«Εφιάλτης» στην Αργεντινή: Ο πληθωρισμός στο 200% και ο Μιλέι επιβάλλει λιτότητα

«Εφιάλτης» στην Αργεντινή: Ο πληθωρισμός στο 200% και ο Μιλέι επιβάλλει λιτότητα
Γυναίκες συλλέγουν λαχανικά για να τα πάρουν στο σπίτι τους, αφού τα πέταξαν οι πωλητές σε μια αγορά στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Η Αργεντίνα συνταξιούχος Σουζάνα Μπάριο λέει ότι δεν προσκαλεί πλέον τους φίλους της για το παραδοσιακό μπάρμπεκιου, που ανέκαθεν αποτελούσε βασικό κομμάτι της κοινωνικής ζωής στη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η γρήγορη αύξηση των τιμών του κρέατος και των λαχανικών έχει καταστήσει πλέον τέτοιου είδους γεύματα ασύμφορα.

Ο πληθωρισμός στη χώρα πιθανόν να πλησίασε το 200% πέρυσι, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως. Οι τιμές των ειδών σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν ιδιαίτερα γρήγορα, πλήττοντας την τσέπη των καταναλωτών καθώς οι μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό.

«Αναγκαστήκαμε να ξεγράψουμε πράγματα που έκαναν τη ζωή λίγο πιο χαρούμενη», δήλωσε η 79χρονη Μπάριο. «Αυτή τη χαρά που μου έδινε το να προσκαλώ φίλους για μπάρπεκιου, κάτι που είναι συνηθισμένο εδώ, τώρα αυτό είναι αδύνατον».

Ο πληθωρισμός πιθανόν διαμορφώθηκε γύρω στο 28% τον Δεκέμβριο, με τις τιμές των τροφίμων να είναι ακόμα πιο αυξημένες ύστερα από την απότομη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, του πέσο, σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ αναλυτών. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Ενώ ο υψηλός πληθωρισμός κατατρέχει την Αργεντινή για χρόνια, ο ρυθμός των αυξήσεων των τιμών είναι τώρα στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η χώρα εξερχόταν από μια περίοδο υπερπληθωρισμού.

«Χάνεις εντελώς την αίσθηση των τιμών», δήλωσε ο Γκιγιέρμο Καμπράλ, ένας 60χρονος ιδιοκτήτης κρεοπωλείου στο Μπουένος Άιρες, που, όπως λέει, κάποια φορά είπε κατά λάθος σε έναν πελάτη ότι η τιμή για το κρέας που ζήτησε ήταν 35.000 πέσος (43 δολάρια) αντί για 15.000 πέσος. «Ο πελάτης έβγαλε παρ’ όλα αυτά τα χρήματα για να το πληρώσει».

Χρήματα από το ΔΝΤ που απαιτεί όμως πλεονάσματα

Μια εικόνα του Πάπα Φραγκίσκου κρέμεται δίπλα σε μια πινακίδα που γράφει στα ισπανικά “Με χρεωστική κάρτα 7%, με πιστωτική 12% αύξηση”, σε μια αγορά λαχανικών και φρούτων στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής, Πέμπτη 11 Μαΐου 2023. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επισιτιστική ασφάλεια, στην Αργεντινή παρατηρείται ετήσιος πληθωρισμός 107% στις τιμές των τροφίμων. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε την Τετάρτη 10/1/24 ότι συνήφθη συμφωνία σε τεχνοκρατικό επίπεδο με τις αρχές της Αργεντινής, που υπόκειται στην έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του, για τη χορήγηση στη χώρα ποσού 4,7 δισεκ. δολαρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ, το Μπουένος Άιρες «θα αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 4,7 δισεκ. δολάρια», σημείωσε ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Σε αντάλλαγμα για την εκταμίευση αυτή, το Μπουένος Άιρες δεσμεύτηκε να καταγράψει το 2024 πρωτογενές πλεόνασμα (προ της αποπληρωμής τοκοχρεολυσίων) ίσο με το 2% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο ακροδεξιός Μιλέι υπόσχεται βελτίωση αλλά ζητά χρόνο και επιβάλλει μέτρα λιτότητας

Ένας νέος συλλέγει πεταμένα λαχανικά σε μια αγορά στα περίχωρα του Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024. (AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ο πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι, ένας ακροδεξιός λαϊκιστής που ανήλθε στην εξουσία εκμεταλλευόμενος την οργή των ψηφοφόρων για την επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσει τον πληθωρισμό, να περιορίσει το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και να ανοικοδομήσει τα κρατικά ταμεία.

Διαβάστε επίσης: ΔΝΤ: Δανείζει 4,7 δισ. δολάρια στην Αργεντινή εκθειάζοντας τα μέτρα – σοκ του Μιλέι

Ωστόσο ο Μιλέι, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και ένα μήνα, έχει προειδοποιήσει ότι θα χρειαστεί χρόνος και ότι τα πράγματα μπορεί πρώτα να επιδεινωθούν και μετά να βελτιωθούν. Πολλοί Αργεντίνοι σφίγγουν ακόμα περισσότερο το ζωνάρι, με τα δύο πέμπτα αυτών να ζουν ήδη σε καθεστώς φτώχειας.

«Τίποτα δεν είναι φθηνό», δήλωσε η Γκρασιέλα Μπράβο, μια 65χρονη συνταξιούχος, που δήλωσε ότι πλέον μετρά προσεκτικά πόσες πατάτες αγοράζει. «Πριν αγόραζες με το κιλό, τώρα παίρνω τρεις ή τέσσερις πατάτες για να μην χαλάσουν».

Ο Αλεχάντρο Γκρόσι, 49 ετών, δικηγόρος, δήλωσε ότι κατάντησε να συνηθίσει τις αυξανόμενες τιμές ύστερα από χρόνια πληθωρισμού.

«Αγοράζω λιγότερα πράγματα για τον εαυτό μου απ’ ό,τι θα ήθελα. Προσαρμόζεσαι», δήλωσε. «Είναι σαν να το έχουμε συνηθίσει, είναι ήδη κάτι τόσο φυσικό εδώ: ο πληθωρισμός και οι τιμές που αλλάζουν».

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στον Κόλπο του Ομάν: Κατάληψη πλοίου ελληνικών συμφερόντων – Έλληνας ναυτικός στο πλήρωμα

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά» – Ηχηρό μήνυμα των φοιτητών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (Photos)

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Αγνοεί το «πόρισμα Γεραπετρίτη» ο Χατζηδάκης

Θεσσαλονίκη: Το προφίλ του 39χρονου γυναικοκτόνου – Το βίαιο παρελθόν και το μυστήριο με βρέφος το 2009

Documento Newsletter