“Φωτιά” στο ασφαλιστικό σύστημα και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου βάζει υπό έκδοση απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Η απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία (17 έναντι 8) σύμφωνα με πληροφορίες θεωρεί αντισυνταγματική την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) αλλά και των αγροτών στον ΕΦΚΑ. Αντίθετα, κρίνει σύννομη την ένταξη στον φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κρίνεται επίσης μη σύννομος ο υπολογισμός της εισφοράς του ΕΦΚΑ με βάση το εισόδημα που δηλώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες (26,95% επί του εισοδήματος).
Τις σχετικές προσφυγές κατά του νόμου Κατρούγκαλου, είχαν καταθέσει επιστημονικοί φορείς, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αλλά και έμποροι όπως η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα ανάλογη του ύψους της εισφοράς υγείας (όλοι έχουν τις ίδιες παροχές ανεξαρτήτως του ύψους της εισφοράς που καταβάλουν), ενώ θεωρούσαν ότι το πλαφόν της ασφαλιστικής εισφοράς θα έπρεπε να εξαντλείται στο 5πλάσιο του βασικού μισθού και όχι στο 10πλάσιο όπως προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου..
Επίσης ζητούνταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας να ακυρωθεί ως αντίθετα και αντισυνταγματικά στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, καθώς και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί.
Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, οι εισφορές υπέρ επικούρησης και εφάπαξ, καθώς και αναδρομικές κρατήσεις οδηγούν σε εξοντωτική επιβάρυνση τους ελεύθερους επαγγελματίες, καταρρίπτοντας την αρχή της αναλογικότητας.
Στελέχη του υπ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων υποστήριζαν ότι χωρίς να εκδοθεί επίσημη απόφαση δεν μπορούν να εκφέρουν ολοκληρωμένη άποψη. Διατύπωναν όμως την εκτίμηση ότι η μη ένταξη των αγροτών στον ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε μηδενισμό συντάξεων για όσους αγρότες που δεν είχαν καταβάλει εισφορές στον ΟΓΑ. Υποστήριζαν επίσης ότι η μή ένταξη στον ΕΦΚΑ σειράς επιστημονικών κλάδων (πχ δικηγόροι) θα οδηγούσε σε συρρίκνωση των συντάξεών τους στα 300 ευρώ μηνιαίως.
Ο εμπνευστής του ασφαλιστικού νόμου, Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε στον ΣΚΑΪ για το θέμα ότι προφανώς και θα προσαρμοστεί ο νόμος αν υπάρξει απόφαση του ΣτΕ για τις ασφαλιστικές εισφορές των Ελεύθερων Επαγγελματιών.
Όμως τέτοια απόφαση του ΣτΕ δεν υπάρχει μέχρι στιγμής, πρόσθεσε ο κ Κατρούγκαλος και όσοι διαδίδουν διάφορες πληροφορίες κινδυνεύουν με το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του δικαστικού απορρήτου, είπε. «Δεν υπάρχει απόφαση του ΣτΕ μέχρι να δημοσιευθεί. Δεν ξηλώνεται κανένας νόμος» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ Κατρούγκαλος τόνισε πάντως ότι η ουσία του νόμου του, που είναι η ισορροπία των κανόνων θα διατηρηθεί. Αυτή η ουσία δεν πρόκειται να φύγει, είπε, σημειώνοντας ότι όπως έχει αποδειχτεί το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν λιγότερα ενώ το 20% είναι εύλογο να αντιδρά.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εργασίας αντιπαραθέτει ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ο Ενιαίος Φορέας έχουν επιτύχει τον στόχο τους με την αύξηση των εσόδων, τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη βελτίωση των παροχών, ενώ –υποστηρίζεται-πως κατά πάγια νομολογία το ΣτΕ δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε θέματα οργάνωσης του κράτους.
Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα, θα συνεχιστούν οι διασκέψεις του ανώτατου δικαστηρίου στις οποίες θα συζητηθούν και άλλες προσφυγές όπως: η προσφυγή συνταξιούχων που ζητούν να ακυρωθεί ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων και το ψαλίδι στο άθροισμα κύριων και επικουρικών άνω των 1.300 ευρώ.
Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τον ερχόμενο μήνα.