Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για ετοιμότητα και αλληλεγγύη στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς ο κίνδυνος διακοπής ρεύματος γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός καθώς οι ενεργειακές προμήθειες από τη Ρωσία αναμένεται να προκαλέσουν ελλείψεις.
Οι έξι χώρες υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεννόησης στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα 27 Ιουνίου σύμφωνα με τον κανονισμό ετοιμότητας κινδύνου της ΕΕ για το 2019.
Σύμφωνα με το EURACTIV, το κείμενο του μνημονίου αναφέρει ότι οι υπογράφοντες «επιθυμούν να επιβεβαιώσουν την πρόθεσή τους να διατηρήσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την ετοιμότητα κινδύνου στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας».
Κρατώντας την κατάσταση υπό έλεγχο
Για να διευκολύνουν και να διατηρήσουν επαφή, οι χώρες επιδιώκουν «να συγκεντρώσουν αρμόδιους εκπροσώπους από υπουργεία και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας» για να προετοιμαστούν για μια κατάσταση όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι τόσο σπάνια που «μπορεί να μην επιλυθεί με μέτρα που βασίζονται στην αγορά».
Αυτές οι συμφωνίες θα δημιουργήσουν μια άλλη ομάδα εργασίας, στην οποία οι χώρες αναμένεται να «αποστέλλουν τακτικά τους εμπειρογνώμονές τους σε συναντήσεις σε επίπεδο εργασίας για να συζητήσουν την κατάσταση της ασφάλειας του εφοδιασμού σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο».
Σε περίπτωση επικείμενης κρίσης, τα αρμόδια υπουργεία των πληγέντων χωρών σκοπεύουν να αλληλοενημερωθούν για την κατάσταση, τα μέτρα που λαμβάνονται και σχεδιάζονται σε εθνικό επίπεδο και τα πιθανά περιφερειακά μέτρα που έχουν εντοπιστεί.
Λειτουργία κρίσης
Τα μέτρα που αναφέρονται σε περίπτωση κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας περιλαμβάνουν τη διασυνοριακή χρήση εφεδρικών δυναμικών και ευέλικτων φορτίων, επιτήρηση της βραχυπρόθεσμης ασφάλειας του ηλεκτρικού ρεύματος, ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με εκκλήσεις εξοικονόμησης προς το κοινό, υποστήριξη με ηλεκτρικό εξοπλισμό, γνώση και τεχνογνωσία, χρήση κινητών γεννητριών και ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με σχέδια αποσύνδεσης ζήτησης
Οι χώρες θα εργαστούν για «την επίτευξη μιας οικονομικής ρύθμισης για κανόνες για δίκαιη και επαρκή αποζημίωση μεταξύ των χωρών».
Αυτό θα κάλυπτε τουλάχιστον το κόστος της υποστήριξης και της παρεχόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και «άλλα εύλογα έξοδα», όπως το κόστος των δικαστικών εξόδων και το κόστος διακανονισμού.