Εφ. Αχτσιόγλου: Δεν είμαστε με όλους, είμαστε με τους πολλούς, όχι με την ολιγαρχία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI

Με την ομιλία της Έφης Αχτσιόγλου ξεκίνησαν οι ομιλίες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, στο ολοήμερο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Η  Έφη Αχτσιόγλου έδωσε τις προτάσεις της και μίλησε και για την προσωπική της εμπειρία από τη διακυβέρνηση. Μεταξύ άλλων είπε:

«Εγκαινιάσαμε μία συγκλονιστική πορεία που οδήγησε στην κυβέρνηση της Αριστεράς του 2015. Θα έχει για πάντα την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το σύστημα θορυβήθηκε και από εκείνη την ημέρα έχουν ένα στόχο. Να μην μας επιτρέψουν να βρεθούμε ξανά στην κυβέρνηση. Εχουν κάνει τα πάντα γι’ αυτό.

Μην περιμένετε να μετανιώσουμε για όσα πετύχαμε, γιατί είμαστε υπερήφανοι. Υπήρξε μία μεγάλη νίκη, η απελευθέρωση της χώρας από τα μνημόνια και η ανάκτηση της πολιτικής κυριαρχίας. Θέλουμε να εκφράσουμε τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους νέους, τους μικρούς επιχειρηματίας. Δεν θέλουμε να εκφράσουμε την ολιγαρχία. Οχι, δεν είμαστε με όλους. Εχουμε την υποχρεώση να εμπνεύσουμε και να σχεδιάσουμε μία νέα εποχή για τη χώρα. Συλλογικά, μαζί».

Για την κυβέρνση Μητσοτάκη και το επίκαιρο θέμα των πυργκαγιών είπε: «Πυρκαγιές από άκρη σε άκρη καίνε την Ελλάδα. Ανθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Συντελείται η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή, χάθηκε το δάσος της Δαδιάς. Το κράτος είναι απόν και νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας. Το πρώτο καλοκαίρι που πολλοί Ελληνες και Ελληνίδες δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές. Είναι η δυστοπία του κ. Μητσοτάκη».

Κατέθεσε τέσσερα σημεία για τις μάχες του ΣΥΡΙΖΑ:

1: «Το κράτος της νέας εποχής. Το δίλημμα παίρνει τη μορφή: Κράτος υπηρέτης των ιδιωτικών συμφερόντων ή κράτος-υπηρέτης των κοινωνικών συμφερόντων. Θέλουμε κράτος που να σχεδιάζει πολιτικές προς όφελος της πλειοψηφίας, κράτος-στρατηγό στην υπηρεσία των πολλών. Θέλουμε και κράτος χωρίς άβατα και χωρίς ασυλίες για τους τραπεζίτες. Με δομές κοινωνικού ελέγχου».

2: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο. Το μοντέλο της υπερτουριστικοποίησης κοντεύει να σκάσει. Συνεχίζουμε στο ίδιο μοντέλο ανάπτυξης των πολλών εισαγωγών ή αλλάζουμε ριζικά το μοντέλο μας; Αν συνεχίσουμε το ίδιο, θα χρεοκοπήσουμε, θα χάσουμε το τρένο των μεγάλων αλλαγών. Πρέπει να διευρύνουμε τη βάση παραγωγής με προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα και τις νέες τεχνολογίες. Διευρύνουμε τα κοινά αγαθά. Δεν ψηφιοποιουμε τη γραφειοκρατία».

3: «Η εργασία μπροστά. Συγκρούονται αντιλήψεις, αυτή της δεξιάς και της αριστεράς. Στην Ευρώπη οι εταιρίες ανταγωνίζονται για το πως θα προσελκύσουν το καλύτερο δυναμικό. Η κυβέρνηση πυροβολεί τα πόδια μας. Στην Ελλάδα προσπαθούμε να δούμε αν είναι οκ να σερβίρει κανείς κολυμπώντας. Αποστολή μας είναι δώσουμε ξανά προοπτική στον κόσμο της εργασίας».

4: «Η μάχη για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Είναι μία δύσκολη μάχη, δεν είναι πολυτέλεια όμως όπως θέλει να το παρουσιάσει η Δεξιά. Είναι η βάση για κάθε πολιτική αλλαγή. Αν οι πολίτες φοβούνται σκιάζονται, τότε δεν υπάρχει χώρος για πρόοδο. Θέλουμε μία κοινωνία που να μπορεί να διεκδικεί. Θέλουμε μία ουσιαστική δημοκρατία και δικαιώματα για όλους, όλες και όλα».

Μίλησε ακόμη για τα δικαιώματα, υπερασπιζόμενη και τον Στέφανο Κασσελάκη: «Τα ομοφοβικά παραληρήματα που εκτόξευσαν κατά του συνυποψηφίου θα μας βρουν όλους μπροστά σαν ένα σώμα. Δώσαμε ιθαγένεια στα παιδιά των μεταναστών και είμαστε υπερήφανοι».

Μίλησε και για «τοξικής αρρενωπότητα» και χειροκροτήθηκε έντονα επειδή αφορούσε σεξιστικές επιθέσεις που δέχτηκε η ίδια.

Διαβάστε επίσης: LIVE το κρίσιμο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία