ΕΕ: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια «πράσινη»

ΕΕ: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια «πράσινη»
FILE - In this Monday, Oct. 11, 2021 file photo, steam billows from a nuclear power plant next to an old windmill in Doel, Belgium. EU ministers meet Tuesday for emergency talks focusing on energy amid deep divergences between the 27 member countries on how to tackle the crisis that has seen consumers' bills skyrocket this year. The wave of price hikes is not set to abate before next Spring, and ministers discussed in priority a set of short-term measures that have been put forward by the European Commission to help consumers and businesses weather the shock. (AP Photo/Virginia Mayo, File)

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις η Κομισιόν θα έχει μέχρι το τέλος του έτους έτοιμη την πρόταση για την ταξινόμηση της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου ως πράσινες πηγές ενέργειας. Η πρόταση θα οδηγηθεί στους ειδικούς για γνωμοδότηση και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις 18 Ιανουαρίου. Εάν η πρόταση εγκριθεί και από το ευρωκοινοβούλιο, οι επενδύσεις σε αυτές τις δύο μορφές ενέργειας θα χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης της ΕΕ.

Σε μια στιγμή που οι ευρωπαίοι έχουν αποφασίσει να πετύχουν την περιβαλλοντική ουδετερότητα μέχρι το 2050, όπως προβλέπει η συμφωνία των Παρισίων, με την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο να αυξάνει τις ανησυχίες για την ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και τις τιμές της ενέργειας σε ύψη ρεκόρ, η ταξινόμηση των πράσινων μορφών ενέργειας είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για την ΕΕ. «Είμαστε πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της ταξινόμησης, που θα συμπεριλαμβάνει την πυρηνική ενέργεια και το αέριο», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt στις 16 Δεκεμβρίου ο γάλλος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν. Αξιοσημείωτες είναι οι προσπάθειες λόμπινγκ των ενδιαφερόμενων βιομηχανιών για να επηρεάσουν την πορεία μετάβασης του πλανήτη σε ένα πιο πράσινο μέλλον.

Διαβάστε επίσης: Γλασκώβη: Έβαλαν πράσινο λούστρο στα ορυκτά καύσιμα

Λεπτές ισορροπίες ανάμεσα σε Βερολίνο και Παρίσι

Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας είναι στρατηγικής σημασίας για την Γαλλία, καθώς ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει ανακοινώσει την ανανέωση του πυρηνικών αντιδραστήρων.

Διαβάστε επίσης: Η γαλλική προεδρία της ΕΕ όχημα εξυπηρέτησης γαλλικών πολυεθνικών

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου Γαλλίας και Γερμανίας μετά τη σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 16 Δεκεμβρίου, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα της ταξινόμησης.  Η Γερμανία έχει αποφασίσει να αφήσει πίσω της την πυρηνική ενέργεια, σε αντίθεση με την Γαλλία. Επίσης, στην νέα γερμανική κυβέρνηση είναι εταίρος το κόμμα των Πρασίνων. Επομένως δεν μπορεί –τουλάχιστον δημοσίως- να φανεί ότι κατανοεί τις θέσεις της γαλλικής στο ζήτημα της ταξινόμησης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι διαπραγματεύσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες θα πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο που να μην υπονομεύσουν την σταθερότητα της νεοσύστατης γερμανικής κυβέρνησης.

Αναφορές στο διεθνή Τύπο εκτιμούν ότι και ο Σολτς επιθυμεί με τον έναν τρόπο ή τον άλλο την εξάρτηση της περιόδου μετάβασης στην περιβαλλοντική ουδετερότητα από την πυρηνική ενέργεια. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αξιολογηθούν ως μεταβατική τεχνολογία οι νέοι πυρηνικοί αντιδραστήρες. Μένει να διαπιστωθεί μέχρι πότε οι επενδύσεις σε αυτού του είδους την τεχνολογία θα θεωρείται επιλέξιμη για την ταξινόμηση: μέχρι το 2040 λένε μερικοί, ενώ το Παρίσι θέλει να εξαντλήσει την περίοδο μετάβασης, δηλαδή μέχρι το 2050.

 

Documento Newsletter