EE: Ο Μπρετόν προτρέπει στη δημιουργία μιας πολεμικής οικονομίας στην Ευρώπη

EE: Ο Μπρετόν προτρέπει στη δημιουργία μιας πολεμικής οικονομίας στην Ευρώπη

Σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να συνοδευθούν από… τύμπανα πολέμου προχώρησε αυτή την Πέμπτη ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν. Η ΕΕ «πρέπει να κινηθεί σε μοτίβο πολεμικής οικονομίας», είπε ο γάλλος πολιτικός, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει την Ευρώπη να αυξήσει τις βιομηχανικές της δυνατότητες  για να ενισχύσει την αποτρεπτική ικανότητα τόσο της ηπείρου όσο και της Ουκρανίας. 

Ο επίτροπος, μιλώντας στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Άμυνας, υποσχέθηκε στους παρευρισκόμενους ότι θα χορηγηθεί από εδώ και στο εξής ένα δισεκατομμύριο ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη για να αναπληρώνονται τα οπλικά αποθέματα των χωρών μελών που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. Προσέθεσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να επιταχύνει τις διαδικασίες δημόσιων προμηθειών, να διευκολύνει τη μεταφορά πυρομαχικών μέσα στην ενιαία αγορά και να αρθούν τα «κανονιστικά εμπόδια» σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Ο γάλλος Επίτροπος επανέλαβε την έκκλησή του προς την Ευρώπη να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα σε 1 εκατομμύριο πυρομαχικών ετησίως εντός ενός έτους, ως μέρος ενός σχεδίου νόμου για την αμυντική παραγωγή που ονομάζεται «Νόμος για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών» (ASAP).

Την περασμένη εβδομάδα, η Επιτροπή ενέκρινε σχέδια για την αύξηση της ικανότητας παραγωγής πυρομαχικών της ΕΕ με «ένεση ρευστότητας» 500 εκατομμυρίων ευρώ από πόρους της ΕΕ, σε ευρωπαϊκά εργοστάσια οβίδων για την ενίσχυση της κατασκευής όπλων, σε συνδυασμό με συγχρηματοδότηση περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ από χώρες μέλη και άλλες πηγές.

Ο Μίκαελ Γιόχανσον, διευθύνων σύμβουλος της σουηδικής εταιρείας Saab, είπε ότι ο στόχος του 1 εκατομμυρίου πυρομαχικών ήταν ρεαλιστικός και η Saab μπορεί να παράσχει 400.000 βλήματα μόνο από το σουηδικό εργοστάσιό της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter