Εφιάλτης στον δρόμο για τις… παραλίες

Ανεπαρκή μέτρα, επιχειρηματίες στον αέρα, εργαζόμενοι που καρδιοχτυπούν και νησιά ανοχύρωτα σε πιθανό κρούσμα

Το φετινό καλοκαίρι δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο του παρελθόντος καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει αλλάξει οτιδήποτε μέχρι πρότινος φάνταζε βέβαιο. Χιλιάδες εργαζόμενοι, παρά τα νέα –μηδαμινά, όπως τα χαρακτηρίζουν– κυβερνητικά μέτρα στήριξης για την οικονομία και τον τουρισμό, βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι και καλούνται να ζήσουν υπό τον φόβο της αβεβαιότητας και την απειλή της ανεργίας. Οπως καταγγέλλουν στο Documento σωματεία εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού, το εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων θα πληρώσει ξανά την τεράστια κρίση. Εργατικά δικαιώματα καταστρατηγούνται με την κυβερνητική βούλα και οι νέες αντεργατικές ευέλικτες μορφές εργασίας έρχονται να ωφελήσουν εργοδότες αλλά να κατεβάσουν ακόμη πιο κάτω το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Την ίδια στιγμή, στον απόηχο όσων ανακοίνωσε η κυβέρνηση, δήμαρχοι νησιών που μιλούν στο Documento εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το τι θα συμβεί, ιδίως στα μικρά νησιά μας, με την ύπαρξη πιθανού κρούσματος κορονοϊού. Αγχώνονται για τη μη υποχρεωτική διενέργεια τεστ και τη μη επιβολή καραντίνας στους τουρίστες. Οπως επισημαίνουν, τα υποστελεχωμένα μικρά κέντρα υγείας που λειτουργούν εκεί δεν ήταν σε θέση να φροντίσουν επαρκώς τον μόνιμο πληθυσμό ακόμη και προ πανδημίας και κάθε καλοκαίρι με την απόβαση των τουριστών κρέμονταν από μια λεπτή κλωστή.

Εύλογα λοιπόν επικρατούν άγχος και προβληματισμός για το μέτρο του «συνεργαζόμενου γιατρού σε κάθε κατάλυμα» καθώς, όπως τονίζουν, δεν υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός γιατρών. Με την τουριστική σεζόν λοιπόν να ανοίγει σύντομα και να είναι ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά και με την πλειονότητα των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων να έχει αποφασίσει να ανοίξει, δεν λείπει και η «σκληρή κριτική» στα νέα «μέτρα στήριξης» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Κανένα μέτρο για τους εργαζομένους»

Καταγγελτικός για τα νέα μέτρα και όσα είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) Γιώργος Χότζογλου. Όπως δήλωσε στο Documento, «ο πρωθυπουργός κυνικά ομολόγησε στο διάγγελμά του ότι συναντήθηκε με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες της εστίασης συναποφασίζοντας τα μέτρα στήριξης χωρίς όμως την παρουσία των εργαζομένων. Δεν κληθήκαμε ποτέ σε κανένα διάλογο».

Χαρακτηρίζει αστεία τα νέα μέτρα και αναφέρει ότι δεν ισχύουν για χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου. «Χιλιάδες συνάδελφοι πετάγονται εκτός ρυθμίσεων και χάνουν μία σειρά δικαιωμάτων. Στην ουσία καταργούνται οι κλαδικές συμβάσεις μας, ελαστικοποιούνται οι εργασιακές σχέσεις και δημιουργούνται νέες ευέλικτες μορφές και εκ περιτροπής εργασίας. Με απλά λόγια, θα δουλεύουμε όπως και όπου θέλει ο εργοδότης», σημειώνει.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για μείωση μισθών 20-30% ενώ δηλώνει πως χιλιάδες εργαζόμενοι είναι οργισμένοι καθώς γνωρίζουν πως «ό,τι ζήσαμε με τα τρία μνημόνια δεν θα είναι τίποτα σε σχέση με αυτό που φτάνει». Ζήτημα όμως ακόμη και τεχνικής φύσης προκύπτει στο δικαίωμα που δίνεται στους εργοδότες «που δεν θα άνοιγαν την επιχείρησή τους φέτος να το κάνουν χωρίς να έχουν καμία υποχρέωση στο προσωπικό. Σε εμάς υπάρχει τεχνικό ζήτημα. Για να γίνει αναστολή σύμβασης πρέπει να γίνει πρώτα σύμβαση. Οι εποχικοί δεν έχουν υπογράψει ακόμη τις συμβάσεις τους. Πώς θα γίνει λοιπόν η αναστολή ενώ δεν έχει υπογραφεί σύμβαση;»

«Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα»

Σκληρή κριτική ασκεί στην κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς. Υποστηρίζει ότι «τα μέτρα είναι μηδαμινά σε σχέση με αυτά που έχει να αντιμετωπίσει η οικονομία».

Τονίζει ότι έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση καθώς «άλλα μέτρα εξαγγέλλει το υπουργείο Ανάπτυξης και άλλα το Υγείας». Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σημειώνει ότι από το 6% που ζητούσαν δόθηκε «στον μισό κλάδο το 13% από το 24%», χαρακτηρίζοντάς το πολύ μικρό μέτρο στήριξης. Διευκρίνισε ότι δεν έχει ανακοινωθεί το ποσό στην κατάργηση προκαταβολής φόρου, επισημαίνοντας πως η ομοσπονδία ζητάει «100% κατάργηση της προκαταβολής του φόρου σε επιχειρήσεις που έχουν χάσει το 1/4 του κύκλου εργασιών τους».

Για την πλήρη και μερική εργασία σχολιάζει ότι «γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα», διότι ναι μεν το κράτος θα καλύπτει το 60% του μισθού άλλα ο εργοδότης θα πληρώνει τις εισφορές και την ασφάλιση. Τέλος, αναφερόμενος στα νησιά, επισημαίνει ότι υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν σε Κρήτη, Ρόδο, αλλά και μικρά νησιά των Κυκλάδων.

Χιλιάδες εκτός δουλειάς και ρυθμίσεων

Αβεβαιότητα και άγχος είναι οι δύο λέξεις που εκφράζουν τους ανθρώπους
που ζουν από τον τουρισμό καθώς η μοναδική πηγή εισοδήματός τους
βρίσκεται στον αέρα. Θα δουλέψουν; Θα βγάλουν τον χειμώνα; Θα μπουν
μέσα, θα καλύψουν έστω τα σπασμένα; Σερβιτόροι, ξεναγοί, μάγειρες,
ιδιοκτήτες και τόσοι άλλοι ζουν με την αγωνία της επόμενης ημέρας.
Μερικοί από αυτούς μίλησαν στο Documento εκφράζοντας τους φόβους και τις
αγωνίες τους.

«Δεν είναι σίγουρο ότι θα δουλέψω»

Μάριος, εργαζόμενος σε ταχύπλοο με ιδιωτικές περιηγήσεις

Ο Μάριος εργάζεται χρόνια στον τουρισμό. Πέρυσι δούλεψε σεζόν σε επιχείρηση που κάνει ιδιωτικές περιηγήσεις με ταχύπλοο στα Χανιά της Κρήτης. Φέτος δεν ξέρει αν τελικά θα έχει δουλειά. «Είμαστε στον αέρα ακόμη. Εχω κάνει συζήτηση με τον ιδιοκτήτη και αν δεν αλλάξει κάτι, θα ξεκινήσω από αρχές Ιουλίου ή μέσα Αυγούστου. Δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρχει τέτοιος όγκος δουλειάς. Θα δω μέχρι τότε πώς θα είναι τα δεδομένα, ποια θα είναι ακριβώς η πρόταση και αν αξίζει τελικά να πάω ή να μείνω στην Αθήνα». Ο Μάριος κινδυνεύει να μείνει χωρίς κανένα εισόδημα, αφού το επόμενο διάστημα λήγει και το επίδομα ανεργίας που λάμβανε από τη λήξη της περσινής σεζόν.

«Θολό ακόμη το τοπίο»

Σπύρος Π., συνοδός τουριστικών γκρούπ

O Σπύρος δουλεύει ως tour manager την τελευταία πενταετία για μεγάλη πολυεθνική εταιρεία tour operator. Οπως μας εξηγεί, η φετινή καλοκαιρινή σεζόν για τη χώρα μας έχει χαθεί. Πρόκειται, όπως λέει, για τεράστιο πλήγμα στην οικονομία της. Χτύπημα που δέχεται και ο ίδιος αφού έχει σταματήσει να δουλεύει από τις αρχές του Φεβρουαρίου. «Φέτος έχουν ακυρωθεί όλα τα τουριστικά πακέτα μέχρι τέλη Ιουλίου. Δεν υπάρχει σοβαρός προγραμματισμός, αφού ακόμη το τοπίο παραμένει θολό με αρκετές πτυχές να παραμένουν άγνωστες. Προσωπικά εκτιμώ ότι θα μας πάρει ένα δίμηνο από σήμερα για να αποκτήσουμε εμπεριστατωμένη άποψη για το αν θα έρθουν, πότε και ποιοι στη χώρα μας».

«Βρίσκομαι στον αέρα, τα έξοδα τρέχουν»

Θ. Αγγ., σεφ

«Κανένας δεν απαντάει στα mails που στέλνουμε για εργασία. Στα 14 χρόνια που εργάζομαι στον κλάδο δεν μου έχει συμβεί ξανά» μας λέει η Θ. Αγγ. που εργάζεται ως σεφ. «Τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ δύσκολα ούτως ή άλλως τα πράγματα. Τώρα με όλα όσα έχει φέρει μαζί του ο κορονοϊός θα γίνουν ακόμη χειρότερα. Εχουν γίνει ήδη απολύσεις, ενώ για μερικούς από εμάς δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η συμφωνία που είχαν κάνει για σεζόν. Εγώ βρίσκομαι ακόμη στον αέρα με τα έξοδα να τρέχουν, το ταμείο ανεργίας να λήγει και ακόμη και αν φύγω για σεζόν, δεν ξέρω αν θα είναι η καλύτερη επιλογή».

«Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης οι επιχειρηματίες»

Μαρίνα Αγγ., φυσικοθεραπεύτρια και ιδιοκτήτρια ενοικιαζόμενων τουριστικών κατοικιών

Σε ηλεκτρονικό της μήνυμα στο Documento η Μαρίνα, που νοικιάζει και τουριστικές κατοικίες στη Μύκονο, εκφράζει έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι σύντομα στο νησί, καταρρίπτοντας τις δηλώσεις περί «θωρακισμένου» συστήματος. Αναρωτιέται εάν και πώς θα ενισχυθεί το κέντρο υγείας ή θα γίνει αυτό που περιμένουν όλοι: να έρθει η απαξίωσή του προς όφελος των «ανθηρών επιχειρήσεων των ιδιωτών γιατρών που σφάζουν τους τουρίστες». Εκφράζει προβληματισμούς για το υποστελεχωμένο αστυνομικό τμήμα, τον μη έλεγχο όσων τουριστών έρχονται απευθείας από το εξωτερικό στο νησί, καταλήγοντας στο ερώτημα που βασανίζει τους επιχειρηματίες που βρίσκονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

«Να ανοίξει κανείς ή να μην ανοίξει;»

Χριστίνα Αγγελίδη, ιδιοκτήτρια επιχείρησης στη Μήλο

Η Χριστίνα διατηρεί τουριστικό κατάστημα στη Μήλο και, όπως μας λέει, το νησί είχε πάρει τα πάνω του και φέτος «προβλεπόταν πολύ δυνατή χρονιά». «Πήρα το επίδομα, αλλά είμαι ήδη “μέσα” και μέχρι τέλος του μήνα η χασούρα αναμένεται να διπλασιαστεί. Τα ενοίκια τρέχουν –και τα πληρώνω κανονικά–, δεν βλέπω καμία ελάφρυνση στις ασφαλιστικές εισφορές και οι προμηθευτές έχουν αρχίσει να παίρνουν τηλέφωνο για να προχωρήσουν τις παραγγελίες που είχαμε συμφωνήσει, αλλά τους παγώνω μέχρι τον Ιούλιο και βλέπουμε». Η ίδια έχει φτάσει, όπως λέει, στο σημείο να λέει «πάλι καλά», καθώς υπολογίζει ότι η πτώση που θα σημειωθεί θα είναι γύρω στο 20% και όχι στο 50% όπως πίστευε.

«Επηρεάζονται τόσα επαγγέλματα»

Λεωνίδας Νικολιουδάκης, εργαζόμενος σε θαλάσσια σπορ στα Χανιά

Ο Λεωνίδας θα έπρεπε να δουλεύει ήδη εδώ και έναν μήνα. Πολλές επιχειρήσεις «δεν ξέρουν αν αξίζει να ανοίξουν» λέει και τονίζει τη σημαντικότητα του τουρισμού για το νησί, αλλά και ότι επηρεάζονται όλα τα επαγγέλματα. «Δεν έχει δουλειά ούτε ο αγρότης ούτε ο παραγωγός ούτε τα ξενοδοχεία ούτε εμείς και πάει λέγοντας. Ολα αυτά είναι αλυσίδα. Εμείς δεν έχουμε ιδέα πότε θα ανοίξουμε, για το πόστο δεν έχουμε κάνει ακόμη τίποτε».

«Με το βλέμμα στη φθινοπωρινή σεζόν»

Δημήτρης Τσιάμης, εργαζόμενος στο χώρο του hospitality

Ο Δημήτρης δουλεύει 15 χρόνια στον χώρο του hospitality και, όπως λέει, «είναι η πρώτη φορά που βλέπω τη διεθνή βιομηχανία να κάνει shut down». Ο ίδιος θα έπρεπε ήδη από τις 15 Απριλίου να εργάζεται σε όμιλο πολυτελών ξενοδοχείων στην Κύπρο. «Ολες οι προσλήψεις και κάθε σχέδιο που αφορά την εστίαση και την ξενοδοχειακή βιομηχανία στη γειτονική Κύπρο έχουν παγώσει, κανένας δεν γνωρίζει τις εξελίξεις και κανένας, όπως φαίνεται, δεν θα τις μάθει πριν από το τέλος Ιουνίου, περίοδος που για εμένα προσωπικά δηλώνει ήδη το χάσιμο της πρώτης σεζόν. Αφησα πίσω κάθε πλάνο για το ερχόμενο καλοκαίρι, προσπαθώντας να δημιουργήσω ξανά τις συνθήκες ώστε να εμπλακώ στις διαδικασίες συνεντεύξεων για θέσεις εργασίας οι οποίες αφορούν τη φθινοπωρινή περίοδο, κάτι το οποίο είναι ίσως και σχετικά μάταιο αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο που αλλάζουν βασικές προϋποθέσεις σε οτιδήποτε με συχνότητα μικρότερη των 24 ή 48 ωρών».

«Έχω ακούσει για μειώσεις 30%»

Αλέξανδρος Γώγος, μάγειρας

Ο Αλέξανδρος δούλευε επί επτά έτη στη Σαντορίνη, φέτος όμως δεν θα πάει. «Η Σαντορίνη θα παρουσιάσει μεγάλη πτώση. Οι επιχειρηματίες θα μπουν μέσα. Εγώ θα πήγαινα σε έναν όμιλο πέντε ξενοδοχείων, που τελικά θα ανοίξει μόνο το ένα. Οπότε τι γίνεται; Μείωση προσωπικού, μείωση μισθού, άρα γιατί να πας; Δεν γίνεται να πάρουμε τα ίδια λεφτά, έχω ακούσει από άλλους για μειώσεις και 30%. Η σεζόν έχει ήδη μειωθεί. Αν πήγαινα τώρα, θα πήγαινα για τρεις μήνες, ενώ κανονικά θα ήμουν εκεί από 15 Μαρτίου».

«Σε οδηγούν να κάνεις αρπαχτές ενώ δεν θες»

Βαγγέλης Βασσάλος, ιδιοκτήτης τουριστικού καταστήματος στην Αμοργό

Ο Βαγγέλης λίγο πριν από την κρίση του κορονοϊού πήρε στο όνομά του το τουριστικό κατάστημα που έχει στην Αμοργό. Μόλις έκανε έναρξη αναγκάστηκε να κλείσει, με αποτέλεσμα να μη δουλέψει το Πάσχα και να μην μπορεί να παραγγείλει το νέο εμπόρευμα. «Οποιος δεν είχε στην άκρη χρήματα δεν μπορεί να ανανεώσει το εμπόρευμά του. Το δίμηνο που θα δουλέψουμε, αν δουλέψουμε, θα είναι για να βγάλουμε τη ζημιά». Με αυτές τις συνθήκες είναι πολύ δύσκολο να προσλάβει προσωπικό. «Τον Μάρτιο σταμάτησα να ψάχνω γιατί δεν ήξερα τι θα γίνει. Οσοι έχουν οικογενειακή επιχείρηση θα την τρέξουν έτσι. Δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πόσο θα κρατήσει η σεζόν. Η κατάσταση σε σπρώχνει να κάνεις αρπαχτές ενώ δεν θες. Ποιον να προσλάβεις και για πόσο;».

«Πρέπει να δω αν έχει νόημα ν’ ανοίξω»

Μαρία Μωραΐτη, ιδιοκτήτρια beach bar στην Τήνο

Η Μαρία, ιδιοκτήτρια beach bar στην Τήνο, όπως υπογραμμίζει, δεν ξέρει τι να κάνει αφού δεν έχει κλείσει καν προσωπικό: «Δεν μπορώ να ρισκάρω στα άτομα, στο ποιον θα δεσμεύσω, τι πόστα να λειτουργήσω, τι μισθό θα μπορώ να δώσω. Εγώ θα ανοίξω, αν ανοίξω, αρχές Ιουλίου, περιμένω να δω τι θα γίνει για να δω τι μπορώ να κάνω. Πρέπει να δω αν έχει νόημα να ανοίξω».

Δήμαρχοι νησιών

Έντονες ανησυχίες και αγωνία για το μέλλον που φέρνει η επίσημη έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου σε οικονομικό και υγειονομικό επίπεδο εκφράζουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι νησιών που μιλούν στο Documento και χτυπούν καμπανάκι στην κυβέρνηση για την αδυναμία διαχείρισης ενός πιθανού κρούσματος Covid-19. Τα υποστελεχωμένα εδώ και χρόνια μικρά κέντρα υγείας, σε πολλές περιπτώσεις με έναν και μοναδικό αγροτικό γιατρό, δεν μπορούν να σηκώσουν υπό κανονικές συνθήκες το βάρος της απόβασης εκατοντάδων τουριστών, πόσο μάλλον τώρα με τον κορονοϊό. Ως προς τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αρκετοί έχουν μια θετική ματιά σε πρώτη ανάγνωση, περιμένοντας όμως την εξειδίκευσή τους. Μερικοί βέβαια κάνουν λόγο για ασαφή και μη επαρκή μέτρα, κυρίως σε υγειονομικό επίπεδο.

«Δεν ακούσαμε κάτι κάθετο για τα μικρά νησιά»

Μαρία Καμμά, δήμαρχος Τήλου

«Το νησί ζει σχεδόν 100% από τον τουρισμό. Ολοι εμπλέκονται, είτε έμμεσα είτε άμεσα, μαζί του. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων θα ανοίξει για να μειώσει τις ζημιές. Οι μικρές επιχειρήσεις του νησιού –και γενικά των μικρών νησιών όπως η Τήλος– δεν μπορούν να βοηθηθούν από τα μέτρα που πάρθηκαν από την κυβέρνηση. Για παράδειγμα, στο μέτρο των επιστρεπτέων προκαταβολών, για την περίοδο που μιλάει η κυβέρνηση, τα μικρά νησιά δεν είχαν κόσμο. Επίσης τα περιβόητα δάνεια και βοηθήματα της επενδυτικής τράπεζας. Ανοιξαν γρήγορα και έκλεισαν απότομα. Ποιος μπόρεσε από κάποιο μικρό νησί να έχει πρόσβαση στο μέτρο αυτό; Περιμέναμε να ακούσουμε από τον πρωθυπουργό κάτι κάθετο για τα μικρά νησιά. Στο υγειονομικό κομμάτι ειδικά, ανεξάρτητα από τον κορονοϊό, περιμέναμε να ακούσουμε κάτι συγκεκριμένο που να αφορά την επαρκή υγειονομική κάλυψη των μικρών νησιών. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση; Δεν έχουμε εξειδικευμένο γιατρό αλλά αγροτικό. Είναι επικίνδυνο αυτό που γίνεται. Είχαμε όλα τα άλλα προβλήματα, τώρα με τον τουρισμό θα έχουμε και πρόβλημα διαβίωσης των μόνιμων κατοίκων. Τι θα γίνουν τα νησιά αυτά; Θα ερημοποιηθούν; Αν υπάρξει μάλιστα πιθανό κρούσμα, τι θα γίνει εδώ; Πού θα πάει; Στη Ρόδο;»

«Η υγεία είναι βαριά νοσούσα στα μικρά νησιά»

Βαγγέλης Κοττορός, δήμαρχος Αγαθονησίου

«Η υγεία, η οικονομία και ο τουρισμός λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί μέσω της πανδημίας του κορονοϊού είναι μια δύσκολη έως άλυτη εξίσωση. Κάτι πρέπει να γίνει και όλοι να βοηθήσουμε και τους τρεις τομείς, με προεξάρχουσα την υγεία. Ειδικά στα μικρά νησιά οι υποδομές υγείας, όπου υπάρχουν, είναι υποστελεχωμένες. Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα και ο ειδικός εξοπλισμός σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα. Δεν ξέρω κατά πόσο θα είναι διαχειρίσιμο ένα πιθανό κρούσμα. Εχουμε έναν αγροτικό ιατρό που είναι οπλίτης και κάνει τη θητεία του. Δεν υπάρχει οδηγός ασθενοφόρου. Αν συμβεί το κακό, εκεί που κάπως επιπλέουμε θα βουλιάξουμε. Η υγεία είναι βαριά νοσούσα στα μικρά νησιά. Τα νέα μέτρα φαίνονται θετικά, αρκεί να εφαρμοστούν. Με αυστηρή εφαρμογή των οδηγιών ξεκινάει η λειτουργία όλων των επιχειρήσεων. Είμαστε αισιόδοξοι κυρίως γιατί έχουμε κάθε χρονιά εσωτερικό τουρισμό».

«Μας ανησυχεί ο μη έλεγχος στους τουρίστες»

Νίκος Λειβαδάρας, δήμαρχος Σύρου

«Ολα είναι έτοιμα να ανοίξουν. Υπάρχει πλάνο για να τους βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Τα μαγαζιά της εστίασης θα ανοίξουν όλα. Δεν έχω ακόμη σαφή εικόνα για τα καταλύματα αλλά θεωρώ ότι η πλειονότητα θα ανοίξει. Τα μέτρα της κυβέρνησης σε πρώτη ανάγνωση βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση. Περιμένουμε την υλοποίησή τους. Την περίοδο αυτή δεν προβάλλεις τις φυσικές ομορφιές σου σαν νησί αλλά την ασφάλεια. Εχουμε ένα πολύ καλά στελεχωμένο νοσοκομείο και ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και με προμήθεια της περιφέρειας θα υπάρχει και το μηχάνημα για τον διαγνωστικό έλεγχο του κορονοϊού. Ο μη έλεγχος σε τουρίστες για Covid-19 μας ανησυχεί, όπως κάθε λογικό άτομο, και θέλουμε να ελπίζουμε στο καλύτερο. Σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας και αν συμβεί θα έχει απόνερα όσο κι εάν αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο τρόπο».

«Απευχόμαστε ένα πιθανό κρούσμα»

Βασίλης Μαράκης, δήμαρχος Σικίνου

«Εχουμε ένα πλεονέκτημα διότι συνήθως το 60-70% του τουρισμού είναι εγχώριος. Υπάρχει ανησυχία για την πτώση του τουρισμού αλλά από την άλλη τηρώντας τους κανόνες και τις οδηγίες που μας δίνουν οι αρμόδιες αρχές και ο ΕΟΔΥ, οι επιχειρηματίες, κυρίως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, ετοιμάζονται να ανοίξουν. Πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και την αναζωπύρωση της οικονομίας. Το αγροτικό περιφερειακό ιατρείο είναι εξοπλισμένο, διαθέτει έναν αγροτικό ιατρό και έναν νοσηλευτή, ενώ τη Δευτέρα ή την Τρίτη περιμένουμε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μαζί με ιατρούς από την ομάδα της ΜΚΟ +πλεύση για να κάνουν τεστ στον μόνιμο πληθυσμό. Απευχόμαστε ένα πιθανό κρούσμα αλλά, αν χρειαστεί, πρέπει να υπάρχει μεγάλος συντονισμός για τη διαχείρισή του».

«Κάποια από τα μέτρα δεν είναι εφαρμόσιμα»

Μανώλης Βασσάλος, αντιδήμαρχος Αμοργού

«Γενικά είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν τον Ιούλιο και όχι στα δεδομένα που έχουμε τώρα, με τη λογική της σταδιακής χαλάρωσης. Το θέμα είναι κατά πόσο τα μαγαζιά θα μπορούν να προσαρμοστούν στα μέτρα, καθώς κάποια δεν είναι εφαρμόσιμα. Στην Αμοργό έχουμε πρόβλημα με τις μεταφορές, δεν έχουμε αεροδρόμιο και τα καράβια είναι περιορισμένα. Τώρα που δεν θα γεμίζουν από τις μειωμένες θέσεις και δρομολόγια τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Εχουμε ένα κέντρο υγείας, οι αγροτικοί γιατροί αλλάζουν, δεν έχει πολύ προσωπικό και οι διακομιδές είναι δύσκολες. Οσο μπορούμε βοηθάμε το κέντρο υγείας να είναι σε καλή κατάσταση, να έχει αναλώσιμα, να είναι έτοιμο».

«Ζούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό»

Γιάννης Αθανασίου, δήμαρχος Αγκιστρίου

«Οι ανησυχίες που υπάρχουν είναι υγειονομικού τύπου. Η αίσθησή μου είναι ότι τα περισσότερα μαγαζιά και ξενοδοχεία θα ανοίξουν, σίγουρα θα μειωθεί το προσωπικό. Υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι ως προς την προσέλευση επισκεπτών. Δεν υπάρχουν άλλοι πόροι, ζούμε αποκλειστικά από τον τουρισμό. Πρέπει να τονωθεί η οικονομία διαφορετικά περνώντας το καλοκαίρι θα έρθουν δύσκολες μέρες. Και τα επιδόματα, τα οποία καλώς τα δίνει η κυβέρνηση, δεν καλύπτουν τις ανάγκες. Θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα ως προς την προσέλευση των επισκεπτών στα νησιά. Να υπάρχει κάποιος έλεγχος. Έχουμε δύο αγροτικούς γιατρούς και μία νοσηλεύτρια. Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες. Και σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση».

«Ανησυχία ότι δεν θα υπάρχει εντατικός έλεγχος»

Παναγιώτης Σημανδηράκης, δήμαρχος Χανίων

«Γενικά είμαστε αισιόδοξοι και προσπαθούμε να προσαρμοστούμε στα δεδομένα που υπολογίζουμε ότι θα υπάρχουν τον Ιούλιο και όχι στα δεδομένα που έχουμε τώρα, με τη λογική της σταδιακής χαλάρωσης. Το θέμα είναι κατά πόσο τα μαγαζιά θα μπορούν να προσαρμοστούν στα μέτρα, καθώς κάποια δεν είναι εφαρμόσιμα. Στην Αμοργό έχουμε πρόβλημα με τις μεταφορές, δεν έχουμε αεροδρόμιο και τα καράβια είναι περιορισμένα. Τώρα που δεν θα γεμίζουν από τις μειωμένες θέσεις και δρομολόγια τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Εχουμε ένα κέντρο υγείας, οι αγροτικοί γιατροί αλλάζουν, δεν έχει πολύ προσωπικό και οι διακομιδές είναι δύσκολες. Οσο μπορούμε βοηθάμε το κέντρο υγείας να είναι σε καλή κατάσταση, να έχει αναλώσιμα, να είναι έτοιμο».

«Αναδείχθηκε η υγειονομική υποστελέχωση»

Μαρία Ναδάλη, δήμαρχος Σίφνου

«Βρισκόμαστε ακόμη σε στάση αναμονής σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση και την εφαρμογή των μέτρων. Υπάρχουν οικογενειακές επιχειρήσεις που μπορούν να στηρίξουν την όποια σεζόν απομένει και φαίνεται ότι η πλειοψηφία του συνόλου θα ανοίξει. Σε περίπτωση πιθανού κρούσματος θα υπάρχουν κατευθύνσεις ανά περίπτωση από τον ΕΟΔΥ. Η υγειονομική υποστελέχωση αναδείχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ και χρόνια ζητάμε ενδυνάμωσή της και ανεξάρτητα της πανδημίας. Χρειαζόμαστε κι άλλους γιατρούς».

Ετικέτες