EE: Στο κοινοτικό δίκαιο η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – Απέναντι στη βία κατά των γυναικών

EE: Στο κοινοτικό δίκαιο η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης – Απέναντι στη βία κατά των γυναικών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση την περασμένη Κυριακή (1η Οκτωβρίου)έθεσε σε ισχύ τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης κι έγινε το 38 μέρος της συνθήκης, όπως είχε υποσχεθεί ότι θα κάνει από το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να διασφαλίσει ότι ο κοινοτικός χώρος θα έχει τις νομικές δικλείδες ασφαλείας απέναντι στη βία κατά των γυναικών.

Η συνθήκη έχει ως στόχο την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών υποχρεώνοντας τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ να επιβάλλουν «αποτρεπτικές» ποινικές κυρώσεις, να εκπαιδεύουν επαγγελματίες να βοηθούν τα θύματα και να πληρώνουν για εκστρατείες ευαισθητοποίησης.

Κώλυμα σε εθνικό επίπεδο για έξι χώρες

Αρχικά δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και εγκρίθηκε από την ΕΕ με πλειοψηφία τον Μάιο και το έχουν υπογράψει και οι 27 χώρες, αλλά έξι δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις διατάξεις του σε εθνικό επίπεδο — Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Σλοβακία. Ωστόσο, η τσεχική και η λετονική κυβέρνηση έχουν ανακοινώσει έναν οδικό χάρτη για την επικύρωση της Σύμβασης σε εθνικό επίπεδο στο εγγύς μέλλον.

Η Βουλγαρία εκτιμά ότι ο ορισμός της συνθήκης για το “φύλο” έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμά της. Ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στη Σύμβαση για παρόμοιους λόγους. Στη Σλοβακία, όπου ο Ρόμπερτ Φίτσο, ένας φιλορώσος λαϊκιστής κέρδισε στις εκλογές του περασμένου Σαββατοκύριακου, κάνουν «χλωμές» τις προοπτικές επικύρωσης της Σύμβαση στη Μπρατισλάβα.

Τα δικαιώματα των γυναικών στο επίκεντρο

Αυτή η στάση φέρνει τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή επικρατούσα τάση, σε μια εποχή που τα δικαιώματα των γυναικών βρίσκονται στο επίκεντρο — ιδίως στην Ισπανία, που έχει την τρέχουσα προεδρία της ΕΕ. Ακόμη και η Πολωνία, η οποία έχει υπερσυντηρητικές απόψεις για τα δικαιώματα των γυναικών και έχει απειλήσει να αποχωρήσει από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την έχει ήδη κατοχυρώσει στο εθνικό δίκαιο εδώ και πολύ καιρό.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον δύο γυναίκες εξακολουθούν να δολοφονούνται στην ΕΕ καθημερινά από σύντροφο ή μέλος της οικογένειας, σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου της ΕΕ. Μία στις πέντε γυναίκες έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία από έναν σύντροφο ή φίλο και μία στις δύο έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επικαλέστηκε  το άρθρο 262 της Συνθήκης της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να καταστήσει σαφές ότι οι έξι χώρε που δεν επικυρώνουν τη Σύμβαση είναι νομικά υποχρεωμένες να συμμορφωθούν τελικά.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter