Εφιάλτης τα εργατικά δυστυχήματα: 64 νεκροί το Α΄ τετράμηνο 2025 – Ένας στους τρεις ήταν εργαζόμενος άνω των 60 ετών

Με τον εφιαλτικό αριθμό των 64 νεκρών στους χώρους εργασίας κλείνει το Α΄τετράμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), η οποία σήμερα πραγματοποίησε Συνέντευξη Τύπου στην ΕΣΗΕΑ. Η Eurostat προβληματίζεται και ερευνά τη χώρα μας για την υποκαταγραφή των εργατικών ατυχημάτων/δυστυχημάτων, ενώ κόλαφος είναι η έκθεση για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία από τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας(ΔΟΕ), όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης.

Ο ΔΟΕ ζητάει ξεκάθαρες απαντήσεις για τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης, την υποκαταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων και των μέτρων που υποτίθεται πως έχει λάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα τα ωράρια εργασίας ολοένα και ελαστικοποιούνται, ενώ ανά δύο μέρες υπάρχει ένας νεκρός εργαζόμενος και μέχρι στιγμής στην Ελλάδα το 2025 έχουν καταμετρηθεί και 101 σοβαρά τραυματίες (το 2024 ο αριθμός των τραυματιών ήταν 232).

Ήδη τρομάζει το 2025

Όπως έχει τονίσει πολλάκις, και μέσα από τo documentonews, ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ: «Δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε με την απίστευτη συχνότητα που συμβαίνουν τα εργατικά δυστυχήματα». Το Α΄τετράμηνο του 2024, οι νεκροί εργαζόμενοι ήταν 39. Τρομακτικό είναι το γεγονός πως 1 στα 3 θύματα στους χώρους εργασίας είναι άνω των 60 ετών. Επρόκειτο για συνταξιούχους για τους οποίους η κυβέρνηση Μητσοτάκη κομπάζει πως έδωσε τη δυνατότητα να δουλέψουν, με 40 ανθρώπους άνω των 60 να σκοτώνονται εν ώρα εργασία το 2024 και ήδη το 2025 να μετράμε άλλους 21 (πχ ο 75χρονος οικοδόμος στην Πάρο).

«Υποτίθεται πως μετά την έξοδο από τα Μνημόνια θα επιστρέφαμε στην πρότερη κατάσταση. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει από το 2021 όπου υπάρχει έντονη ανισορροπία στο εργατικό δίκαιο και η ελαστικοποίηση της εργασίας με τους νόμους της κυβέρνησης έχει ανοίξει τον δρόμο για το εξαήμερο και το 13ωρο εργασίας την ημέρα. Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη συζητούν για το τετραήμερο και το 35ωρο την εβδομάδα.», τόνισε ο κ. Στοϊμενίδης.

Μεταξύ των στοιχείων ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία είναι άντρες σε ποσοστά άνω του 90% (143 νεκροί το 2024 και 58 το 2025), ενώ μικρό ποσοστό είναι αυτό που αντιστοιχεί σε αλλοδαπούς εργάτες με τον πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ να υπογραμμίζει: «Ο αριθμός των 15 μόλις νεκρών του 2024 και των 9 νεκρών συνανθρώπων μας φέτος αναδεικνύει το γεγονός πως αυτοί οι άνθρωποι πολλάκις δεν δηλώνονται ως εργαζόμενοι ή η αιτία θανάτου τους δηλώνεται πως δεν έχει σχέση με την εργασία τους. Επίσης μια μεγάλη γκρίζα ζώνη για αυτούς τους ανθρώπους είναι ο αγροτικός τομέας, όπου οι έλεγχοι σε αυτό δεν υπάρχουν. Σχετικά με τα στοιχεία που δίνονται στον ΔΟΕ και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία από τις ελληνικές αρχές δεν καταγράφονται πάνω από 5 νεκροί ανά έτος, από το 2020 έως το 2024, γεγονός που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΟΣΕΤΕΕ στον αγροτικό κλάδο το 2024 έχασαν τη ζωή τους 38 άνθρωποι, ενώ 12 νεκροί έχουν καταγραφεί το Α΄τετράμηνο του τρέχοντος έτους. Ως προς την γεωγραφική κατανομή οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν στην Αττική (13 θύματα), ενώ ακολουθεί η Κρήτη (9 θύματα) και η Στερεά Ελλάδα.

 

Κόλαφος για την κυβέρνηση η έκθεση του ΔΟΕ

Ακούγοντας τα παραπάνω στοιχεία και βλέποντας τα γραφήματα που αντικατοπτρίζουν ένα αιματηρό εργασιακό μεσαίωνα στην Ελλάδα του 2025, το ερώτημα που αυτόματα δημιουργείται είναι το εξής: Τι κάνει η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως;

Απολύτως τίποτα, όπως επιβεβαίωσε στην συνέντευξη τύπου και ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ, αφού το αρμόδιο συμβούλιο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία δεν έχει συνεδριάσει εδώ και 6 μήνες: «Το Εθνικό Συμβούλιο για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Νοέμβριο».

Σχετικά με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας ο Ανδρέας Στοϊμενίδης υπογράμμιζε πως: «Τα βασικά στοιχεία της Έκθεσης για την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία του Διεθνή Οργανισμού εργασίας είναι κόλαφος για μια χώρα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα. Θίγονται ζητήματα που αφορούν τον κοινωνικό διάλογο, την υποκαταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων και των εργατικών ασθενειών. Με την έκθεση του Μαρτίου ο ΔΟΕ ζητάει από την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει αν έχουν επικυρωθεί μέτρα σε σχέση με τις συμβάσεις του και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων για την επικύρωση των συμβάσεων. Δεν υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες για τον αριθμό των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση απαντάει πως για να διευκολυνθεί η συλλογή αξιόπιστων στατιστικών δεδομένων, προβλέπει την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος για την καταγραφή των εργατικών ατυχημάτων και αναβάθμιση του συστήματος του ΣΕΠΕ. Πέραν ότι μεταθέτουμε κάθε χρόνο τους στόχους για το επόμενο έτος σε ότι αφορά τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, η κυβέρνηση απάντησε στους διεθνείς φορείς ότι έδωσε Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στους εργαζόμενους των Δήμων και εξέδωσε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τους διανομείς. Με αυτά νομίζει πως έλυσε όλα τα προβλήματα του χώρου της εργασίας;».

Ως προς την ίδρυση ενός φορέα ασφάλισης επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα στην ραγδαία αύξηση των επαγγελματικών ατυχημάτων/δυστυχημάτων ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ αποκάλυψε μιλώντας στους δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση έχει παγώσει την δημιουργία του:

«Η ΓΣΕΕ έχει επισημαίνει την ανάγκη για ένα σύστημα καταγραφής ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών επισημαίνοντας την έλλειψη κεντρικής δομής με αυτή την αρμοδιότητα. Μιλάμε για έναν φορέα εκτίμησης επαγγελματικού κινδύνου που συζητάμε εδώ και χρόνια. Πρόκειται για έναν φορέα ασφάλισης επαγγελματικών κινδύνων και ασθενειών που συζητάμε εδώ και χρόνια. Είναι συναπόφαση των κοινωνικών εταίρων και η κυβέρνηση την έχει ψηφίσει με το νομοσχέδιο του 2021, αλλά την ίδια χρόνια, ενώ ψήφισε την ίδρυση, απέταξε από το ΕΣΠΑ την μελέτη για τον φορέα».

Συγγνώμη δεν έχουμε πόρους

Ως προς τους το κομμάτι των σαρωτικών ελέγχων που θα έπρεπε να κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας (πρώην ΣΕΠΕ), ο πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ πήρε παράδειγμα το εργατικό δυστύχημα με θύμα τον 65χρονο Λάκης Λαγκάνης που έχασε τη ζωή του από πρέσα πλυντηρίου σε ξενοδοχείο της Ρόδου: «Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και η οικογένεια του θύματος καταγγέλλουν πως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ακόμα επιθεωρητής, ενώ ο άνθρωπος έχασε τη ζωή του στις 13 Απριλίου. Μιλάμε για το νησί στο οποίο έχουν εκδοθεί 1.500 οικοδομικές άδειες και είναι χωρίς τεχνικό επιθεωρητή για την Υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Μάλιστα όταν το Εργατικό Κέντρο Ρόδου ρώτησε γιατί δεν υπάρχει επιθεωρητής, η απάντηση ήταν πως δεν υπάρχουν πόροι!».

«Από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία προέκυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η αυξημένη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στο χώρο εργασίας συνδέεται με ψυχοκοινωνικούς κινδύνους όπως η πίεση χρόνου, η ανεπαρκής επικοινωνία, η έλλειψη συνεργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, οι ελαστικές βάρδιες και τα ατελείωτα ωράρια».

Ενόψει και της τουριστικής περιόδου που ξεκινάει, αξίζει να επισημανθεί, πως η δυτική Αττική και όλο το Αιγαίο υπάγονται στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του ΣΕΠΕ με έδρα τον Πειραιά.

Στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου ο Ανδρέας Στοϊμενίδης ανέφερε τις βασικές προτάσεις των συνδικάτων που θα συνέβαλαν στη δημιουργία μίας εθνικής κουλτούρας και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία.

  • Η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
  • Η πολιτική προτεραιοποίηση του ζητήματος της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
  • Η σύσταση τριμελούς task force (Κυβέρνηση, Συνδικάτα, Εργοδότες) για την άμεση αντιμετώπιση των επίκαιρων ζητημάτων ΥΑΕ
  • Η ένταξη του μαθήματος ΥΑΕ στο ωρολόγιο πρόγραμμα από την πρωτοβάθμια έως την τριτοβάθμια εκπαίδευση
  • Άμεση χορήγηση επιδόματος δυστυχήματος, ατυχήματος ή επαγγελματικής ασθένειας στα θύματα των χώρων εργασίας
  • Η σύσταση Φορέα Ασφάλισης Επαγγελματικών Ατυχημάτων και Ασθενειών
  • Η επιστροφή στο ΥΠ Εργασίας, ενίσχυση, θεσμική αναβάθμιση και στελέχωση του ΣΕΠΕ
  • Η ενίσχυση και αναβάθμιση στο ΥΠ Ενέργειας του Σώματος Επιθεωρητών Μεταλλείων
  • Η δημιουργία ενιαίου κέντρου στο ΥΠ. Εργασίας για όλους τους κλάδους δραστηριότητας και η ενσωμάτωση σε αυτό των αντίστοιχων δομών από τα άλλα Υπουργεία
  • Η λειτουργία του ΕΣΥΑΕ με στοχοθεσία, λογοδοσία και ουσιαστικό κοινωνικό διάλογο.
  • Η κλαδική ή και γεωγραφική σύσταση Επιτροπών ΥΑΕ για Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις
  • Η δημιουργία Διευθύνσεων ΥΑΕ σε Περιφερειακό και Δημοτικό επίπεδο
  • Η δημιουργία ειδικών τμημάτων πρόληψης, όπου θα περιλαμβάνεται και η
  • Ιατρική της εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία.
  • Ανάπτυξη εθνικού δημόσιου προγράμματος υποχρεωτικών, περιοδικών προσυμπτωματικών ελέγχων στους χώρους εργασίας.
  • Ανάπτυξη ειδικού προγράμματος γενικευμένης πρακτικής ειδίκευσης στην ιατρική της εργασίας
  • Αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής των επαγγελματικών ασθενειών και των εργατικών ατυχημάτων καθώς και του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων
  • Εκπαίδευση και πιστοποίηση κάθε εργαζόμενου και κάθε εργοδότη σε κάθε θέση εργασίας και σε κάθε επιχείρηση.

Διαβάστε επίσης:

Βούτες Ηρακλείου: Ζημιές σε 20 σπίτια, 7 τα ακατάλληλα – «Τεκτονική διάρρηξη η πιθανή αιτία» λέει ο Λέκκας 

Συνέδριο ΕΛΚ: Η παρουσία Μητσοτάκη, η υποψηφιότητα Χατζηδάκη και οι κινήσεις στο «εσωτερικό μέτωπο» 

Νέα Αριστερά: Διαψεύδει τα σενάρια ότι παραιτείται ο Χαρίτσης από πρόεδρος της ΚΟ

Φάμελλος: Φέρνει στη Βουλή τον Μητσοτάκη με επίκαιρη ερώτηση – «Αναποτελεσματικά και υποκριτικά τα νέα μέτρα»