ΕΕ: Ο Μπορέλ καταδίκασε τη δήλωση ισραηλινού υπουργού που χαρακτήρισε «ηθική» τη λιμοκτονία στη Γάζα

ΕΕ: Ο Μπορέλ καταδίκασε τη δήλωση ισραηλινού υπουργού που χαρακτήρισε «ηθική» τη λιμοκτονία στη Γάζα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, δεξιά, μιλάει με τον υπουργό Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στο υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024. (Ronen Zvulun/Pool μέσω AP).

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε τη Δευτέρα την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τις ενέργειες που θα μπορούσαν να θέσουν σε περαιτέρω κίνδυνο τον λιμοκτονούντα άμαχο πληθυσμό της πολιορκημένης περιοχής.

“Η διαρκώς επιδεινούμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα δημιουργεί απειλητικές για τη ζωή συνθήκες για έναν ήδη σοβαρά αποδυναμωμένο άμαχο πληθυσμό που συνεχίζει να υφίσταται πείνα και επανειλημμένες εκτοπίσεις”, έγραψε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), ενώ ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα πλησιάζει τις 40.000.

Ο Μπόρελ εξέφρασε επίσης ανησυχίες για την καταστροφή βασικών πολιτικών υποδομών, όπως τα συστήματα αποχέτευσης και υγείας, που προκαλούν την εξάπλωση λοιμώξεων και ασθενειών στον πληθυσμό.

“Υπενθυμίζουμε ότι η στοχοποίηση κρίσιμων υποδομών που σώζουν ζωές συνιστά έγκλημα πολέμου και καλούμε όλα τα μέρη να λάβουν όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να αποφύγουν την πρόκληση ζημιών σε αμάχους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και κρίσιμες πολιτικές υποδομές”, συνεχίζει η δήλωσή του.

Η δήλωση του Μπορέλ ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ υποστήριξε ότι το να αφήσει τους αμάχους της Γάζας να πεθάνουν από την πείνα ήταν “δικαιολογημένο και ηθικό” ως απάντηση στη Χαμάς που κρατάει Ισραηλινούς ομήρους.

Διαβάστε επίσης: Αδιανόητη δήλωση Ισραηλινού υπουργού: «Δικαιολογημένο και ηθικό να πεθάνουν 2 εκατομμύρια στη Γάζα από πείνα»

“Φέρνουμε βοήθεια επειδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή”, δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέδριο στην πόλη Γιαντ Μπινιάμιν, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. “Κανείς δεν θα μας αφήσει να προκαλέσουμε τον θάνατο 2 εκατομμυρίων αμάχων από την πείνα, ακόμη και αν αυτό μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό μέχρι να επιστραφούν οι όμηροι μας”.

“Ζούμε σήμερα σε μια συγκεκριμένη πραγματικότητα, χρειαζόμαστε διεθνή νομιμοποίηση για αυτόν τον πόλεμο”, πρόσθεσε ο Σμότριχ, ο οποίος ηγείται μιας ακροδεξιάς παράταξης στην Κνέσετ.

Διαβάστε επίσης: Παλαιστίνη: Στη Μόσχα μεταβαίνει ο Αμπάς – «Στόχος της δολοφονίας Χανίγια η επέκταση του πολέμου»

Σημαντικές ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν εδώ και μήνες για την επείγουσα ανάγκη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις στον άμαχο πληθυσμό. Η οργάνωση Save the Children τόνισε ότι πρέπει επίσης να προστατευθούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, πάνω από 39.000 Παλαιστίνιοι -αριθμός που πλησιάζει πλέον τις 40.000- έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση ως απάντηση στην επιδρομή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 Ισραηλινοί.

Διαβάστε επίσης:

Κάμαλα Χάρις: Επισήμως υποψήφια τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ – Εξασφάλισε το χρίσμα

Κρίσιμες ώρες στη Μέση Ανατολή: Θέμα χρόνου η επίθεση του Ιράν – Μήνυμα ΗΠΑ για αποκλιμάκωση

Η δολοφονία Χανίγια ωθεί στα άκρα τη Χαμάς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter