Εφετείο: Έκαναν 20 μήνες να καθαρογράψουν δικαστική απόφαση για υπόθεση εξοπλιστικών – Κίνδυνος παραγραφής

Εφετείο: Έκαναν 20 μήνες να καθαρογράψουν δικαστική απόφαση για υπόθεση εξοπλιστικών – Κίνδυνος παραγραφής

Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά σχεδόν 20 μήνες χρειάστηκαν προκειμένου να καθαρογραφεί πρωτόδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για υπόθεση που αφορά σε εξοπλιστικό πρόγραμμα από το οποίο ζημιώθηκε το Δημόσιο με 400.000 ευρώ. Ναι καλά διαβάσατε και δεν πρόκειται για αστείο. Ούτε καν κακόγουστο.

Αν και η απόφαση του Δικαστηρίου εξεδόθη τον Ιούνιο του 2022, εντούτοις μέχρι και πριν μερικές ημέρες δεν είχε καθαρογραφεί. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, στα τέλη Φλεβάρη ενημερώθηκε εγγράφως για την καθυστέρηση τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, καθώς το ελληνικό Δημόσιο επιθυμούσε να προσφύγει ενώπιον της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, σε βάρος του σκέλους της δικαστικής απόφασης που έπαυσε την ποινική δίωξη σε πέντε από τους οκτώ κατηγορούμενους λόγω παραγραφής. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνήγοροι του ελληνικού δημοσίου κρίνουν λανθασμένη την εκτίμηση των δικαστών ως προς τον χρόνο της παραγραφής .

Η υπόθεση αφορά στη σύμβαση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων (Α/ω) που υπεγράφη το 2001 μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας GERMANISCHER LLOYD AG (GL AG) στο πλαίσιο ναυπήγησης τριών τορπιλάκατων του Πολεμικού Ναυτικού στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Η γερμανική εταιρεία είχε αναλάβει με απόφαση του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου την «προμήθεια υπηρεσιών κρατικής διασφάλισης» ή αλλιώς την επίβλεψη του προγράμματος «κατά την κατασκευή, δοκιμές, και παράδοση του κάθε πλοίου». Κατηγορούμενοι για την υπόθεση ήταν συνολικά οκτώ πρόσωπα. Μεταξύ αυτών ο τότε Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών, Γεώργιος Κολίρης, ο τότε αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών, Αντώνης Κάντας, έξι πρώην υπάλληλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών και δύο πολίτες γερμανικής καταγωγής οι οποίοι εκπροσωπούσαν την εταιρεία GL AG.Τα αδικήματα που αντιμετώπιζαν κατά περίπτωση αφορούσαν απιστία σε βάρος του Δημοσίου και συναυτουργία στην απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Οι κατηγορούμενοι είχαν αξιολογήσει την προσφορά της γερμανικής εταιρείας και είχαν εισηγηθεί στους ανωτέρους τους την αποδοχή τριών προγραμμάτων Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων που είχε προσφέρει. Όπερ και εγένετο. Ωστόσο τα προγράμματα αυτά δεν υλοποιήθηκαν με αποτέλεσμα το ελληνικό Δημόσιο να υποστεί ζημία ύψους 680.000 ευρώ, η οποία μειώνεται σε 400.000 εάν αφαιρεθεί η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης που είχε προσκομίσει η εταιρεία.

Μία καταδίκη και πέντε απαλλαγές για το ίδιο αδίκημα

Η δίκη των οκτώ κατηγορουμένων ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2021 και ολοκληρώθηκε εντός 10 μηνών τον Ιούνιο του 2022. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την υπ’ αριθμόν 2762/2022 απόφαση που εξέδωσε έκρινε ένοχο τον Γ. Κολίρη για το κακούργημα της απιστίας και του επέβαλε ποινή πέντε ετών με αναστολή .Για τους πέντε ελληνικής καταγωγής κατηγορούμενους έπαυσε η ποινική δίωξη καθώς το Δικαστήριο έκρινε ότι το αδίκημα της απιστίας με το οποίο κατηγορούνταν αφορούσε σε πράξεις που τελέστηκαν μέχρι τις 15 Ιουλίου του 2001 και επομένως είχε παραγραφεί. Απόντες από το δικαστήριο ήταν οι δύο κατηγορούμενοι γερμανικής καταγωγής, καθώς δεν εντοπίστηκαν ούτε από τις ελληνικές ούτε από τις γερμανικές αρχές.

Τελικά πριν λίγες μέρες η υπόθεση καθαρογράφτηκε. Αφού πρώτα ενημερώθηκαν τα υψηλά κλιμάκια της Δικαιοσύνης και η πολιτική ηγεσία. Σε κάθε περίπτωση μεγάλος χαμένος από την καθυστέρηση σε αυτή την υπόθεση είναι το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο, καθώς ακόμη και να αναιρεθεί το απαλλακτικό σκέλος της πρωτόδικης απόφασης το Σεπτέμβριο του 2026 θα επέλθει οριστική παραγραφή για την πράξη της απιστίας.

Documento Newsletter