ΕΕ – Πόλεμος στην Ουκρανία: Άμεση αναγκαιότητα ένα σχέδιο διαχείρισης προσφυγικών ροών

Προσερχόμενη στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, έκανε λόγο για σχεδιασμό δέκα σημείων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την στρατηγική διαχείριση των προσφυγικών ροών από την Ουκρανία, οι οποίες σύμφωνα με την ίδια έχουν σαφώς μειωθεί.

Σήμερα καταγράφονται περίπου 50.000 αφίξεις την ημέρα, έναντι περίπου 200.000 αφίξεων ημερησίως στην κορύφωση της κρίσης. Ωστόσο, η Ίλβα Γιόχανσον υπογράμμισε την αναγκαιότητα ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση επιδείνωσης της υφιστάμενης κατάστασης. «Όλα τα κράτη-μέλη υποδέχτηκαν πρόσφυγες και τώρα χρειαζόμαστε μεγαλύτερο συντονισμό για να στηριχθούν οι χώρες που έχουν δεχτεί τους περισσότερους, αλλά και για να βοηθηθούν οι ίδιοι οι πρόσφυγες», δήλωσε συγκεκριμένα.

Η Ίλβα Γιόχανσον ανέφερε ότι έχει μπει σε λειτουργία η ευρωπαϊκή πλατφόρμα για την εγγραφή όλων όσων δικαιούνται καθεστώς προσωρινής προστασίας, ειδικότερα για τα παιδιά, ενώ έκανε λόγο για προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων και την αναγκαιότητα επικοινωνίας των ευρωπαϊκών θεσμών με τις ουκρανικές αρχές με στόχο την καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Εξάλλου, η Επίτροπος αναφέρθηκε στην Πολωνία, η οποία σήμερα σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος (περίπου 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες). Φαίνεται πως το μεγαλύτερο βάρος σε ό, τι αφορά την διαχείριση των προσφυγικών ροών το σηκώνουν χώρες όπως η Πολωνία, η Αυστρία και η Τσεχία. «Κοιτάμε πόσοι πρόσφυγες βρίσκονται σήμερα στο κάθε κράτος-μέλος. Πολλοί αφήνουν τις χώρες πρώτης υποδοχής για να μετακινηθούν σε άλλα κράτη-μέλη, κάτι το οποίο παρακολουθούμε σε εβδομαδιαία βάση, για να δούμε πού υπάρχει αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο προσφυγικό βάρος», είπε τονίζοντας πως πρέπει να δοθεί «κίνητρο» στους πρόσφυγες προκειμένου φύγουν απ’ τα εν λόγω κράτη και να μετακινηθούν σε άλλη χώρα υποδοχής. Την ίδια στιγμή τα κράτη μέλη πρέπει να διενεργούν ελέγχους στα σημεία εισόδου τους.