούρου και το Documento:
Νταν Γεωργακάς: Οι Έλληνες στις ΗΠΑ ντρέπονται για τη σιωπή τους στη χούντα