«Εφοδος» Μητσοτάκη χωρίς αντίκρισμα σε επείγοντα, εφημερίες – Στο κενό έπεσε το όψιμο «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού

«Εφοδος» Μητσοτάκη χωρίς αντίκρισμα σε επείγοντα, εφημερίες – Στο κενό έπεσε το όψιμο «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού

Στο κενό έπεσε το όψιμο «ενδιαφέρον» του πρωθυπουργού για τα νοσοκομεία, κανένα επιχειρησιακό σχέδιο από τον Αδωνη Γεωργιάδη

Το όψιμο ενδιαφέρον της για τα νοσοκομεία που πνίγονται καθημερινά από βασανισμένους ασθενείς που περιμένουν σε ουρές επιχειρεί να δείξει η κυβέρνηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήδη από την πρώτη του θητεία είχε δεσμευτεί για τη βελτίωση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, θέλει τώρα να αναδείξει τις προτεραιότητές του, όπως ισχυρίζεται, για τον τομέα της υγείας. Βέβαια, πίσω από τις επίσημες δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του εξακολουθεί να κρύβεται μια τριτοκοσμική εικόνα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, που πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ούτε τα απλά περιστατικά.

Οι περιβόητες οδηγίες που έδωσε ο πρωθυπουργός στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας κατά την πρόσφατη επίσκεψή του ουσιαστικά περιορίζονται σε αλλαγές στις εφημερίες αλλά και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), ώστε να πάψουν να υπάρχουν οι αναμονές που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Ωστόσο εδώ και καιρό και προτού ακόμη αναλάβει ο Αδωνης Γεωργιάδης τη θέση του υπουργού Υγείας είχαν ξεκινήσει να μελετώνται οι αλλαγές στις εφημερίες. Ομως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία αλλαγή.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Documento, ο Αδ. Γεωργιάδης και οι συνεργάτες του ακόμη και σήμερα και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν έχουν ολοκληρώσει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο ώστε να προβούν σε αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών ειδικά στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και μια επιτροπή που είχε συστήσει ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προκειμένου να εξετάσει το σύστημα εφημεριών και να προτείνει αλλαγές έχει απενεργοποιηθεί. Ανεξαρτήτως εάν η επιτροπή αποτελείτο κυρίως από πανεπιστημιακούς καθηγητές, οι οποίοι ως συνήθως προστατεύουν τις κλινικές τους, ακόμη κι αυτό το εγχείρημα έμεινε στα χαρτιά.

Η μόνη πρόταση που εξετάζεται

Σήμερα η μόνη πρόταση που εξετάζεται, η οποία δεν φαίνεται να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, είναι να μπουν σε 24ωρη εφημερία όλα τα νοσοκομεία της Αττικής προκειμένου να υπάρξει κατανομή των ασθενών σε περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα σε σύγκριση με σήμερα. Μια πρόταση που μελετάται εδώ και καιρό στα γραφεία της οδού Αριστοτέλους αλλά υπολείπεται σε ουσιαστικό σχεδιασμό, καθώς σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι εφημερίες όλο τον μήνα. Γι’ αυτό και η συγκεκριμένη πρόταση έχει μπει στο… συρτάρι, παρότι ως σκεπτικό εφαρμόζεται κυρίως στα νοσοκομεία της επαρχίας.

Η εγκαταλειμμένη πρωτοβάθμια

Ομως η δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση λόγω των αλλεπάλληλων πολιτικών γεγονότων των τελευταίων εβδομάδων και μετά το περιστατικό με τον Λευτέρη Αυγενάκη την οδηγεί να θέλει να τροποποιήσει άμεσα τη λειτουργία του ΕΣΥ ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν έστω κάποια θετικά βήματα στο σύστημα υγείας. Ωστόσο η συστηματική αδράνεια της αγαπημένης τού Μεγάρου Μαξίμου –γιατί άραγε;– αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Ειρήνης Αγαπηδάκη να ενεργοποιήσει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ) δυσχεραίνει τις όποιες προσπάθειες για ενδυνάμωση των νοσοκομείων.

Διασταυρωμένες πληροφορίες του Documento σημειώνουν ότι για τον λόγο αυτό ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης πνέει μένεα εναντίον της όταν μιλά σε στενούς του συνεργάτες, αφού η ίδια εμφανίζεται να είναι προστατευμένη από υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης. Να υπενθυμιστεί ότι πρόσφατα καταγράφηκε και ένα επεισόδιο στο υπουργικό συμβούλιο με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας να επιτίθεται δύο φορές στον Αδ. Γεωργιάδη και τον ίδιο να παραμένει ήρεμος μπροστά στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν φάνηκε να τον στηρίζει.

Κακές σχέσεις είχε η ίδια πάντως και με τους πρώην υπουργούς Υγείας Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Θάνο Πλεύρη, τους οποίους συστηματικά υπονόμευε μεταφέροντας… λόγια εναντίον τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αυτή όμως η αλαζονική συμπεριφορά της Αγαπηδάκη δεν επιτρέπει και σε κανέναν να την επιπλήξει για όσα δεν πράττει στην ΠΦΥ για την οποία είναι αρμόδια. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκπονήσει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο για τη βελτίωση των κέντρων υγείας και των μικρών μονάδων, ακόμη κι αυτών που βρίσκονται στα νησιά και εξυπηρετούν κάθε χρόνο χιλιάδες κατοίκους και τουρίστες. Οπως μεταφέρουν έγκυρες πηγές, ούτε καν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης δεν φροντίζει να αξιοποιήσει εγκαίρως ώστε να βελτιωθούν οι υποδομές στις μικρές δημόσιες μονάδες υγείας.

Σχετικά με την κάλυψη σε προσωπικό των κέντρων υγείας της νησιωτικής χώρας, χρειάζεται η αρμόδια υγειονομική περιφέρεια (ΥΠΕ) να λαμβάνει πρωτοβουλίες με μετακινήσεις υγειονομικών από την Αθήνα ώστε να υπάρχει έστω το στοιχειώδες ιατρονοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε τοπικό επίπεδο. Ομως όσο η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας δεν προχωρά στην ανασυγκρότηση της ΠΦΥ δεν μπορεί να βελτιωθεί η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων της πρωτεύουσας.

Κοσμικές επισκέψεις και απραξία από την αναπληρώτρια υπουργό

Οσο η Ειρ. Αγαπηδάκη περιορίζεται σε κοσμικές επισκέψεις σε νησιά και δομές υγείας με στόχο να βελτιώσει το επικοινωνιακό της προφίλ, καθώς σκοπεύει να κατέλθει στις επόμενες εκλογές, τόσο τα δημόσια νοσοκομεία θα γεμίζουν ασφυκτικά από ασθενείς που σπεύδουν στις μεγάλες μονάδες αφού στις μικρότερες δομές δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η απραξία της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας είναι φυσικά σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως μεταφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες, το οποίο προς ώρας δεν φαίνεται να επιθυμεί να την απομακρύνει, παρά τις γκρίνιες και τις δυσαρέσκειες που άκουσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας.

Διαβάστε επίσης: Σφοδρή επίθεση κατά Γεωργιάδη από τον Ιατρικό Σύλλογο Λακωνίας – «Ποιους απειλείτε;»

Ιδιωτεύουν οι γιατροί του ΕΣΥ με τη βούλα του Άδωνη – Βάζει ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας

10 «γαλάζιοι» βουλευτές ομολογούν το ξεχαρβάλωμα στο ΕΣΥ – Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις στην ισοπέδωση με υπογραφή Αδωνη

Πετάνε το μπαλάκι για τις τρύπες στο ΕΣΥ – Μητσοτάκης και Αδωνης επέμεναν ότι έκαναν τις προσλήψεις που χρειάζονταν, ωστόσο τα κενά παραμένουν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter