ΕΕ-ΗΠΑ: Κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι

ΕΕ-ΗΠΑ: Κυρώσεις σε υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι

Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους για την υπόθεση Ναβάλνι. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου dpa, η σχετική νομική πράξη έχει ήδη ληφθεί σε γραπτή μορφή και «σύντομα» θα αναρτηθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Οι τέσσερις υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι στους οποίους αποφασίσθηκε να επιβληθούν κυρώσεις είναι ο Γενικός εισαγγελέας της Ρωσίας Ίγκορ Κρασνόφ, ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής (που είναι το ανάλογο του αμερικανικού FBI) Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας Αλεξάντρ Καλάσνικοφ και ο διοικητής της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτορ Ζόλοτοφ.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την απαγόρευση εισόδου των εν λόγω αξιωματούχων στην ΕΕ όπως και το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων, σύμφωνα με το πλαίσιο του νέου εργαλείου κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που υιοθέτησε η ΕΕ στα τέλη του προηγούμενου έτους.

Κυρώσεις και από τις ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους και οντότητες, καθώς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία επιχείρησε να δολοφονήσει τον ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι με νευροτοξικό παράγοντα, δήλωσαν αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι αξιωματούχοι, απευθυνόμενοι σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης, δήλωσαν ότι οι κινήσεις αυτές έγιναν σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβαν ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ζητήσει από τη Ρωσία να απελευθερώσει τον Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κυρώσεις επιβλήθηκαν σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, στους οποίους επιβάλλεται πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων. Επιπλέον, ανέφεραν ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε 14 οντότητες της Ρωσίας που συνδέονται με την παραγωγή βιολογικών και χημικών παραγόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων 13 εμπορικών επιχειρήσεων και ενός κυβερνητικού ερευνητικού ινστιτούτου.

Ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δεν είχε επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Ναβάλνι.

Ο Μπάιντεν υιοθέτησε μια πιο σκληρή στάση από εκείνη του Τραμπ απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε επιδιώκουν να επαναρυθμίσουν τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, ούτε επιδιώκουμε αυτές να κλιμακωθούν», δήλωσε ένας αξιωματούχος.

«Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι μας πρέπει να είναι σαφείς και να επιβάλουν κυρώσεις όταν η συμπεριφορά της Ρωσίας υπερβαίνει τα όρια που γίνονται σεβαστά από τα υπεύθυνα έθνη και πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρχουν μέτρα που θα προστατεύουν τις σχέσεις μας από τέτοιου είδους ανταγωνιστικές πτυχές», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Μέχρι στιγμής, μεταδίδει το πρακτορείο TASS αναφερόμενο στις αμερικανικές κυρώσεις, οι κατάλογοι με τα πρόσωπα και τους οργανισμούς στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Όσον αφορά τα πρόσωπα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν για επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης. 

Όσον αφορά τις οντότητες, το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο αναφέρει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του, πρόκειται για δέκα ρωσικούς οργανισμούς, τρεις γερμανικούς και έναν ελβετικό, καθώς και για ένα «κρατικό ερευνητικό ινστιτούτο», εναντίον των οποίων θα ισχύσουν «οι μεγαλύτεροι περιορισμοί στο πλαίσιο των κανόνων που αφορούν τις εξαγωγές».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Documento Newsletter