ΕΕ και ΗΠΑ καταγγέλλουν πιθανή σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια Παλαιστίνιων από Ισραηλινούς

ΕΕ και ΗΠΑ καταγγέλλουν πιθανή σεξουαλική κακοποίηση και βασανιστήρια Παλαιστίνιων από Ισραηλινούς
Ακροδεξιός Ισραηλινός διαμαρτύρεται έξω από την ακρόαση στο στρατιωτικό δικαστήριο για εννέα Ισραηλινούς στρατιώτες για τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση ενός Παλαιστίνιου στη στρατιωτική βάση Beit Lid, Τρίτη 30 Ιουλίου 2024. Εβραϊκά στην αφίσα: "Οι ηρωικοί μας στρατιώτες θα απελευθερωθούν". (AP Photo/Ohad Zwigenberg)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, εξέφρασαν την Πέμπτη τον αποτροπιασμό τους μετά τις πληροφορίες ότι ισραηλινοί στρατιώτες βασάνισαν και κακοποίησαν σεξουαλικά Παλαιστίνιους κρατούμενους.

«Η ΕΕ ανησυχεί σοβαρά για τους ισχυρισμούς περί παραβιάσεων και καταχρήσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των βασανιστηρίων και της σεξουαλικής κακοποίησης Παλαιστίνιων κρατουμένων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις Sde Teiman στο Ισραήλ και αλλού», δήλωσε ο Πήτερ Στάνο, εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε.

Οι Βρυξέλλες κάλεσαν επίσης το Ισραήλ να ανοίξει τις φυλακές του σε παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά την κυκλοφορία ενός βίντεο και το οποίο φαίνεται να δείχνει έναν κρατούμενο να δέχεται σεξουαλική επίθεση και άλλους να είναι ξαπλωμένοι μπρούμυτα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι τους.

Διαβάστε επίσης: Ισραήλ: Αποδείξεις για βιασμό Παλαιστίνιων κρατουμένων προβλήθηκαν σε ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι (Video)

Ο Στάνο πρόσθεσε ότι η ΕΕ «έχει επανειλημμένα καλέσει το Ισραήλ να διασφαλίσει ότι όλοι όσοι συλλαμβάνονται ή κρατούνται αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τα διεθνή ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και πρότυπα… ανεξάρτητα από τη σοβαρότητα των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι κρατούμενοι».

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ να επιτρέψει στους ανθρωπιστικούς λειτουργούς του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτονται τις φυλακές όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι.

Την Τρίτη, το ειδησεογραφικό κανάλι 12 του Ισραήλ μετέδωσε πλάνα από κάμερες ασφαλείας που φαίνεται να δείχνουν ισραηλινούς στρατιώτες να επιτίθενται σεξουαλικά σε Παλαιστίνιο κρατούμενο στις εγκαταστάσεις Sde Teiman στο νότιο Ισραήλ.

Στα τέλη Ιουλίου, αρκετοί στρατιώτες των Ισραηλινών Δυνάμεων που εργάζονταν ως φύλακες στο Sde Teiman συνελήφθησαν από τη στρατιωτική αστυνομία σε μια υπόθεση που σχετίζεται με την κακοποίηση ενός κρατουμένου στις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Μετά τις συλλήψεις, ένας όχλος επιχείρησε να εισβάλει σε μια άλλη βάση όπου κρατούνταν οι συλληφθέντες στρατιώτες, σύμφωνα με τις IDF. Πολλοί ακροδεξιοί ισραηλινοί βουλευτές φάνηκε να είναι μεταξύ αυτών στο πλήθος, όπως έδειξαν πλάνα από τη σκηνή.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις (IDF) είχαν διαψεύσει τον Μάιο παρόμοιες καταγγελίες για συστηματική κακοποίηση στις εγκαταστάσεις Sde Teiman.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ Μάθιου Μίλερ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ισχυρισμοί θα πρέπει «να διερευνηθούν πλήρως από την κυβέρνηση του Ισραήλ (και) από τις IDF.»

«Είδαμε το βίντεο και οι αναφορές για σεξουαλική κακοποίηση κρατουμένων είναι φρικτές», δήλωσε ο Μίλερ. «Θα έπρεπε να υπάρχει μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση, στο βιασμό οποιουδήποτε κρατούμενου, τελεία και παύλα.»

Οι ισραηλινές αρχές αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό κατηγορίες για κακομεταχείριση και συστηματική κακοποίηση Παλαιστίνιων κρατουμένων. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διαπίστωσε στοιχεία για «μια σειρά από φρικτές πράξεις» που έγιναν σε βάρος κρατουμένων.

Περίπου 9.500 Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και στρατιωτικές βάσεις και τουλάχιστον 53 Παλαιστίνιοι έχουν πεθάνει υπό ισραηλινή κράτηση κατά τους 10 μήνες από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Ισορροπίες τρόμου στη Μέση Ανατολή: Κάλεσμα ΗΠΑ, Αίγυπτου και Κατάρ σε Ισραήλ-Χαμάς για νέες διαπραγματεύσεις

Το Ισραήλ δεν «απειλεί» μόνον τη Νορβηγία αλλά και όλες τις χώρες που αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Κύρτσος: Η ΕΕ ζήτησε εξηγήσεις για τον βιασμό Παλαιστίνιου κρατούμενου από Ισραηλινούς, ο Μητσοτάκης έχει κάτι να πει;

Πύργος: Τα στοιχεία που δείχνουν τσίμπημα αράχνης στον 48χρονο – Η νεκροψία θα ρίξει φως στα αίτια θανάτου (Video)

Αράχνες: Τα επικίνδυνα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα – Η «Καφέ Ερημίτισσα» και «Μαύρη Χήρα» της Μεσογείου (Videos)

Νέα φραστική επίθεση Τσιτσιπά στον πατέρα του: «Δεν είναι πολύ ευφυής» (Video)

Τέξας: Τραγωδία στο GrossFit Games 2024 – 28χρονος αθλητής πνίγηκε αβοήθητος 100 μέτρα πριν τον τερματισμό (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter