Μικρή ανάσα στα καθημαγμένα οικονομικά περιμένει η Κυβέρνηση αφού την ερχόμενη Δευτέρα 31 Αυγούστου οι υπόχρεοι σε καταβολή φόρου θα πρέπει να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις από τις 8 (Ιουλίου και Αυγούστου), δεδομένου ότι η υποβολή φόρου εισοδήματος λήγει τα μεσάνυκτα (00:00) της ερχόμενης Παρασκευής 28 Αυγούστου.
Ωστόσο οι μέχρι τώρα υποβολές φορολογικών δηλώσεων (ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια ενώ υπολείπονται περί τις 400.000) δείχνουν ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη εισροή χρήματος…
Συγκεκριμένα τα χρήματα που αναμένεται να μαζέψει από τη φορολόγηση το κράτος ανέρχονται σε περίπου 2,5 δις.
Πόσοι καλούνται να πληρώσουν – Πόσοι έχουν επιστροφή φόρου
Αυτό συμβαίνει διότι μόλις το 36% των φορολογουμένων είναι μέχρι στιγμής υπόχρεο σε καταβολή φόρου.
Αναλυτικότερα:
-Λίγο λιγότερο από το 52% των φορολογουμένων δεν έχει υποχρέωση καταβολής φόρων (μηδενικό εκκαθαριστικό)
-Περίπου το 12% των φορολογούμενων αναμένει επιστροφή φόρου εισοδήματος (με το μέσο όρο να κυμαίνεται στα 320 ευρώ)
-Το 36% καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος ο μέσος όρος του οποίου ανέρχεται σε 1000 ευρώ περίπου.
Ερωτηματικό το πόσοι θα επιλέξουν τις ρυθμίσεις οφειλών
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι προβλέπονται 8 δόσεις για την καταβολή του φόρου με την υποχρέωση των φορολογουμένων να είναι να πληρώσουν δύο δόσεις (αυτές του Ιουλίου και του Αυγούστου ) μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Αν λοιπόν το συνολικό ποσό των φόρων ανέρχεται σε 2,5 δις τότε το κράτος αναμένει να μαζέψει την 31η Αυγούστου περί τα 600 εκ ευρώ που αντιστοιχούν σε δύο δόσεις.
Ωστόσο πολλοί εντός του οικονομικού επιτελείου εκφράζουν την απαισιοδοξία τους καθώς οι πολίτες (κυρίαρχα λόγω της καθόλα λανθασμένης οικονομικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των μέτρων κοινωνικού αποκλεισμού από την πανδημία Covid-19) δεν θα έχουν να καταβάλουν τα αναλογούντα ποσά. Εξ αυτού του λόγου πολλοί θα καταφύγουν στην παγία ρύθμιση οφειλών (έως 24 δόσεις) παρόλο που επιβαρύνονται με τόκο. Αλλοι ενδέχεται να επιλέξουν την πληρωμή μέσω πιστωτικών καρτών (οι τράπεζες να προσφέρουν έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις).
Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένη την πορεία των δημόσιων οικονομικών αλλά και της ανεργίας (όσο και αν βαπτίζει τους ανέργους οικονομικά μη ενεργούς η «ανεξάρτητη» ΕΛΣΤΑΤ δεν κρύβεται το πρόβλημα της καταβαράθρωσης του οικογενειακού προϋπολογισμού αυτών των ανθρώπων), ακόμη και αν καταβληθεί το σύνολο των 600 περίπου εκατομμύριων ευρώ από τους φορολογουμένους για τις δύο δόσεις δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ρευστότητας των δημοσίων οικονομικών.